Σήμερα οι κλινικοί έχουν πολλές εναλλακτικές αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Σε αυτές περιλαμβάνονται η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας, η συνταγογράφηση φάρμακων από το στόμα ή ενέσιμα, η συνταγογράφηση μιας συσκευής κενού και τέλος το χειρουργείο.

Πιο αναλυτικά, κάποιες φορές η κατάλληλη αντιμετώπιση της ΣΔ γίνεται μέσω της αντιμετώπισης της υποκείμενης αιτίας που την προκαλεί. Σε μια πρώτη φάση, για παράδειγμα, κάποιες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να διορθώσουν την υποκείμενη αίτια και να βελτιώσουν κατ επέκταση τη στυτική λειτουργία. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός του αλκοόλ, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και η διακοπή της χρήσης ουσιών. Σε κάποιες περιπτώσεις η λύση δίνεται εάν τροποποιηθεί η θεραπεία που λαμβάνεται για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και η όποια ευθύνεται για τη ΣΔ. Η τροποποίηση μπορεί να γίνει ως προς τη δόση ή ως προς τη δραστική ουσία. Εάν η ΣΔ προκαλείται από ψυχοσυναισθηματικούς λόγους, η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει. Ένας σύμβουλος μπορεί να διδάξει στον άνδρα τεχνικές διαχείρισης του στρες και του άγχους που σχετίζεται με τη σεξουαλική πράξη καθώς και τεχνικές που βοηθούν στη βαθμιαία ανάπτυξη της οικειότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εδικός μπορεί επίσης να επιλέξει τη συνταγογράφηση φάρμακων για την αντιμετώπιση της ΣΔ. Τα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα, ενέσιμα ή και μέσω της ουρήθρας. Στα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα περιλαμβάνονται η σιλδεναφίλη (Viagra), η βαρδεναφίλη (Levitra, Staxyn),η τανταλαφίλη (Cialis) και η αβαναφίλη (Stendra). Στην παρούσα φάση εξετάζονται και νέα φάρμακα ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Όλα τα παραπάνω φάρμακα λειτουργούν χαλαρώνοντας τους μαλακούς μυς και αυξάνοντας τη ροή αίματος στο πέος κατά τη διάρκεια του σεξουαλικού ερεθισμού. Ένας άνδρας δε θα έπρεπε να παίρνει κανένα από αυτά τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ΣΔ εάν λαμβάνει θεραπεία με νιτρώδη για την θεραπεία καρδιολογικών προβλημάτων.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο ειδικός μπορεί να συνταγογραφήσει και θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης εάν τα επίπεδα της τετσοστερόνης είναι πολύ χαμηλά. Η αποκατάσταση των επίπεδων της ορμόνης μπορεί να βοηθήσει τη ΣΔ αλλά συνήθως δεν έχει αποτέλεσμα όταν η ΣΔ οφείλεται σε προβλήματα στα νεύρα ή τη κυκλοφορία του αίματος, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως είναι η αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τα προβλήματα στην ούρηση.

Κάποιοι άνδρες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές θεραπείες που λαμβάνονται από το στόμα και τους βοηθούν στην επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης. Σε αυτές περιλαμβάνονται ένα φυτικό συμπλήρωμα το yohimbe, οι αγωνιστές ντοπαμίνης που χορηγούνται για τη νόσο του Parkinson, οι αγωνιστές των υποδοχέων της σεροτονίνης που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των ημικρανιών και η τραζοδόνη, ένα αντικαταθλιπτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν αυτές τις εναλλακτικές αν και τα αποτελέσματα των μελετών δεν είναι συνεκτικά. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό τα άτομα να συζητούν τη λήψη εναλλακτικών θεραπειών με τον ιατρό τους, ακόμα κι αν πρόκειται για βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα μπορεί να βελτιώσουν την ανταπόκριση στα σεξουαλικά ερέθισμα, δεν μπορούν όμως να πυροδοτήσουν αυτόματα μια στύση. Πολλοί άνδρες έχουν πιο ικανοποιητικές στύσεις εάν λάβουν το φάρμακο μέσω μιας ένεσης στο πέος, η οποία αυξάνει άμεσα τη ροη του αίματος σε αυτό και προκαλεί τη στύση. Το φάρμακο που χρησιμοποιείται πιο συχνά είναι το alprostadil (Caverject, Edex). Ο ειδικός θα εκπαιδεύσει κατάλληλα τον άνδρα ώστε να μπορεί να χορηγεί ο ίδιος το ενέσιμο φάρμακο στον εαυτό του. Εναλλακτικά μπορεί να χορηγηθεί με τη μορφή ενός μικρού σφαιριδίου ή υπόθετου μέσω της ουρήθρας. Ο άνδρας θα λάβει και σε αυτή την περίπτωση οδηγίες για την τοποθέτηση του σφαιριδίου μέσα στην ουρήθρα. Η στύση θα ξεκινήσει 8-10 λεπτά μετά την τοποθέτηση και μπορεί να κρατήσει 30-60 λεπτά.

Όλα τα φάρμακα που χορηγούνται για τη ΣΔ είτε λαμβάνονται από το στόμα είτε ενέσιμα είτε μέσω της ουρήθρας, έχουν παρενεργείας. Μια από αυτές είναι η επίμονη στύση που ονομάζεται πριαπισμός. Ο άνδρας θα πρέπει να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια εάν η στύση του διαρκέσει πάνω από 4 ώρες.
Οι άνδρες που επιθυμούν να λάβουν θεραπεία για τη ΣΔ θα πρέπει να ρωτούν τον ιατρό τους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις καθώς νέα ενέσιμα φάρμακα είναι διαθέσιμα.

Οι συσκευές κενού προκαλούν στύση δημιουργώντας ένα μερικό κενό το οποίο σπρώχνει το αίμα προς το πέος με αποτέλεσμα την πρόκληση στύσης. Οι συσκευές αποτελούνται από τρία μέρη:

• Έναν πλαστικό κύλινδρο τον οποίο ο άνδρας τοποθετεί γύρω από το πέος του
• Μια αντλία η οποία σπρώχνει αέρα έξω από τον κύλινδρο
• Έναν ελαστικό δαχτύλιο τον οποίο ο άνδρας μετακινεί από την άκρη του κυλίνδρου προς τη βάση του πέους καθώς αφαιρει τον κύλινδρο. Ο ελαστικός δακτύλιος διατηρεί τη στύση κατά τη διάρκεια της συνουσίας και μπορεί να μείνει στη θέση του για 30 λεπτά. Στη συνεχεία θα πρέπει να αφαιρεθεί ώστε να αποκατασταθεί η φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος και να αποφευκτούν οι ερεθισμοί.

Είναι πολύ πιθανόν τα ζευγάρια να έρθουν αντιμέτωπα με το γεγονός ότι η χρήση των συσκευών κενού χρειάζεται εξάσκηση ή προσαρμογή. Μια στύση που επιτυγχάνεται με τη συσκευή μπορεί να έχει διαφορετική αίσθηση από μια στύση που επιτυγχάνεται φυσιολογικά. Το πέος μπορεί να είναι κρύο ή μουδιασμένο ή ακόμα και να έχει ένα μωβ χρώμα. Μπορεί να σχηματιστούν μώλωπες που δεν είναι επώδυνοι και οι οποίοι εξαφανίζονται μετά από λίγες ημέρες. Παράλληλα, οι συσκευές κενού μπορεί να αποδυναμώσουν την εκσπερμάτιση γιατί ο ελαστικός δακτύλιος μπορεί να μπλοκάρει μέρος του σπέρματος που μεταφέρεται μέσω της ουρήθρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, οι συσκευές κενού δεν επηρεάζουν την ευχαρίστηση του οργασμού.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης