Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

«Χρωστάω ευγνωμοσύνη σε όλες μου τις συνεργασίες. Δύσκολα μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον ρόλο. Όλοι μου οι ρόλοι είναι αγαπημένοι μου την περίοδο που τους μελετώ…Νιώθω ευλογημένος που η ζωή φέρνει στον δρόμο μου ανθρώπους και καταστάσεις που με εξελίσσουν» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr, ο  βαρύτονος Νικόλας Καραγκιαούρης, με αφορμή τη συμμετοχή του στο μιούζικαλ «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O  ταλαντούχος καλλιτέχνης αποκαλύπτει τα μελλοντικά του σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική του διαδρομή και υπογραμμίζει πως «H ομορφιά βρίσκεται μέσα μας»!

Εφέτος υποδύεστε το Τέρας στο μιούζικαλ «Η Πεντάμορφη και το Τέρας».Τι σας γοήτευσε στο συγκεκριμένο έργο και σας ώθησε να συμμετάσχετε στη συγκεκριμένη παράσταση;

Η ανθρώπινη φύση είναι γεμάτη από ιστορίες αγάπης, ομορφιάς και αυτοθυσίας. Πολλές λαϊκές παραδόσεις έχουν μέσα τους μια κατάρα η οποία λύνεται μόνο με την αληθινή αγάπη. Η σκηνική εκδοχή του πιο γνωστού παραμυθιού που αφορά αυτό το θέμα με δελέασε τόσο σε επίπεδο συνεργασίας όσο και σε επίπεδο καλλιτεχνικής μου εξέλιξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Τι κρατάτε από τις πρόβες και τη μέχρι τώρα προετοιμασία της παράστασης;

Είναι μια παράσταση άρτια τεχνικά η οποία για να στηθεί απαιτούσε συνέπεια, υπευθυνότητα και γνώση. Κρατάω τη παραδοχή πώς ο κάθε συντελεστής αποδείχθηκε ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του για να γεννηθεί «Η Πεντάμορφη και το Τέρας».

Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο και τι σας συγκινεί στον ρόλο σας;

Το πιο απαιτητικό κομμάτι του συγκεκριμένου ρόλου είναι η ίδια η μεταμόρφωση σε Τέρας. Κάθε εκτεθειμένο σημείο του σώματος μου έπρεπε να καλυφθεί με χοντρή γούνα ή με πυκνά μαλλιά. Μέσα από αυτόν τον εύστοχο ενδυματολογικό περιορισμό συνειδητοποίησα σταδιακά και εγώ πόσα συναισθηματικά τείχη υψώνουμε στην καθημερινότητα μας και ποσό δυσκολευόμαστε να έρθουμε σε αληθινή επαφή με τον απέναντι μας. Αυτή η συνειδητοποίηση με άγγιξε βαθιά.



Ποιο είναι το στοιχείο που θέλει πρωτίστως να αναδείξει η παράσταση;

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μια φράση που διατρέχει όλη τη φιλοσοφία αυτής της παράστασης, αυτή η φράση θα ήταν: η ομορφιά βρίσκεται μέσα μας.

Κονσέρτο στη Γαλλική πρεσβεία

Ως βαρύτονος, ποια διαφορά εντοπίζετε ανάμεσα στην όπερα και το μιούζικαλ;

Αν ζούσε σήμερα ο Μότσαρτ, θα έγραφε τα πιο πετυχημένα μιούζικάλ. Το μιούζικαλ είναι η εξέλιξη της όπερας στο σήμερα με τη συμβολή της τεχνολογίας. Η όπερα απαιτεί τεχνογνωσία και αποτελεί σταθμό στην ιστορία της μουσικής. Το μιούζικαλ γράφει τώρα τη δική του ιστορία.

Ποια η εμπειρία σας από τη συνεργασία σας με τη Μαριάννα Τόλη;

Η χαρά μου είναι μεγάλη που εξελίσσω τη συνεργασία μου με τη Μαριάνα Τόλη. Η αγάπη που έχει για την τέχνη και τον άνθρωπο δημιουργεί μαγεία εντός και εκτός σκηνής. Είναι ένας σπάνιος, γεναιόδωρος άνθρωπος.

Πιστεύετε ότι το ελληνικό κοινό έχει παιδεία στο μιούζικαλ και στην όπερα;

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ειδικές γνώσεις για να παρακολουθήσει ένα θέαμα, είτε πρόκειται για θέατρο, είτε για όπερα, είτε για μιούζικαλ. Η μόνη προαπαιτούμενη κατά τη γνώμη μου ποιότητα που χρειάζεται ένας θεατής, είναι να είναι ανοιχτός σε όποια ερεθίσματα, εικόνες, αισθήσεις, μνήμες ή συγκινήσεις του γεννηθούν την στιγμή που γίνεται μάρτυρας μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Πώς νιώθετε που θα απευθύνεστε κυρίως σε νεανικό κοινό ; Πιστεύετε ότι είναι δύσκολο κοινό τα παιδιά;

Η ευθύνη ενός καλλιτεχνικού πονήματος είναι πολλαπλάσια όταν απευθύνεται σε παιδικά μάτια. Πολλαπλάσια όμως είναι και η χαρά τού να παίζεις μπροστά σε παιδιά.

Ποια η σχέση των σημερινών Ελλήνων με τη μουσική;

Η Ελληνική μουσική παραγωγή έχει πλέον προσεγγίσει τις προδιαγραφές των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Τόσο σε επίπεδο εγκαταστάσεων όσο και σε επίπεδο καλλιτεχνικού δυναμικού το μουσικό θέατρο στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη άνθηση. Για τον λόγο αυτό η σχέση του ελληνικού κοινού με αυτό το απαιτητικό είδος θεάτρου έχει πια απαλλαχθεί από τις προκαταλήψεις και την άγνοια του παρελθόντος.

Στην όπερα της Βιέννης

Έχετε παίξει σε αρκετές χώρες. Διαφέρει το κοινό; Προσαρμόζεστε κάθε φορά;

Το κοινό είναι πράγματι διαφορετικό από χώρα σε χώρα, δεδομένου ότι ο κάθε λαός έχει τη δίκη του ιδιοσυγκρασία και τη δική του μουσική παράδοση. Επειδή όμως η μουσική είναι ο κοινός παρανομαστής για όλους τους τόπους του κόσμου, συγκεντρώνομαι πάντα στο να μεταδώσω τη χαρά της τέχνης μου, είτε τραγουδάω στη Σαγκάη, είτε στο Παρίσι, είτε στη Βιέννη.

Ποιος ρόλος σας μέχρι τώρα ήταν η πιο σημαντική στιγμή για σας;

Χρωστάω ευγνωμοσύνη σε όλες μου τις συνεργασίες. Δύσκολα μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον ρόλο. Όλοι μου οι ρόλοι είναι αγαπημένοι μου την περίοδο που τους μελετώ.

Οι συνεργασίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός καλλιτέχνη. Εσείς είστε ευχαριστημένος από τις μέχρι τώρα συνεργασίες σας;

Νιώθω ευλογημένος που η ζωή φέρνει στον δρόμο μου ανθρώπους και καταστάσεις που με εξελίσσουν.

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Να μη σβήσει ποτέ η λαχτάρα μου για μάθηση.

Tι θα λέγατε ότι σας χαρακτηρίζει;

Έχω πολλή υπομονή.

Τι σημαίνει ευτυχία για εσάς;

Ο Ντοστογέφσκι αναφέρει στους δαιμονισμένους πως «οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι επειδή δεν ξέρουν ότι είναι ευτυχισμένοι». Για μένα ευτυχία σημαίνει να γνωρίζω ότι είμαι ευτυχισμένος.

Eτοιμάζετε κάτι άλλο;

Είμαι ευτυχής που πέρα από την συνεργασία μου με τη Μαριάννα Τόλη θα συμπράξω με δύο συνθέτες που θαυμάζω, τον Γιώργο Κατσαρό και τον Μίμη Πλέσσα, στο γυάλινο μουσικό θέατρο. Ταυτόχρονα ετοιμάζω έναν σπουδαίο ρόλο όπερας για ένα εμβληματικό λυρικό θέατρο της Ευρώπης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης