Στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ χτύπησε η καρδιά του Πόντου (13 Οκτωβρίου 2012), στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ετήσιας πολιτιστικής εκδήλωσης των τελευταίων 40 ετών, του 8ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Πρόκειται για μία φαντασμαγορική εκδήλωση ποντιακού πολιτισμού, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες της Ποντιακής Μούσας, πάνω από 2.000 χορευτές, νέοι και νέες από 450 ποντιακούς συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εκδήλωση παρακολούθησαν 15.000 θεατές.


(Χοροί των Ποντίων)


(Γέμισε η αρένα με τους 2.000 χορευτές)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Χορός…)

(Η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού μέσα σε λίγα λεπτά)

(Ο πρόεδρος της ποντιακής Ομοσπονδίας, Γ. Παρχαρίδης, ο Π. Φασούλας και η Βούλα Πατουλίδου μιλούν στη Ζούγκλα)

(Ξεσήκωσαν το κατάμεστο στάδιο)

(Παραδοσιακοί χοροί από 2.000 Ποντίους)

Τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης ανέλαβε ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ενώ παρουσιαστές της ήταν ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και η Πόπη Τσαπανίδου. Εκτάκτως εμφανίστηκαν  ο Γιώργος Νταλάρας και η Σοφία Παπάζογλου.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Ποντιακό Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά, που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ «90 Χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος» παραπέμπει στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών καθώς επίσης και στον «δρόμο της φωτιάς» που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι Πόντιοι πρόσφυγες, με τεράστια προβλήματα, δυσκολίες, απώλειες και θυσίες.

Οι προετοιμασίες


(Οι παραδοσιακές φορεσιές)


(Πάγκοι με παραδοσιακά μουσικά όργανα)

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης