Η στυτική λειτουργία του άνδρα συχνά συνδέεται με την αρρενωπότητα, την ανδρική ταυτότητα και το συναίσθημα αταξίας. Όταν λοιπόν ένας άνδρας εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι πολύ πιθανό να χάσει την πίστη του στον εαυτό του καθώς και στην ικανότητά του να ικανοποιεί τη σύντροφό του. Η κατάθλιψη και το άγχος εμφανίζονται αρκετά συχνά σε άνδρες με ΣΔ και μπορεί να έχουν επιπτώσεις τόσο στη σχέση με τη σύντροφο όσο και στη κοινωνική κι επαγγελματική τους ζωή.
Έχει βρεθεί, ωστόσο, ότι η αποτελεσματική θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sexual Medicine βρήκε ότι η αύξηση της σκληρότητας της στύσης μέσω της θεραπείας είχε σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης.
Οι ερευνητές ζήτησαν από 478 άνδρες με ΣΔ να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικά με την αυτοεκτίμηση και τη σεξουαλική σχέση πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία για τη ΣΔ και τρεις μήνες μετά. Η μέση αύξηση στην κλίμακα της αυτοεκτίμησης που παρατηρήθηκε μετά τη θεραπεία της ΣΔ ήταν σημαντική( 30 βαθμοί).
Παράλληλα, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και η σύντροφος του άνδρα που υποφέρει από ΣΔ. Η έρευνα άλλωστε έχει δείξει ότι η θεραπεία για την αντιμετώπιση της ΣΔ είναι πιο αποτελεσματική όταν ο άνδρας έχει μια σύντροφο που τον υποστηρίζει. Η γυναίκα μπορεί να στηρίξει τον άνδρα με ΣΔ με διάφορους τρόπους όπως:

• Να συνοδεύει τον άνδρα στα ραντεβού με τον ιατρό. Μπορεί να κάνει χρήσιμες ερωτήσεις που ο άνδρας ίσως δε θα σκεφτεί.
• Να βοήθησε στον σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου.
• Να βοηθήσει τον άνδρα να νιώσει άνετα μέσα από τη συζήτηση για τη ΣΔ τόσο από οργανικής όσο και από συναισθηματικής πλευράς.
• Να είναι ενθαρρυντική κι αισιόδοξη.
• Να κατανοεί ότι για την αντιμετώπιση της ΣΔ χρειάζεται χρόνος. Κάποιοι άνδρες μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουν διαφορετικές θεραπείες πριν καταλήξουν στην κατάλληλη γι’ αυτούς. Χρειάζεται υπομονή και προθυμία για διερεύνηση νέων τροπών σεξουαλικής απόλαυσης που δεν περιλαμβάνουν τη συνουσία.

Όταν οι δυο σύντροφοι συνεργαστούν, η αντιμετώπιση της ΣΔ θα είναι πιο εύκολη και ο άνδρας θα καταφέρει να ανακτήσει τη σεξουαλική του ζωή και την αυτοεκτίμηση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης