Στην ταινία «Ο αδελφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους» του Stefano Cipani απονεμήθηκε εφέτος το Βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ο νικητής αναδείχθηκε έπειτα από ταυτόχρονη on-line ψηφοφορία πανευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής αποτελούμενης από περισσότερους από 2.000 νέους ηλικίας 12-14 ετών από 32 χώρες της Ευρώπης.
 

H ταινία αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών, του Jack και του Gio, και τη διαδικασία ενηλικίωσής τους, καθώς ο Gio πάσχει από σύνδρομο Down. Οι άλλες δύο υποψήφιες ταινίες ήταν «To απίθανο καλοκαίρι μου με την Τες» του Steven Wouterlood και «Η Ρόκκα αλλάζει τον κόσμο» της Katja Benrath.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εφέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλει η εξάπλωση του κορωνοϊού, η δράση πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου. Στην Ελλάδα, τον συντονισμό της διοργάνωσης είχε για τέταρτη χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), προσαρμοζόμενη στις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία και συνεχίζοντας τις on-line δράσεις της μετά τη διαδικτυακή ανακοίνωση των Βραβείων ΙΡΙΣ. Παράλληλα, για πρώτη φορά εφέτος συνεργάστηκε με τα εθνικά Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους: «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους» – «Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας» – «CineDoc Kids».

Από τις 23 ως τις 25 Απριλίου έφηβοι ηλικίας 12-14 ετών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας παρακολούθησαν, όπως και οι κριτές των άλλων χωρών, τις τρεις υποψήφιες ταινίες μέσω streaming στην πλατφόρμα Festival Scope, και παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να στείλουν τις ερωτήσεις τους προς τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς των ταινιών.

Στη συνέχεια, την Κυριακή 26 Απριλίου συμμετείχαν σε on-line συζητήσεις για τις ταινίες με Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς, εφετινούς υποψήφιους για τα βραβεία ΙΡΙΣ. Οι Κάτια Γκουλιώνη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ρηνιώ Δραγασάκη, Γιούλα Μπούνταλη, Μίνως Νικολακάκης, Σταύρος Παμπαλλής, Θάνος Τοκάκης και Πηνελόπη Τσιλίκα άκουσαν τις αναλύσεις των νεαρών κριτών για τις ταινίες, απάντησαν στις ερωτήσεις τους και συζήτησαν μαζί τους για τα θέματα των ταινιών, για την κινηματογραφική γλώσσα και δημιουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πριν από την on-line ψηφοφορία, οι Έλληνες κριτές είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους με συνομήλικούς τους κριτές από τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η βραβευθείσα ταινία ανακοινώθηκε στις 26/4 σε τελετή απονομής που μεταδόθηκε μέσω live streaming από το site της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (yaa.europeanfilmawards.eu).

Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού προσφέρει κάθε χρόνο την ευκαιρία στους νέους που συμμετέχουν, να παρακολουθήσουν ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται στην ηλικία τους και προσεγγίζουν με ευαισθησία και χιούμορ τα ζητήματα που τους απασχολούν. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων κινηματογραφιστών συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις, επικοινωνούν με συνομήλικους τους στην Ευρώπη, έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία για να γνωρίσουν το ευρωπαϊκό σινεμά, τους δημιουργούς του και όσα αυτό πρεσβεύει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης