Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, η Γαλλίδα ηθοποιός, Εντίθ Σκομπ. Η Σκομπ, έγινε διάσημη από τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στο ανατριχιαστικό θρίλερ του 1960, σε σκηνοθεσία Georges Franju, «Μάτια χωρίς πρόσωπο» (Les Yeux Sans Visage).

Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε ο ατζέντης της στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, AFP, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στα αίτια του θανάτου της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρόλος της στα «Μάτια χωρίς Πρόσωπο» αποτέλεσε μία από τις πιο σπουδαίες ερμηνείες του γαλλικού σινεμά. Υποδύθηκε την κόρη ενός χειρουργού που υποβάλλεται σε εκτεταμένα δερματικά μοσχεύματα, και το πρόσωπό της παραμορφώνεται. Στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, μάλιστα η Σκομπ φορά επιδέσμους ή μάσκα και μόνο τα μάτια της είναι ορατά.

Η ερμηνεία της υπήρξε καθηλωτική και η ταινία λατρεύτηκε από το κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι νεότεροι μάλλον την γνωρίζουν από τις πιο πρόσφατες εμφανίσεις της, όπως στην ταινία του Λεός Καράξ «Holy Motors» του 2012, όπου έπαιξε έναν οδηγό λιμουζίνας. Στο τέλος της ταινίας μάλιστα δένει μια μάσκα για να τιμήσει τον εικονικό της ρόλο.

Η Εντίθ Σκομπ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1937 από οικογένεια Ρώσων μεταναστών. Σπούδασε στη Σορβόννη και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Μετά την θρυλική της ερμηνεία στην ταινία του Georges Franju συνέχισε με τρία ακόμη κινηματογραφικά του έργα, συμπεριλαμβανομένου του θρίλερ Judex του 1963.

Στην οθόνη, η Σκομπ εργάστηκε και δίπλα στον Λούις Μπουγιούλ το 1969, στο The Milky Way ενώ η καριέρα της αναγεννήθηκε τη δεκαετία του 1990. Έχει βραβευτεί με βραβεία César για την ερμηνεία της στην ταινία του Olivier Assayas «Summer Hours» το 2008 (Β’ γυναικείου ρόλου) και για το «Holy Motors» το 2012.

Δείτε το βίντεο:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης