Οι κλινικές αντιγήρανσης που χρησιμοποιούν την αυξητική ορμόνη ως ελιξήριο νεότητας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχει επίσημη ένδειξη για τη χρήση της ως αντιγηραντικής θεραπείας.

Είναι σημαντικό, μάλιστα, οι καταναλωτές να είναι ενήμεροι ότι η χρήση της αυξητικής ορμόνης με σκοπό την αντιγήρανση μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και παράνομη υπό συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυξητική ορμόνη ή σωματοτροπίνη παράγεται από τον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης και, όπως μπορεί να συμπεράνει κάποιος από το όνομά  της, είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των παιδιών, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην υγεία των ιστών και των οργάνων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Τα επίπεδά της μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας.

Η ορμόνη σε γενικές γραμμές χορηγείται για την αντιμετώπιση της ανεπαρκούς παραγωγής της κατά την παιδική ηλικία, καθώς επίσης και σε ασθένειες με AIDS, σύνδρομο βραχέος εντέρου και υποϋποφυσισμό (μειωμένη παραγωγή ορμονών που μπορεί να οδηγήσει σε νανισμό ή πρόωρη γήρανση).

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι συνταγογράφηση της αυξητικής ορμόνης με σκοπό την αναστροφή των επιπτώσεων της γήρανσης δεν έχει μελετηθεί ευρέως σε κλινικό επίπεδο, ενώ οι υπάρχουσες μελέτες έχουν κακή ποιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους σκοπούς των κλινικών αντιγήρανσης, το ενδιαφέρον για την αποτελεσματικότητα της αυξητικής ορμόνης επικεντρώνεται σε τρεις τομείς: την υγεία του σκελετού, τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες, καθώς και το γενικό επίπεδο λειτουργικότητας του ατόμου. Ωστόσο, οι σχετικές μελέτες έχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η θεραπεία με αυξητική ορμόνη βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες.

Η θεραπεία με αυξητική ορμόνη μπορεί να έχει παρενέργειες όπως είναι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, ιδιαίτερα στον προστάτη και στον μαστό, και καρδιαγγειακών νοσημάτων, η αύξηση των επίπεδων της ινσουλίνης, το οίδημα στα άκρα, ο πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις, και η γυναικομαστία.

Επιπρόσθετα, οι ορμονικές θεραπείες είναι πολύ ακριβές, ενώ οι περισσότεροι κλινικοί που τις χορηγούν δεν είναι ενδοκρινολόγοι.

Κάποιες μελέτες, ωστόσο, έχουν ενθαρρυντικά ευρήματα και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα, ώστε να προσδιορισθεί εάν η χρήση αυξητικής ορμόνης ενδείκνυται στο πλαίσιο των θεραπειών αντιγήρανσης. Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όσο λαμπρό και να είναι το μέλλον της έρευνας σχετικά με την αντιγήρανση, η γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία και η αναζήτηση της αιωνίας νιότης συνεχίζει να είναι ένα σκοτεινό μονοπάτι που ουδείς μπορεί να δει πού οδηγεί. 

andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης