Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου 2004 η Ελένη Ζαφειρίου, μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου.

Η Ελένη Ζαφειρίου γεννήθηκε στη Λάρισα το 1916 και υιοθετήθηκε από την Κυριακούλα Ζαφειρίου, ηθοποιό στα μπουλούκια της εποχής εκείνης. Από πολύ μικρή ήρθε σε επαφή με το θεατρικό σανίδι, αφού έπαιζε στον θίασο της μητέρας της, σε όλα τα έργα που είχαν παιδικούς ρόλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και το 1936 πρωτοεμφανίζεται στην παράσταση «Πριν από το ηλιοβασίλεμα». Στο Εθνικό Θέατρο παρέμεινε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας της, σε δύο χρονικές περιόδους, από το 1936 έως το 1943 και από το 1955 έως το 1978.

Υποδύθηκε δεκάδες ρόλους, κυρίως του κλασικού ρεπερτορίου. Σημαντικότεροι εξ αυτών ήταν οι Βασίλισσα Μαργαρίτα (Ριχάρδος Γ΄), Θεά Αθηνά (Ιφιγένεια), Άτοσσα (Πέρσες), Βασίλισσα Γερτρούδη (Άμλετ), Γινερίλη (Ληρ), Τροφός (Μήδεια), Αντιγόνη (Οιδίπους επί Κολωνώ), Τέκλησσα (Αίας), Σάρα (Θυσία του Αβραάμ), Ρονκάλαινα (Βασιλικός) κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, το ελληνικό κοινό τη γνώρισε, κυρίως, ως μαυροφορεμένη μάνα σε πολλές ελληνικές ταινίες (Το κορίτσι με τα μαύρα, Πικρό Ψωμί, Μικρή Πολιτεία, Η λίμνη των πόθων κ.ά.). Συνεργάστηκε με τον Νίκο Ξανθόπουλο σε  20 ταινίες και 23 ταινίες είναι της Φίνος Φιλμς.

Στην τηλεόραση χαρακτηριστικός παρέμεινε ο ρόλος της στη σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» τη δεκαετία του ’70.

Πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου 2004, σε ηλικία 88 ετών, έπειτα από μάχη με αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια.

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης