Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Η Δήμητρα Παπαδήμα εφέτος καλείται να εσαρκώσει την Πηνελόπη Δέλτα στην παράσταση
«Πηνελόπη Δέλτα – Ίωνας Δραγούμης: Τελευταία Συνάντηση», η οποία θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στο θέατρο «Αθήναιον» στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχω πολλά κοινά με τη Δέλτα. Δεν χωράω και εγώ πουθενά και δεν μπαίνω σε καλούπια, με ελκύει το απόλυτο ακόμα κι αν μοιάζει καταστροφικό. Για να αποφύγω τον εαυτό μου γράφω ό,τι μπορεί να γραφτεί και πάλι δεν βγάζω άκρη μαζί μου. Της μοιάζω και φυσιογνωμικά πιστεύω κοιτάζοντας φωτογραφίες της. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η Ανάγκη της για Αλήθεια που την κατατρώει και την απομονώνει από ένα πεζό, χωρίς μεγαλείο περιβάλλον» αναφέρει μεταξύ άλλων η ταλαντούχα καλλιτέχνις  στο zougla.gr και συμπληρώνει: «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την προσπάθεια μας να ζωντανέψουμε ιστορικά πρόσωπα, που τελικά αποδεικνύονται διαχρονικά. Παρουσιάζουμε ένα έργο ρεπερτορίου στο θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη. Στην πόλη όπου χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας».

Η αξιόλογη ηθοποιός εξηγεί πώς τα «πρέπει» και οι κοινωνικές επιταγές κονταροχτυπιούνται με την αγάπη, αποκαλύπτει τα μελλοντικά της σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική της διαδρομή.

Μιλήστε μας λίγο για το πώς προέκυψε η συγκεκριμένη παράσταση, τη διαδικασία της σκηνοθεσίας και την αίσθηση σας από αυτό το εγχείρημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη παράσταση στριφογύριζε στο «μέσα μου» από τη μέρα που διάβασα το αισθαντικό, στην κόψη του ξυραφιού, κείμενο της αδερφής μου Μαρίας Παπαδήμα που ασχολείται χρόνια με εκείνη την πολυτάραχη εποχή και τις δύο αυτές «ηλεκτρισμένες» προσωπικότητες που τα ήθελαν όλα ή τίποτα και τίμησαν τα «θέλω τους», με τον ακραίο τρόπο τους. Η σκηνοθεσία της φίλης μου Ειρήνης Ευαγγελάτου πιστεύω ακράδαντα πως απογείωσε το έργο, συνδυάζοντας τον αιχμηρό – ουσιαστικό λόγο με τη στάση και την κίνηση των σωμάτων που βρίσκονται σε βαθύ αδιέξοδο. Είχαμε και την πλήρη συναίνεση του Γιάννη Μποσταντζόγλου προς αυτήν τη γραμμή σκηνοθεσίας, που επιμελείται την παράσταση. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την προσπάθεια μας να ζωντανέψουμε ιστορικά πρόσωπα, που τελικά αποδεικνύονται διαχρονικά. Παρουσιάζουμε ένα έργο ρεπερτορίου στο θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη. Στην πόλη όπου χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας!

Τι σας γοήτευσε στο έργο «Πηνελόπη Δέλτα – Ίωνας Δραγούμης : Τελευταία Συνάντηση»;

Μελετώντας το έργο συγκινήθηκα, ταυτίστηκα με πρόσωπα και καταστάσεις και απόρησα γιατί στα σχολεία δεν μαθαίνουμε τα γεγονότα στην ουσιαστική τους διάσταση, παρά τα μπερδεύουμε με ασαφή νοήματα αφήνοντας τα μετέωρα έτσι ώστε να τα υποβαθμίζουμε.

Έχετε κοινά στοιχεία με την Πηνελόπη Δέλτα την ηρωίδα που υποδύεστε; Ποια θα λέγατε ότι είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της;

Έχω πολλά κοινά με τη Δέλτα. Δεν χωράω και εγώ πουθενά και δεν μπαίνω σε καλούπια, με ελκύει το απόλυτο ακόμα κι αν μοιάζει καταστροφικό. Για να αποφύγω τον εαυτό μου γράφω ό,τι μπορεί να γραφτεί και πάλι δεν βγάζω άκρη μαζί μου. Της μοιάζω και φυσιογνωμικά πιστεύω κοιτάζοντας φωτογραφίες της. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η Ανάγκη της για Αλήθεια που την κατατρώει και την απομονώνει από ένα πεζό, χωρίς μεγαλείο περιβάλλον!



Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο και τι σας συγκινεί στον ρόλο σας;

Δυσκολεύτηκα να «στηθώ» με τον επιβαλλόμενο καθωσπρεπισμό που απαιτούσε η εποχή. Τα κατάφερα με τη βοήθεια της Ειρήνης Ευαγγελάτου όπως «εμπνεύστηκα» και από τον νέο, εξαιρετικά ταλαντούχο ηθοποιό, Μάνο Κωστή που βρίσκεται δίπλα μου στη σκηνή ερμηνεύοντας μοναδικά τον Ίωνα Δραγούμη.



Ποια είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει στους θεατές, η συγκεκριμένη παράσταση;

Επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ σε μηνύματα. Ο κάθε θεατής ξεχωριστά θα εισπράξει τη δική του προσωπική αλήθεια. Το σίγουρο είναι πως φεύγοντας από την παράσταση θα κοιτάξει κατάματα τον εαυτό του στο καθρέφτη και θα ξαφνιαστεί…

Τελικά τα «πρέπει» και οι κοινωνικές επιταγές κερδίζουν πάντα στη ζωή και είναι δυνατότερα από την αγάπη;

Τα «πρέπει» και οι κοινωνικές επιταγές κονταροχτυπιούνται με την αγάπη στους αιώνες των αιώνων. Κερδισμένος, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι κανένας. Οι «ανθρώπινες κατασκευές» για ύπαρξη ζωής είναι λάθος και έτσι όλοι χάνουν εκτός αν βρουν τη χρυσή τομή….Αν υπάρχει…



Οι συνεργασίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός καλλιτέχνη. Εσείς είστε ευχαριστημένη από τις μέχρι τώρα συνεργασίες σας;

Δεν έχω να πω πολλά για τις συνεργασίες μου. Ήταν απλές συνεργασίες. Δεν περίμενα ούτε περιμένω κάτι ιδιαίτερο από αυτές. Μου αρκεί η κατανόηση της έννοιας «συνύπαρξη» και σεβασμού ασφαλώς, όσο διαρκεί η δουλειά.

Τι θα λέγατε ότι σας χαρακτηρίζει;

Με χαρακτηρίζει μια ενοχλητική διαίσθηση που σπάει κόκαλα και νεύρα και σε μένα την ίδια.

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Για την καλλιτεχνική μου διαδρομή δεν ονειρεύομαι, πράττω.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη νέα ποιητική σας συλλογή την «Εύθραυστη πέτρα»

Η νέα ποιητική μου συλλογή από τις εκδόσεις «ΙΩΛΚΟΣ», Εύθραυστη πέτρα περιλαμβάνει ποιήματα που θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί για να αναλύσουν την προσωπικότητα της Πηνελόπης Δέλτα. Γι αυτό λέω πόσο μοιάζουμε. Έτυχε και κυκλοφόρησαν την εποχή που μπήκα «στη θέση της» ερμηνεύοντάς την. Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι;

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Γράφω ένα μυθιστόρημα που με καίει. Συνεχίζω να γράφω τιμώντας την αξία του κανονικού βιβλίου που ως αναγνώστρια με συντροφεύει χρόνια και χρόνια, επιθυμώντας ταυτόχρονα να διαχωρίσω στην συνείδηση των νέων ανθρώπων τη σημασία του ξεφυλλίσματος ενός βιβλίου από την πλύση εγκεφάλου και τη νέκρα των αισθήσεων που προκαλεί η «ηλεκτρονική συντροφιά» .

Δείτε περισσότερα για την παράσταση «Πηνελόπη Δέλτα – Ίωνας Δραγούμης: Τελευταία Συνάντηση» με τη Δήμητρα Παπαδήμα στο θέατρο «Αθήναιον»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης