Στην 76η Μόστρα βρέθηκε το Σάββατο 31 Αυγούστου ο Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από τη Δανάη Στράτου, για την πρεμιέρα της ταινίας «Ενήλικοι στο Δωμάτιο», που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης και η σύζυγός του πόζαραν χαμογελαστοί στην πρεμιέρα της ταινίας του Κώστα Γαβρά, που παρουσιάζεται στο διάσημο Φεστιβάλ της Βενετίας εκτός συναγωνισμού.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και η Δανάη Στράτου φωτογραφήθηκαν στο πλευρό των ηθοποιών που τους υποδύονται στην ταινία, δηλαδή δίπλα στον Χρήστο Λούλη και στη Βαλέρια Γκολίνο. Τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα ενσαρκώνει ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι» και αφηγείται τις δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. (Eurogroup) για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους στις αρχές του 2015, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως «μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή», όπου «πίσω από τις κλειστές πόρτες παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία».

Δείτε το τρέιλερ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς «γεννήθηκε» η ταινία

Λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας, οι συντελεστές της μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου, με τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά να εξηγεί πώς κατέληξε να γράψει το σενάριο. Όπως είπε: «Η ιδέα για μια ταινία για την ελληνική κρίση υπήρχε ήδη από το 2007, όταν ο πρέσβης της Κύπρου στο Παρίσι, πολύ πριν ξετυλιχθεί το δράμα, μου είπε πως η Ελλάδα οδεύει προς την καταστροφή. Μου εξήγησε ακριβώς τι θα συνέβαινε και δύο χρόνια αργότερα, πράγματι, ξεκίνησε η κρίση. Άρχισα να συλλέγω πληροφορίες για να καταλαβαίνω τι συμβαίνει.

»Στο κεφάλι μου είχα την ιδέα να κάνω μια ταινία για αυτό το θέμα, χωρίς να έχω μια δραματική κατεύθυνση ακόμα, ώσπου η Μισέλ (σ.σ.: Ρέι Γαβρά, παραγωγός και σύζυγος του Κώστα Γαβρά) μου έστειλε ένα άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη και είπα ”αυτό είναι η ταινία”. Συναντηθήκαμε πολλές φορές με τον Βαρουφάκη, μου μίλησε, μου εξήγησε, μου έβαλε να ακούσω ηχογραφήσεις που είχε κάνει από το Eurogroup ο ίδιος, γιατί ακόμα δεν υπήρχαν ντοκουμέντα στη δημοσιότητα. Μου είπε ότι θα έγραφε ένα βιβλίο, του είπα θα το διαβάσω και θα δούμε. Μου έστελνε κεφάλαιο-κεφάλαιο. Και όταν ολοκληρώθηκε είπα ”ναι, αυτό θα είναι η ταινία”. Αυτή η συνομιλία διήρκεσε τρία χρόνια. Έγραψα το σενάριο, ξεκινήσαμε το κάστινγκ και την αναζήτηση χρημάτων».

«Η ευρωπαϊκή Αριστερά απέτυχε παντού» δήλωσε ο Κώστας Γαβράς σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη μετατρέπεται σε νεοφιλελεύθερη αυτοκρατορία». «Πρέπει να σκεφτούμε τι είναι η Αριστερά. Για μένα δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά ιδέες για την κοινωνία, μια φιλοσοφία ζωής. Και αυτήν τη φιλοσοφία την εμπιστευτήκαμε σε άνδρες που απέτυχαν» επεσήμανε.

Στη συνέντευξη Tύπου που έδωσαν στη Μόστρα, μετά την πρώτη δημοσιογραφική προβολή της ταινίας, ο Κώστας Γαβράς, η σύζυγός του παραγωγός Μισέλ Ρέι-Γαβρά και οι συνεργάτες τους –  ο Χρήστος Λούλης, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, η Βαλέρια Γκολίνο, ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικοσυνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά που υπογράφει το μουσικό σάουντρακ – καταγράφηκαν και τα πρώτα πολιτικά σχόλια εκ μέρους του διεθνούς μας δημιουργού.

«Η ευρωπαϊκή Αριστερά απέτυχε παντού» δήλωσε ο Κώστας Γαβράς σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη μετατρέπεται σε νεοφιλελεύθερη αυτοκρατορία». «Πρέπει να σκεφτούμε τι είναι η Αριστερά. Για μένα δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά ιδέες για την κοινωνία, μια φιλοσοφία ζωής. Και αυτήν τη φιλοσοφία την εμπιστευτήκαμε σε άνδρες που απέτυχαν» επεσήμανε.

Τόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο και η Δανάη Στράτου έλαμπαν και χαμογελούσαν στους φωτογράφους, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να επιλέγει να εμφανιστεί χωρίς γραβάτα, με ένα μαύρο κοστούμι και λευκό πουκάμισο, ενώ η σύζυγός του ήταν εντυπωσιακή.

Η Δανάη Στράτου επέλεξε να φορέσει ένα θαλασσί μακρύ φόρεμα με μια εντυπωσιακή λεπτομέρεια στο μπούστο – έναν ασημένιο, μεταλλικό μαίανδρο που συγκρατούσε το στράπλες φόρεμα, ενώ τα μαλλιά της τα είχε πιασμένα σε κότσο. Η Βαλέρια Γκολίνο που την υποδύθηκε εμφανίστηκε με μια μαύρη μακριά τουαλέτα με παγέτες στο πάνω μέρος, ενώ ο Χρήστος Λούλης με ένα μαύρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και παπιγιόν.

Να σημειωθεί ότι ο Κώστας Γαβράς λίγο πριν από την προβολή της ταινίας τιμήθηκε με το βραβείο Jeager-Lecoultre για το συνολικό έργο του και την κινηματογραφική του καριέρα.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 3 Οκτωβρίου.

Η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» θα κάνει την ελληνική πρεμιέρα της στην τελετή λήξης του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε το βίντεο:

Δείτε το βίντεο:

 

Δείτε το βίντεο:

 

Δείτε το βίντεο:

 

Δείτε το βίντεο:

 

 

Αναλυτικά  οι συντελεστές της ταινίας:

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς

Παίζουν: Χρήστος Λούλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ούλριχ Τουκούρ, Ντάν Σούρμανς, Δημήτρης Τάρλοου, Χρήστος Στέργιογλου,  Κορνίλιους Οµπόνια, Φραντσέσκο Ακουαρόλι, Βενσάν Νεµέτ, Ορελιέν Ρεκουάν, Θάνος Τοκάκης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Θέµης Πάνου, Ζοσιάν Πινσόν, Ζερόνζ Λενζ, Μαρία Πρωτόπαππα

Φιλική Συμμετοχή: Βαλέρια Γκολίνο και Γιώργος Χωραφάς

Παραγωγή: Μισέλ Ρέι Γαβράς και Αλεξάντρ Γαβράς
Συμπαραγωγή: Μπραχίμ Τσιούα και Μάνος Κρεζίας
Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης
Μοντάζ: Κώστας Γαβράς και Λάμπης Χαραλαμπίδης

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης