Ταινία – σταθμός του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι από το 1970. Στα 1938, ένας κομφορμίστας που υπηρετεί το φασιστικό καθεστώς ευελπιστώντας σε μια φυσιολογική ζωή στο μέλλον, στέλνεται στο Παρίσι για να εξοντώσει έναν καθηγητή που διέφυγε από την Ιταλία όταν οι φασίστες ανέβηκαν στην εξουσία…

Το αριστούργημα του Μπερτολούτσι μετουσιώνει μια κατά βάση αστυνομική ιστορία του Αλμπέρτο Μοράβια σε μια προκλητική μελέτη της μουσολινικής Ιταλίας που τολμά παραλληλισμούς ανάμεσα στην καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και το σπέρμα του φασισμού, την ίδια στιγμή που αποτιμά το ακριβό κόστος της επιλογής του βολέματος και της προσαρμογής σε καθοριστικούς ιστορικά καιρούς. Όλα τα εκφραστικά μέσα λειτουργούν σαν ρολόι σε τούτη την ιδιοφυή πολιτική κατάθεση, με τη μνημειώδη φωτογραφία του Βιτόριο Στοράρο να δίνει τον τόνο σε μερικές εκπληκτικές σκηνές ανθολογίας, όπως εκείνη του αισθησιακού χορού ταγκό ανάμεσα σε δυο γυναίκες ή της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Il Conformista

Δραματική 1970

Διάρκεια: 106′

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιταλο-γαλλο-γερμανική ταινία, σκηνοθεσία Μπερνάρντο Μπερτολούτσι με τους: Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Στεφανία Σαντρέλι, Γκαστόνε Μοσίν.

Δείτε το τρέιλερ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης