Εάν ένας άνδρας εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι σημαντικό να επισκεφτεί γιατρό όχι μόνο για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αλλά και τον έλεγχο για τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας. Η ΣΔ μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της βλάβης των νεύρων που σχετίζεται με τον διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων ή ενός νευρολογικού προβλήματος.

Ενώ η αιτία της ΣΔ ενδέχεται  να είναι οργανική,  μπορεί να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως να οδηγήσει σε  άγχος, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει την επίτευξη στύσης. Ένα θεραπευτικό πλάνο μπορεί, συνεπώς, να περιλαμβάνει τόσο οργανικές όσο και ψυχολογικές μεθόδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα ευρύ φάσμα θεραπειών δύναται να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ΣΔ. Αυτές περιλαμβάνουν:

1. Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βελτιώσει πολλά ζητήματα που προκαλούν ΣΔ, όπως ο διαβήτης και οι φραγμένες αρτηρίες. Άνδρες με υποκείμενα θέματα υγείας πρέπει να συζητήσουν τις κατάλληλες αλλαγές του τρόπου ζωής με τους γιατρούς τους.
Αυτές περιλαμβάνουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • χρήση ασκήσεων χαλάρωσης για τη διαχείριση του στρες που σχετίζεται με τη ΣΔ καθώς και για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης,
  • άσκηση για τη βελτίωση της ροής του αίματος,
  • απώλεια βάρους, όταν είναι απαραίτητο, για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και τεστοστερόνης,
  • αλλαγή της διατροφής, η οποία μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα τα άτομα με διαβήτη ή καρδιαγγειακές παθήσεις.

2. Ασκήσεις πυελικού εδάφους

Οι μύες του πυελικού εδάφους βοηθούν τους άνδρες κατά την ούρηση και την εκσπερμάτιση. Η ενίσχυση αυτών των μυών μπορεί επίσης να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2010 διαπίστωσε ότι οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους μπορούν να βοηθήσουν τους άνδρες με διαβήτη στην επίτευξη και διατήρηση στύσεων ικανών για συνουσία. 

3. Συμβουλευτική ή θεραπεία ζεύγους

Η ΣΔ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση του άνδρα με αποτέλεσμα να του είναι δύσκολο να μιλήσει για αυτή στη σύντροφο του. Το πρόβλημα όμως είναι κοινό και είναι σημαντικό οι δυο σύντροφοι να το αναγνωρίσουν και να συζητήσουν γι’ αυτό,  ιδιαίτερα όταν προκαλεί κατάθλιψη ή άγχος.

Η ατομική συμβουλευτική μπορεί να συμβάλει στην αποκάλυψη της αιτίας του προβλήματος. Ένας ψυχολόγος ή ψυχίατρος ενδέχεται να βοηθήσει το άτομο να διαχειριστεί το άγχος του και να επιλύσει ζητήματα, συμβάλλοντας στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της  ΣΔ και στην αποφυγή υποτροπής.

Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει τους σεξουαλικούς συντρόφους να μιλήσουν μέσα από τα συναισθήματά τους και να βρουν υγιείς, εποικοδομητικούς τρόπους επικοινωνίας για την ΣΔ.

4. Φυτικές και εναλλακτικές μέθοδοι

Ορισμένοι άνδρες παρατηρούν ότι εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, βοηθούν στην ΣΔ. Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι ορισμένα συμπληρώματα βοτάνων μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Μια ανασκόπηση του 2018 διαπίστωσε ότι τα σκευάσματα ginseng βελτίωσαν σημαντικά τα συμπτώματα της ΣΔ στον πληθυσμό που μελετήθηκε. Σκευάσματα  θαλάσσιου εκχυλίσματος πεύκου, Pinus pinaster σε συνδυασμό με μάκα καθώς και Lepidium meyenii, έδειξαν επίσης πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Σε κάθε περίπτωση οι μέθοδοι εναλλακτικής ιατρικής είναι ασφαλέστερες όταν χρησιμοποιούνται υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

5. Φάρμακα

Η θεραπεία πρώτης γραμμής για τη ΣΔ είναι η φαρμακευτική αγωγή με αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5. Τα πιο γνωστά είναι φάρμακα, όπως η τανταλαφίλη (Cialis) και το Viagra, τα οποία αυξάνουν τη ροή του αίματος στο πέος και βοηθούν στην επίτευξη στύσης.

Αυτά μπορεί να είναι αποτελεσματικά όταν αυτή η αιτία της ΣΔ είναι οργανική και λειτουργούν επίσης καλά όταν η αιτία είναι άγνωστη ή σχετίζεται με άγχος.

Εάν μια υποκείμενη κατάσταση, όπως ο διαβήτης, προκαλεί ΣΔ, η θεραπεία της ενδέχεται να βελτιώσει την ΣΔ ή να αποτρέψει την επιδείνωση.

6. Αλλαγές φαρμάκων

Μερικά φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν την ΣΔ. Το φάρμακο για την αρτηριακή πίεση, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στο πέος, καθιστώντας δυσκολότερη την στύση.

Όποιος υποψιάζεται ότι η ΣΔ του σχετίζεται με την αγωγή που λαμβάνει πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό του.  Συχνά διατίθενται εναλλακτικά φάρμακα.

7. Μηχανικές συσκευές

Οι αντλίες πέους μπορούν να τραβήξουν αίμα στο πέος και να προκαλέσουν στύση στους περισσότερους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με σοβαρή νευρική βλάβη. Όταν υπάρχει σοβαρή βλάβη των νεύρων ή των αιμοφόρων αγγείων, η χρήση δακτυλίου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του αίματος στο πέος.
Ακόμα και όταν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα σωματικής υγείας, μια μηχανική συσκευή μπορεί συνήθως να βοηθήσει στη στύση.

8. Χειρουργική

Εάν οι άλλες στρατηγικές είναι αναποτελεσματικές ο ειδικός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εμφύτευση μιας συσκευής που επιτρέπει την επίτευξη στύσης κατ’ επίκληση. Η χειρουργική επέμβαση είναι αποτελεσματική στις περισσότερες περιπτώσεις και το ποσοστό επιπλοκών είναι μικρότερο από 5 τοις εκατό.

Ο άνδρας που εμφανίζει ΣΔ θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ειδικό που εμπιστεύεται προκειμένου να βρει τον κατάλληλο για αυτόν τρόπο αντιμετώπισης .

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης