Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το Παλατάκι των Αορίων» του Βασίλη Παπαναγιωτακόπουλου για ένα ξεχασμένο χωριό σ’ έναν παραδοσιακό οικισμό, την Εθιά, στα Αστερούσια Όρη της Κρήτης έκανε την ψηφιακή του πρεμιέρα την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, στο youtube channel του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρόκειται για μια μικρού μήκους ταινία για την επίμονη προσπάθεια, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση των κατοίκων που έδωσαν ζωή σ’ ένα χωριό-φάντασμα, όπως την διηγούνται οι πρωταγωνιστές στον φακό του Βασίλη Παπαναγιωτακόπουλου, δημιουργώντας με τις ξεχωριστές ιστορίες τους ένα σύμπαν μνήμης και αισιοδοξίας. Η ιδέα της ανάπλασης, μια έμπνευση του Γιάννη Ανδρουλάκη, ενός μηχανικού με καταγωγή από την Εθιά, στην αρχή αντιμετωπίστηκε με πολλές αμφιβολίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τις αρχικές επιφυλάξεις, μπροστά στις τεράστιες πρακτικές δυσκολίες που θα είχε η εφαρμογή αυτής της ιδέας, οι κάτοικοι πέρασαν στη δράση. Οι διηγήσεις τους, σε συνδυασμό με πλάνα προσωπικών αρχείων της εποχής, μάς μεταφέρουν την ένταση της προσπάθειας, αλλά και των συναισθημάτων της περιόδου – στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Στοιχειώδη έργα υποδομής, όπως η ύδρευση και η αποχέτευση του οικισμού, έγιναν με έξοδα και συλλογική εργασία των κατοίκων και μόνο, και χωρίς να λείπουν οι πρωτότυπες ιδέες για τη χρηματοδότηση. Τα σπίτια αναστηλώθηκαν, διατηρώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και λειτουργικότητά τους, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Φτάνοντας στο σήμερα, βλέπουμε το χωριό να ξαναζεί, δικαιώνοντας τις προσπάθειες των κατοίκων: παρέες απολαμβάνουν την πλατεία του χωριού και ξαναγίνονται πανηγύρια έπειτα από 30 χρόνια. Η συλλογική προσπάθεια και η αλληλεγγύη των κατοίκων της είχαν ως αποτέλεσμα ένα ερειπωμένο χωριό να γίνει ένας ζωντανός παραδοσιακός οικισμός.

«Το Παλατάκι των Αορίων» έκανε επίσημη πρεμιέρα στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και συμμετείχε στο 7ο Los Angeles Greek Film Festival, το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών και το 14ο Festival du Film Insulaire de l’ Ιlle de Croix (Βραβείο Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης