Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώνει τις δυνάμεις του με το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ (International Film Festival Rotterdam – IFFR) και υποδέχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, σε ζωντανή μετάδοση, 5 συναρπαστικές ταινίες από το επίσημο πρόγραμμα του εφετινού φεστιβάλ της ολλανδικής πόλης.

Πρόκειται για την εκδήλωση IFFR Live του Φεστιβάλ Ρότερνταμ, η οποία ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή 26 έως και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χάρη στη συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να ζήσει την ατμόσφαιρα του ολλανδικού φεστιβάλ και να απολαύσει 5 επιλεγμένες ταινίες που θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη ταυτόχρονα -την ίδια μέρα και ώρα- με το Ρότερνταμ. Επίσης, οι θεατές θα μπορούν να συμμετέχουν στις συζητήσεις με τους συντελεστές των φιλμ που ακολουθούν κάθε προβολή, στέλνοντας τις ερωτήσεις τους μέσω Twitter και Facebook (με το hashtag #livecinema), καθώς και μέσω WhatsApp.

Γυναίκες σε πρώτο πλάνο

Οι ταινίες του IFFR Live είναι μερικά από τα ωραιότερα ανεξάρτητα φιλμ της σεζόν, τα οποία υπογράφουν νέες σκηνοθέτιδες από όλο τον κόσμο. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι γυναίκες, μέσα από ηρωίδες εύθραυστες αλλά και δυνατές που παλεύουν να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους και να βρουν τη θέση τους στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες – Εισιτήρια

*Το event IFFR Live πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρότερνταμ (24/1 – 4/2/2018) για τέταρτη συνεχή χρονιά. Φέτος παρουσιάζεται σε περισσότερες από 40 αίθουσες 17 χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών, σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη.
*Τιμές Εισιτηρίων Γενική είσοδος: 7,5€, Φοιτητικό: 6€, Κάρτα Ανεργίας: 6€, Κάτοχοι CineΚάρταF: 4€. Πώληση και μέσω www.viva.gr

Πρόγραμμα προβολών

Μετά από κάθε προβολή ακολουθεί συζήτηση (Q&A) με συντελεστές της ταινίας

Παρασκευή 26/1

18:00 Pin Cushion της Ντέμπορα Χέιγουντ
Ακολουθεί Q&A με τη σκηνοθέτιδα και την ηθοποιό Lily Newmark

22:00 La Holandesa της Μαρλίν Γιόνκμαν

Ακολουθεί Q&A με τη σκηνοθέτιδα, την ηθοποιό Rifka Lodeizen και τον σεναριογράφο Daan Gielis

Σάββατο 27/1

17:00 Amateurs της Γκαμπριέλα Πίχλερ

Ακολουθεί Q&A με τη σκηνοθέτιδα και τους ηθοποιούς Yara Ebrahim, Zahraa Aldoujaili, Fredrik Dahl

21:00 Blue My Mind της Λίζα Μπρούλμαν (μόνο με αγγλικούς υπότιτλους)

Ακολουθεί Q&A με τη σκηνοθέτιδα και την ηθοποιό Zoë Pastelle Holthuizen

Κυριακή 28/1

16:00 Nico, 1988 της Σουζάνα Νικιαρέλι
Ακολουθεί Q&A με τη σκηνοθέτιδα και την ηθοποιό Trine Dyrholm

Οι ταινίες αναλυτικά:

Pin Cushion

(Ηνωμένο Βασίλειο, 2017)

Σκηνοθεσία: Ντέμπορα Χέιγουντ / Deborah Haywood. Σενάριο: Deborah Haywood. Με τους: Lily Newmark, Joanna Scanlan, Chanel Cresswell. Έγχρωμη, 82΄

Η Λυν και η κόρη της Αϊόνα είναι πολύ δεμένες και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ενθουσιασμένες με τη νέα τους ζωή σε μια καινούργια πόλη. Αποφασισμένη να κάνει μια καλή αρχή, η Αϊόνα γίνεται κολλητή με τρία κορίτσια από το σχολείο της, ωστόσο η Λυν νιώθει κάπως παραμερισμένη κι έτσι ξεκινά να κάνει παρέα με τη γειτόνισσά της, Μπελίντα. Όσο όμως κι αν μάνα και κόρη θέλουν να προσποιούνται ότι όλα πάνε καλά, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Μόνη τους διαφυγή, η φαντασία και τα ψέματα.

La Holandesa

(Ολλανδία-Γερμανία, 2017)

Σκηνοθεσία: Μαρλίν Γιόνκμαν / Marleen Jonkman. Σενάριο: Daan Gielis. Με τους: Rifka Lodeizen, Cristóbal Farias, Guido Pollemans. Έγχρωμη, 90΄.
Ενώ κάνει διακοπές στη Χιλή, η ολλανδή τουρίστρια Μοντ εγκαταλείπει τον σύζυγό της για να ταξιδέψει μόνη. Πιάνει φιλία με τον Μέσι, ένα ντόπιο 8χρονο αγόρι που μοιάζει να καλύπτει το κενό της μητρότητας που η ίδια νιώθει τόσο έντονα. Οι δυο τους θα ξεκινήσουν μαζί μια μεγάλη περιπλάνηση, ανακαλύπτοντας ξανά τους εαυτούς τους.

Amateurs / Amatörer

(Σουηδία, 2018)

Σκηνοθεσία: Γκαμπριέλα Πίχλερ / Gabriela Pichler. Σενάριο: Jonas Hassen Khemiri & Gabriela Pichler. Με τους: Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl. Έγχρωμη, 100΄
Καλώς ήρθατε στο Λαφόρς, μια μικρή σουηδική πόλη απελπισμένη να κάνει μια καινούρια αρχή. Η ελπίδα έρχεται με αφορμή ένα γερμανικό υπερκατάστημα που θα ανοίξει στην περιοχή, δημιουργώντας 500 νέες θέσεις εργασίας οι οποίες θα αλλάξουν τα πάντα. Το Λαφόρς πρέπει να φτιάξει ένα προωθητικό σποτ που θα κερδίσει το ενδιαφέρον των νέων επενδυτών, ωστόσο αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Δυο έφηβες με «όπλα» τα κινητά και τα selfiesticks τους ρίχνονται στη μάχη για το ποιος έχει τελικά το δικαίωμα να διαφημίσει καλύτερα το Λαφόρς.

Blue My Mind

(Ελβετία, 2017)

Σκηνοθεσία: Λίζα Μπρούλμαν / Lisa Brühlmann. Σενάριο: Lisa Brühlmann. Με τους: Luna Wedler, Zoë Pastelle Holthuizen, Regula Grauwiller, Georg Scharegg. Έγχρωμη, 97΄.
Η 15χρονη Μία βιώνει μια μεταμόρφωση που την κάνει να χάνει τα λογικά της, αμφισβητώντας την ίδια την ύπαρξή της. Το σώμα της αλλάζει εντελώς και παρά τις απελπισμένες προσπάθειές της να συγκρατήσει αυτή την αλλαγή, σύντομα πρέπει να αποδεχτεί ότι η φύση είναι πάνω και πέρα των δυνάμεών της.

Nico, 1988

(Ιταλία, 2017)

Σκηνοθεσία: Σουζάνα Νικιαρέλι / Susanna Nicchiarelli. Σενάριο: Susanna Nicchiarelli. Με τους: Trine Dyrholm, John Gordon Sinclair, Anamaria Marinca, Sandor Funtek. Έγχρωμη, 93′

Πλησιάζοντας τα 50, η τραγουδίστρια Nico ζει μια μοναχική, χαμηλών τόνων ζωή στο Μάντσεστερ, μακριά από τη λάμψη των 60s, όταν μεσουρανούσε σαν μούσα του Άντι Γουόρχολ και σουπερστάρ των Velvet Underground. Πλέον δεν νοιάζεται για την καριέρα ή την εμφάνισή της, ωστόσο ο μάνατζέρ της τής διοργανώνει μια ευρωπαϊκή περιοδεία. Ταυτόχρονα, η ίδια παλεύει με τους δαίμονές της και προσπαθεί να πλησιάσει τον γιο της, την κηδεμονία του οποίου έχει χάσει εδώ και καιρό. Μέσα από όλα αυτά, η Nico αναγεννιέται: ως καλλιτέχνιδα, ως μητέρα, ως άνθρωπος πίσω από την περσόνα της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης