Μαριέττα Καραμαρία: Εγκατάσταση με φωτογραφία και εικαστικό κόσμημα στο φουαγιέ του κινηματογράφου Τριανόν.

Από 1 έως 31 Δεκεμβρίου
Ώρες κοινού: 19.00-22.00

Μαριέττα Καραμαρία. Πρόκειται για την τρίτη σε σειρά καλλιτέχνιδα του προγράμματος «Artist in Residence»* που φιλοξενείται στο φουαγιέ του κινηματογράφου Τριανόν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η νεαρή designer Μαριέττα Καραμαρία σκηνοθετεί με υλικά τις εξαιρετικές φωτογραφίες του Παναγιώτη Σκουλούκα και τα κοσμήματα της από οργανικά υλικάΈνας από τους στόχους της εθνολογίας και των εθνογραφικών συλλογών που συγκέντρωσαν και επιμελήθηκαν οι ερευνητές των αποικιοκρατικών δυνάμεων ήταν -πέραν της καταγραφής των προϊόντων και της κουλτούρας των υποτελών, ξένων λαών- να διαπιστώσει, πιστοποιήσει και περιχαρακώσει τη διακριτή διαφορά μεταξύ του «Οικείου» και του «Άλλου».
Στη βιτρίνα του φουαγιέ του ιστορικού και διατηρητέου κινηματογράφου Τριανόν της οδού Πατησίων, η νεαρή designer Μαριέττα Καραμαρία σκηνοθετεί με υλικά τις εξαιρετικές φωτογραφίες του Παναγιώτη Σκουλούκα και τα κοσμήματα της από οργανικά υλικά, μία ψεύτικη εθνογραφική έκθεση με θέμα την ίδια ως «Άλλη», ως «Άγρια», ως «Ξένη».


Έκθεση στην εποχή της ξενοφοβίας

Το παιχνίδι αυτό έχει τεράστια σημασία σε μία εποχή όπου ο ρατσιστικός και ο φασίζων λόγος γιγαντώνεται παγκοσμίως, ενώ το κατ’ εξοχήν οικείο περιβάλλον, η φύση -ως terra incognita, τόπος αναψυχής, αλλά και πνευματικής ανάτασης- βεβηλώνεται βάναυσα με γνώμονα τη βραχυπρόθεσμη εκμετάλλευση της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Καραμαρία καλεί με το έργο της τον θεατή να αναλογιστεί πόσο ξένος ή αποξενωμένος μπορεί να βρεθεί ο ίδιος μία ημέρα μέσα σε ό,τι πίστευε «οικείο περιβάλλον». Η σκηνοθεσία του εαυτού ως καλλιτεχνική μούλτι-περσόνα δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο στην Τέχνη. Από τις πειραματικές ταινίες του Άντυ Γουώρχολ έως τα self portraits της Σίντυ Σέρμαν, πολλοί εικαστικοί του 20ου αιώνα επιχείρησαν τη μετατροπή της προσωπικότητας τους σε εικαστικό πειραματόζωο. Το νέο που κομίζει η δουλειά της Καραμαρία είναι η ανεπιτήδευτη αθωότητα και το διακριτικό χιούμορ, με τα οποία προβάλλει τον εαυτό της σ’ ένα μέλλον που γεννιέται μέσα από τα συντρίμμια μίας μεγάλης καταστροφής.

Τα οργανικά κοσμήματα και οι φωτογραφίες της Μαριέττα Καραμαρία παρουσιάστηκαν στη Διεθνή έκθεση «Sieraad International Jewelelry Art Fair» του Άμστερνταμ τον Νοέμβριο 2016 με μεγάλη επιτυχία.

Η Καραμαρία έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Σχεδιασμού Αντικειμένων στο ΤΕΙ της Αθήνας. Εργάζεται ως σχεδιάστρια σε κατασκευαστική εταιρεία στη Ρόδο απ’ όπου κατάγεται, ενώ ολοκλήρωσε πρόσφατα τις μουσικές σπουδές της στο Ωδείο.

Τηλ. επικοινωνίας: 210 8215469
Ε-mail: myths2015@zoho.com

www.trianon.gr
www.mariettakaramaria.com
www.zlr-betriebsimperium.tk
www.myths2015.de

Cine Τριανόν
Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια)
Τηλ.: 210 8215469
Email: leo@trianon.gr
Facebook: Σινέ ΤΡΙΑΝΟΝ

—————————————-
*Τη σειρά μηνιαίων εκθέσεων υπό τον τίτλο «Τέχνη στο Cine Τριανόν» ή «Artist in Residence» επιμελείται η ομάδα ZLR Betriebsimperium Hamburg (Christoph Ziegler + Loukia Richards).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης