Περισσότερες από εκατό ταινίες σε πόλεις της Σλοβενίας έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει – μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου – το κινηματογραφόφιλο κοινό, στο πλαίσιο των δράσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λιουμπλιάνας (LiFFe) που γιορτάζει τα τριακοστά του «γενέθλια» και συνεχίζει να προσφέρει υψηλής ποιότητας προγράμματα.

Η ιστορία του LIFFe ξεκινά το 1990 στο κέντρο τέχνης «Cankarjev Dom» της Σλοβενικής πρωτεύουσας. Το πρώτο έτος της διοργάνωσής του, προβλήθηκαν 13 ταινίες που προσέλκυσαν 4.000 επισκέπτες. Η πρώτη διευθύντρια του φεστιβάλ ήταν η Γιέλκα Στέργκελ που οδήγησε το Φεστιβάλ, έως και την… ενηλικίωσή του, σε μία θεαματική πορεία ανάπτυξης. Τη «σκυτάλη» από το 1997 και έπειτα πήρε ο Σίμον Πόπεκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος δήλωσε ότι «η πρώτη δεκαετία του φεστιβάλ ήταν μια περίοδος διεκδίκησης και δημιουργίας μιας δομής και ταυτότητας, η δεύτερη μια εποχή ενός απροσδόκητου άλματος που έφερε το φεστιβάλ ακόμα πιο κοντά στο κοινό, και η τρίτη μια περίοδος προσαρμογής σε νέες τεχνολογικές εξελίξεις».

Από το 2002 και μετά, το φεστιβάλ καταγράφει περίπου 40.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Η βασική ιδέα του LiFFe έχει αλλάξει ελάχιστα στο πέρασμα του χρόνου. Το 30ο LIFFe θα τιμήσει την Ανιές Βαρντά με μια έκθεση. Μια άλλη έκθεση θα είναι αφιερωμένη στον Αμερικανό σκηνοθέτη Έιμπελ Φεράρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης