Στο πλαίσιο του Φθινοπωρινού Ισραηλινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα προβληθεί online η ταινία «Λεβαντίνα. Ζακλίν Καχάνοφ», με θέμα την κοσμοπολίτισσα  μυθιστοριογράφο, δοκιμιογράφο και δημοσιογράφο Ζακλίν Καχάνοφ (1917-1979) που ανέπτυξε την έννοια του «λεβεντινισμού», την ιδέα της πολιτισμικής συνύπαρξης Δύσης και Ανατολής. Η ταινία είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, ώρα 15:00 έως την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, ώρα 23:59. 

Για να δείτε την ταινία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1) κάνετε κλικ στον σύνδεσμο: https://vimeo.com/489333142

2) χρησιμοποιήστε τον κωδικό πρόσβασης: greek  

Η προβολή περιορίζεται σε 1.000 θεάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Φθινοπωρινό Ισραηλινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, έχει ως θέμα γυναίκες συγγραφείς της εβραϊκής λογοτεχνίας.

Λεβαντίνα. Ζακλίν Καχάνοφ (Levantine. Jacqueline Kahanoff / לבנטינית. ז’קלין כהנוב)

Ισραήλ, 2019, 48’

Στα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους

Σκηνοθεσία: Ραφαέλ Μπαλούλου

Παραγωγή: Γιαΐρ Κεντάρ

Σύνοψη:

Η Ζακλίν Καχάνοφ (1917-1979), έζησε στο Κάιρο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, αλλά πέθανε σε ένα γηροκομείο στο Ισραήλ. Ήταν όμορφη και τη θαύμαζαν, αλλά λίγοι την γνώρισαν πραγματικά κατά τη διάρκεια της ζωής της, ενώ μετά τον θάνατό της σχεδόν ξεχάστηκε. Ήταν η πρώτη που ανέπτυξε στα κείμενά της την έννοια του «λεβεντινισμού», ένα πρότυπο πολιτισμικής συνύπαρξης των αξιών της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, η οποία επηρέασε αρκετούς Ισραηλινούς με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο σκηνοθέτης Ραφαέλ Μπαλούλου ακολουθεί τα βήματά της, συναντώντας φίλους της στο Παρίσι και συζητώντας με κορυφαίους διανοούμενους και καλλιτέχνες στο Ισραήλ, για να συνθέσει το πορτρέτο μιας εντυπωσιακής διανοούμενης, όπου αναδεικνύεται η λεβαντίντικη ταυτότητα στο σημερινό Ισραήλ.

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης