Τα στυτικά προβλήματα είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα που επηρεάζει σημαντικά την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής των ανδρών. Οι παρακάτω αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των στυτικών προβλημάτων και του άγχους που τα συνοδεύει, την αύξηση της αντοχής και τη συνολική βελτίωση της σεξουαλικής τους ζωής.

1. Η επικέντρωση στα προκαταρτικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιοι άνδρες πιστεύουν ότι  διείσδυση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικής επαφής και μάλιστα αυτό που την προσδιορίζει ως τέτοια. Ωστοσο οι περισσότεροι άνδρες δε χρειάζονται μια στύση για να ικανοποιήσουν σεξουαλικα τις συντρόφους τους. Τα στυτικά προβλήματα μάλιστα μπορούν να ιδωθούν από το ζευγάρι σαν κίνητρο εξερεύνησης νέων πρακτικών σεξουαλικής ευχαρίστησης που μπορεί να περιλαμβάνουν περισσότερο άγγιγμα, φιλιά ή στοματικό σεξ. Η αύξηση της διάρκειας των προκαταρτικών μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική εμπειρία και για τους δύο συντρόφους. Μια πρόσφατη μελέτη άλλωστε έδειξε ότι μόνο το 18% των γυναικών φτάνουν σε σεξουαλική κορύφωση με τη διείσδυση, ενώ το 36.6% χρειάζεται οπωσδήποτε κλειτοριδικό ερεθισμό.

2. Η τεχνική σταμάτα – ξεκίνα

Η τεχνική αυτή μπορείνα βοηθήσει τους άνδρες που ανησυχούν ότι η εκσπερμάτιση θα έρθει πιο γρήγορα από το επιθυμητό. Ο άνδρας μπορεί να σταματήσει τη σεξουαλική δραστηριότηταόταννοιώθειότιφτάνει στην κορύφωση,να αναπνεύσειβαθιά και μετά να συνεχίσειαργά τη διείσδυση. Μπορεί να επαναλάβει την τεχνικήόσεςφορές  το επιθυμεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέθοδος αυτή  εκπαιδεύει το σώμα ώστε να ελέγχει την εκσπερμάτιση ακομα και όταν η σεξουαλική δραστηριότητα είναι έντονη.

3. Η δοκιμή μιας νέας σεξουαλικής πρακτικής

Εάν το ζευγάρι είναι μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα η σεξουαλική δραστηριότητα γίνεται ρουτίνα. Οι δυο σύντροφοιχάνουν το ενδιαφέρον τους κι η επαφή πραγματοποιείται περισσότερο μηχανικά. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν να βοηθήσει η δοκιμή μιας νέας σεξουαλικής πρακτικής ή μιας διαφορετικήςστάσης. Παράλληλα, η συζήτηση των σεξουαλικών φαντασιώσεων ενδέχεται να ενισχύσει το σεξουαλικό ενδιαφέρον των συντρόφων. Καλό αποτελέσμα μπορεί επίσης να έχουν οι κοινές δραστηριότητες του ζευγαριου όπως είναι το μαγείρεμα, η έξοδος σε ένα θέατρο ή μια συναυλία, καθώς και κάποιο κοινό χόμπι. Οι τρόποι αυτοί δίνουν την ευκαιρία στους δύο συντρόφους να νιώσουν περισσότερο συνδεδεμένοι, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο και στην σεξουαλική τους ζωή.

4. Η διαχείριση του στρες και του άγχους

Το άγχος και το στρες ενδέχεται να επηρεάσουν τη σεξουαλική οικειότητα του ζευγαριού καθώς και να προκαλέσουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Ιδιαίτερα το άγχος επίδοσης στον άνδρα μειώνει το σεξουαλικό του ενδιαφέρον και έχει σαν αποτέλεσμα να μη διεκδικεί σεξουαλικά τη σύντροφό του.

Στρατηγικές για τη διαχείριση του άγχους και του στρες που μπορεί να βοηθήσουν περιλαμβάνουν την επικέντρωση στις σωματικές αισθήσεις και λειτουργίες, τη φυσική άσκηση, τον ύπνο, τον διαλογισμό, την ενασχόληση με ένα αγαπημένο χόμπι, καθως και την ψυχοθεραπεία.

5. Η διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν τη στυτική λειτουργία. Το κάπνισμα μάλιστα συνδέεται άμεσα με τη στυτική δυσλειτουργία, ενώ πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η διακοπή του βελτιώνει τα στυτικά προβλήματα.

6. Η ανοιχτή επικοινωνία

Η ανοιχτή συζήτηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις σεξουαλικες εμπειρίες. Εάν υπάρχουν σεξουαλικά προβλήματα που δημιουργούν ανησυχία κι ένταση στις σχέσεις η ανοιχτή επικοινωνία μπορεί να κινητοποιήσει τους δυο συντρόφους να εργαστούν από κοινού στην αναζήτηση μιας λύσης που θα τους βοηθήσει να νιώσουν περισσότερη συναισθηματική εγγύτητα, να διαχειριστούν τα συναισθήματα ανησυχίας και ενοχής και να έχουν πιο ικανοποιητικές σεξουαλικες εμπειρίες.

7. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της σχέσης

Προβλήματα που δε σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σεξουαλική δυσλειτουργία. Για παράδειγμα εάν ένας άνδρας νιώθει ότι η σύντροφος του ασκεί έντονη κριτική είναι πολύ πιθανό να έχει έντονο άγχος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με αποτελέσμα η σεξουαλική εμπειρία να μην είναι ικανοποιητική για κανένα από τους δυο συντρόφους.

8. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας

Η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειωσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία καθως και τη γενική υγεία. Έχει επισης βρεθεί ότι βελτιώνει την ψυχική υγεία,μειώνει το άγχος και ενισχύει τη σχέση του ατόμου με το σώμα του.

9. Η πρακτική της ενσυνειδητότητας

Πρόκειται για μια μορφή διαλογισμού που ενθαρρύνει την επικέντρωση στο εδώ και το τώρα. Η σχετική ερευνά έχει δείξει σημαντικές αλλαγές τόσο ως προς τη βελτίωση των πεποιθήσεων αναφορικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα όσο κι αναφορικά με τη βελτίωση των σεξουαλικων σχέσεων καθως τα άτομα μαθαίνουν να είναι παρόντα κατά τη διάρκεια της επαφής και να εστιάζουν στο σώμα και τις αισθήσεις. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους επίδοσης καθώς και στην άμεση αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

10. Η δοκιμή ενός φυτικού συμπληρώματος

Κάποια φυτικά συμπληρώματα ενδέχεται να βελτιώσουν τη σεξουαλική ικανοποίηση ιδιαίτερα εάν η στυτική λειτουργία αποτελεί ανησυχία για τον άνδρα. Το 2018 δημοσιεύτηκε μια ανασκόπηση σχετικά με τα φυτικά συμπληρώματα για τη αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Κάποια συμπληρώματα όπως το τζίνσενγκ και η μάκα έδειξαν καλά αποτελέσματα. Ωστόσο πριν ο άνδρας χρησιμοποιήσει αυτά τα συμπληρώματα είναι σημαντικό να συμβουλευτεί τον ιατρό του. Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται από τον αρμόδιο οργανισμό φαρμάκων, άλλα αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν παρενέργειες, καθώς και πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

11. Η ψυχοθεραπεία/συμβουλευτική

Η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται συχνά σε ψυχολογικούς παράγοντες οι οποίοι περιλαμβάνουν άγχος και κατάθλιψη, προβλήματα στη σχέση, κοινωνικό στιγματισμό ή ιστορικό τραύματος.

Η ατομική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσουν τον άνδρα να διαχειριστεί αυτά τα προβλήματα καθώς και την επίδρασή τους στη σεξουαλική του λειτουργία.

12. Η επίσκεψη σε ειδικό

Ο άνδρας που ανησυχεί για τη στυτική του λειτουργία είναι σημαντικό να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού. Ο ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αγωγή και να συζητήσει με τον άνδρα τις εναλλακτικές θεραπείες καθώς και τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής προκειμένου να ανακτήσει τη σεξουαλική του υγεία.

13. Η διαχείριση χρόνιων προβλημάτων υγείας

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα ενός σοβαρού προβλήματος υγείας, όπως είναι ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο άνδρας λοιπόν είναι σημαντικό να ζητήσει ιατρική βοήθεια ώστε να περιφρουρήσει όχι μόνο τη σεξουαλική αλλά και τη γενική του υγεία.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης