Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

Σε νέα, ψηφιακή εποχή, εισέρχεται η πολιτισμική μας κληρονομιά και ο τρόπος ανάδειξής της, μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών που υπόσχονται τη «δυνητική βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη των αρχαιολογικών χώρων». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Το e-ticket εφαρμόζεται ήδη από τον Ιούλιο σε 11 μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, αυτούς που επιλέγουν το 40% του συνόλου των επισκεπτώνΗ νέα αυτή εποχή, απαρχή της οποίας αποτελεί το πολυαναμενόμενο «ηλεκτρονικό εισιτήριο» για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, παρουσιάζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα περίπτερα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Παρακολουθώντας σε μεγάλα video-wall και σε απεικόνιση τριών διαστάσεων, τον τρόπο που κατασκεύασαν οι αρχαίοι τον Παρθενώνα, οι επισκέπτες παίρνουν επίσης μια γεύση από το πώς θα είναι τα μουσεία μας στο μέλλον.

Το e-ticket εφαρμόζεται ήδη από τον Ιούλιο σε 11 μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, αυτούς που επιλέγουν το 40% του συνόλου των επισκεπτών και που αντιπροσωπεύουν 55% των εσόδων από τα εισιτήρια (Ακρόπολη, Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας σε όλα τα σημεία, Κνωσός, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικός Χώρος Μεσσήνης και Μουσείο Μεσσήνης).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω αυτής της εφαρμογής και της ιστοσελίδας https://etickets.tap.gr/ οι ενδιαφερόμενοι κλείνουν το εισιτήριο τους (για οποιαδήποτε ημερομηνία) εύκολα και γρήγορα και το λαμβάνουν ως κώδικα στο κινητό τους, αποφεύγοντας έτσι τις ουρές στα εκδοτήρια. Επίσης, κατά τα πρότυπα του εξωτερικού, οι επισκέπτες θα μπορούν να αποφεύγουν τις ζώνες υψηλής επισκεψιμότητας, κερδίζοντας έτσι χρόνο ή προγραμματίζοντας καλύτερα την ξενάγησή τους.

Η πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων Αθηνά Χατζηπέτρου, παρουσίασε τη νέα εφαρμογή στην κάμερα του zougla.gr. 

«Για την υλοποίηση του έργου έγινε σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ χρηματοδοτήθηκε με δωρεά από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ενδιάμεσος φορέας υλοποίησης είναι η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών.

Η πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων Αθηνά Χατζηπέτρου, παρουσιάζει το περίπτερο στη ΔΕΘ

»Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη στα μνημεία και τα μουσεία της χώρας.
Το πρώτο δίμηνο λειτουργίας της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αφού “κόπηκαν” 1 εκατομμύριο εισιτήρια και προέκυψαν έσοδα 19 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 600.000 ευρώ μόνο από την ηλεκτρονική εφαρμογή», αναφέρει.

Δείτε τη συνέντευξη:

​Το όραμα για τη νέα εποχή των μουσείων μας δεν είναι άλλο από τη γεφύρωση του χάσματος με το παρελθόν, χάρη στην αξιοποίηση της τεχνολογίας που επιτρέπει την «ψηφιακή ανακατασκευή» των μνημείων…Από την πλευρά της η Χαρά Αυλωνίτου, Αρχαιολόγος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, αναλύει το όραμα για τη νέα εποχή των μουσείων μας, που δεν είναι άλλο από τη γεφύρωση του χάσματος με το παρελθόν, χάρη στην αξιοποίηση της τεχνολογίας που επιτρέπει την «ψηφιακή ανακατασκευή» των μνημείων…

«Κεντρική ιδέα μας είναι ότι ο πολιτισμός δεν αποτελείται μόνο τα μνημεία, αλλά και από τα άϋλα στοιχεία του. Έτσι, δίνουμε βάση στον Λόγο και στις έννοιες που διέδωσε ο Ελληνικός Πολιτισμός.

»Στο περίπτερο εδώ βλέπουμε σε τρισδιάστατο βίντεο τον τρόπο κατασκευής του Παρθενώνα, καθώς και πώς ήταν ο Ναός την αρχαία εποχή. Προβάλλοντας έτσι την τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων, θέλουμε παράλληλα να αξιοποιήσουμε τη δική μας τεχνολογία με σκοπό να μετέχουν πιο εύκολα οι επισκέπτες στον πολιτισμό μας, ώστε να αναπτύξουν μια καλύτερη, πιο αλληλεπιδραστική, σχέση μαζί του».

Δείτε τη συνέντευξη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης