Δεκαπενταύγουστος στην «Παναγία Σουμελά»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014, 14:03
Δεκαπενταύγουστος στην «Παναγία Σουμελά»
Mε όλα τα μέσα θα μεταβούν, τον Δεκαπενταύγουστο, στην Τραπεζούντα του Πόντου, εκατοντάδες ορθόδοξοι Χριστιανοί προκειμένου να παραστούν στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Μελά.

Το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά του Πόντου αποτελεί όνειρο ζωής για τους περισσότερους Πόντιους, που και φέτος αναμένεται να κατακλύσουν την ιστορική μονή.

Τα λεωφορεία -για όσους έχουν επιλέξει να μεταβούν οδικώς- θα ξεκινήσουν μεθαύριο (Σάββατο 9 Αυγούστου) από την Αθήνα και την επομένη θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου θα συνεχίσουν το ταξίδι τους, που θα διαρκέσει περίπου 12 ημέρες.

Μαζί με τους προσκυνητές από την Ελλάδα, στην Τραπεζούντα, εκεί όπου γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες και λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας για την υποδοχή των επισκεπτών, θα βρεθούν και πολλοί ορθόδοξοι χριστιανοί από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κ.α.

Το 2010, οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ώστε να γίνει -μετά το 1923- η λειτουργία στο εσωτερικό της μονής και έξω από το καθολικό της Παναγίας. Τον υπόλοιπο χρόνο το μοναστήρι λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μεταβεί αεροπορικώς στην Τραπεζούντα το απόγευμα της Πέμπτης, 14ης Αυγούστου και την επομένη θα ηχήσουν τα σήμαντρα της Παναγίας Σουμελά.

«Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει από καιρό για το ταξίδι στην Τραπεζούντα. Έχουμε αποστείλει έγγραφο στην κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, με αίτημα την τηλεοπτική κάλυψη των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου και της Θείας Λειτουργίας. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε επίσης στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Ορφανό και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Παράλληλα, ταξιδιωτικά πρακτορεία έχουν αναλάβει τις προετοιμασίες για την μεταφορά των προσκυνητών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Επαμεινώνδας Φαχαντίδης.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014, 14:08