Οι χειρουργικές εναλλακτικές που έχει σήμερα ένας ουρολόγος στα χεριά του είναι δυο. Το χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης και η ανακατασκευή αρτηριών για την καλύτερη αιμάτωση του πέους. Σε κάθε περίπτωση το χειρουργείο διεξάγεται σε νοσοκομείο.

Το χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς άνδρες με ΣΔ να απολαύσουν και πάλι τη σεξουαλική δραστηριότητα. Υπάρχουν δυο τύποι προθέσεων η ημιάκαμπτη και η φουσκωτή . Η φουσκωτή αποτελείται από δυο κυλίνδρους οι οποίοι φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν με τη βοήθεια ειδικού υγρού. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός τοποθετεί τους κυλίνδρους στο πέος και στη συνέχεια τοποθετεί τη δεξαμενή με το υγρό πλήρωσης, καθώς και μια αντλία που συνδέεται με τους κυλίνδρους. Μετά την ανάρρωση από το χειρουργείο, ο ασθενής μπορεί να φουσκώσει τους κυλίνδρους πιέζοντας την αντλία που έχει τοποθετηθεί κάτω από το δέρμα του οσχέου. Αυτού του τύπου η πεϊκή πρόθεση αυξάνει σε ένα βαθμό το μήκος και το πάχος του πέους όταν ο άνδρας το επιθυμεί, ενώ όταν δεν είναι φουσκωμένοι οι κύλινδροι το πέος βρίσκεται στην φυσιολογική χαλαρή κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ημιάκαμπτες προθέσεις συχνά αποτελούνται από δυο ράβδους που τοποθετούνται από τον ουρολόγο στα σηραγγώδη σώματα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Ο ασθενής προσαρμόζει χειρωνακτικά τη θέση του πέους άρα και των ράβδων. Η προσαρμογή δεν επηρεάζει το μήκος και το πάχος του πέους.
Ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα ή την ημέρα μετά το χειρουργείο αφού λάβει τις κατάλληλες οδηγίες. Η χρήση της πρόθεσης θα μπορεί να γίνει 4-6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Από τη στιγμή που ένας άνδρας υποβληθεί σε χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης θα πρέπει να χρησιμοποιεί τη συσκευή για να έχει στύση. Πιθανά προβλήματα με τα εμφυτεύματα περιλαμβάνουν μηχανική βλάβη ή μόλυνση, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί πολύ λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Το χειρουργείο ανακατασκευής των αρτηριών μπορεί να βελτιώσει τη ΣΔ που προκαλείται από εμπόδια που περιορίζουν την καλή ροή του αίματος στο πέος. Οι άνδρες που είναι κάτω των 30 κι έχουν ένα συγκεκριμένο εμπόδιο στην κυκλοφορία του αίματος εξαιτίας τραυματισμού του οσχέου ή κατάγματος της πυέλου είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι γι αυτό τον τύπο χειρουργείου. Αντιθέτως δεν είναι αποτελεσματικό σε άνδρες άνω των 55 οπού η συγκέντρωση αθηρωματικής πλάκας δημιουργεί εκτεταμένα εμπόδια στη ροή του αίματος.

Η επιλογή μιας θεραπείας της ΣΔ είναι σε μεγάλο βαθμό μια προσωπική απόφαση. Καλό είναι ωστόσο ο άνδρας να συζητήσει με τη σύντροφο του αναφορικά με το ποια θεραπεία τους ταιριάζει καλύτερα ως ζευγάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν όμως φτάσει ο άνδρας στο σημείο να σκέφτεται τη θεραπεία της ΣΔ μπορεί να λάβει τα μετρά του ώστε να περιφρουρήσει τη σεξουαλική του υγεία. Πολλές από τις αιτίες που οδηγούν στη ΣΔ μπορεί να προληφθούν κυρίως μέσα από υγιεινές επιλογές όπως:

-Φυσική δραστηριότητα. Αυξάνει τη ροη του αίματος σε όλο το σώμα συμπεριλαμβανόμενου και του πέους. Καλό είναι ο άνδρας να συμβουλευτεί τον ιατρό του πριν ξεκινήσει μια δραστηριότητα. Οι αρχάριοι θα πρέπει να ξεκινούν με φυσική δραστηριότητα μικρής έντασης όπως είναι το περπάτημα ή η κηπουρική και βαθμιαία να αυξάνουν την ένταση επιλέγοντας το γρήγορο βάδην ή το κολύμπι. Ο στόχος θα πρέπει να είναι 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
-Διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε ΣΔ. Ακόμα όμως και ανεξάρτητα από τη καρδιαγγειακή υγεία, το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη στυτική λειτουργία.

-Ισορροπημένη διατροφή. Ένα υγιεινό διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής αλέσεως και χαμηλά λιπαρά, βοηθά τον έλεγχο του βάρους και την καλή υγεία των αγγείων με αποτέλεσμα να συμβάλει και στην καλή στυτική λειτουργία. Τέλος, οι άνδρες θα πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα πλούσια σε λίπος και νάτριο, την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και τη χρήση παρανομών ουσιών.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης