Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη
Κάμερα – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

«Δεν είναι εύκολο σε έναν αγωνιστή, αγωνίζομαι από μωρό παιδί, να λέει την ιστορία του. Εγώ έχω μάθει να κάνω ιστορία…Έτσι κατάφερα με τη χελώνα μου, ένα μικρό ιστιοπλοϊκό 3.5 μέτρων, να κάνω πρώτα τον γύρο του Αργολικού και Σαρωνικύ κόλπου το 2011 και το 2013 αποφασίζω να κάνω τον Γύρο των Κυκλάδων. Τελικά γυρίζοντας τις Κυκλάδες, αφού σκέφτηκα να κρατώ ημερολόγιο, άρχισα να γράφω το βιβλίο. Πήγα στη Μήλο είδα τα της Αφροδίτης, είδα τα χάλια αυτουνού του Γερμανού στο περιοδικό Focus, ο οποίος σατίρισε την Αφροδίτη και μπήκα και εγώ εχθρός αυτουνού, νομίζοντας ότι μπορώ να τον τιμωρήσω. Αυτό ήθελα, αυτό έκανα και αυτό κάνω, γι’αυτό λέγεται το βιβλίο μου η “Οδύσσεια της Αφροδιτης”» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr ο καπετάνιος Λεωνίδας Μακαντάσης με αφορμή τη συγγραφή του βιβλίου του.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ζωή του 82 χρονου καπετάνιου θυμίζει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Γεννήθηκε το 1935 στον Αετό Μεσσηνίας και μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο Αττικής από το 1937. Έζησε ως παιδί τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, έμεινε ορφανός και πάλεψε για τη ζωή και την επιβίωση του.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος: Είπα να κάνω και εγώ  «Οδύσσεια» σε πράξη, γιατί εγώ είμαι ένας απλός άνθρωπος, ταλαιπωρημένος. Κατάφερα να καβαλήσω το καλάμι με τη δουλειά μου…Πήγα στη Λέρο σε μια καταπληκτικη σχολή για ορφανά παιδιά και κατάφερα να μάθω να κάνω σκάφη, αφού πήγα και έμαθα καραβομαραγκός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Μπήκα στον κύκλο της ζωής ως νέος κάνοντας διάφορες δουλειές. Εγώ είμαι ένας τρομερός δουλευταράς και σπιτόγατος για να μην πω ναυτικά όπως το λέμε, καραβόσκυλο, τώρα ζω στη στεριά. Η θάλασσα μπήκε μέσα μου μετά τα 25 μου χρόνια. Εκεί με ρούφηξε και σιγά σιγά μπήκα στο κόλπο του τουρισμού. Τα νησιά των Κυκλάδων τα ήξερα καλά γιατί τα είχα γυρίσει με τους τουρίστες.

»Έζησα σ’ αυτό το ταξίδι και τις πολιτικές ανοησίες. Εμείς τραβάμε την Οδύσσεια των πολιτικών αισχρών κινήσεων».

Εμένα η θάλασσα δεν με κουράζει μου είναι εύκολη αρκεί το πρωί που θα ξεκινήσω να σηκώσω το πανάκι μου να το ρίξω λιγάκι στο τραγούδι και να ξεκινήσωΟ Λεωνίδας Μακαντάσης που τα περισσότερα χρόνια της ζωής του ζει σε σκάφος τόνισε:
«Το σκάφος το έχω φτιάξει μόνος μου με τα ίδια μου τα χέρια και σήμερα το έχω κατοικία δεν το λέω σπίτι, άλλο κατοικία και άλλο σπίτι. Για μένα το σκάφος είναι η φωλιά μου. Στο σκάφος και να πεθάνω… Δεν μ’ αρέσει ο τοίχος δεν μ’ αρέσει το ντουβάρι εδώ έχω την ησυχία μου.» Ο καπετάν Λεωνίδας ετοιμάζει ένα ακόμη ταξίδι γιατί όπως ο ίδιος λέει, έχει δίψα να ανέβει το Αιγαίο.
 

«Τώρα την Κιβωτό μου την ανακατασκευάζω γιατί έχω ως δίψα να το πει κανείς σ’ αυτήν την ηλικία, είμαι στα 82, την άνοιξη, να ανέβω το Αιγαίο. Εμένα η θάλασσα δεν με κουράζει μου είναι εύκολη αρκεί το πρωί που θα ξεκινήσω να σηκώσω το πανάκι μου να το ρίξω λιγάκι στο τραγούδι και να ξεκινήσω.
Σε δύο χρόνια πιστεύω να ολοκληρώσω το ταξίδι… Θέλω για την ιστορία του χωριού μου να φτιάξω ένα κλασικό έργο – όπερα.  Εγώ δεν κάνω αυτό το ταξίδι για να δείξω ότι έκανα κάτι, θέλω να δείξω ότι μπορούμε! Μπορεί κανείς να πει ότι φαίνεται σαν αστείο δεν είναι έτσι «βάλε τον κώλο τράβα κουπί. Όπως είπε και ο Βέγγος έχω ταβήξει κουπί!!!»

Δείτε τη συνέντευξη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης