Ο «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή, η ταινία- πνευματική βιογραφία του Κρήτα συγγραφέα, βασισμένη στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο» βγαίνει για άλλη μια φορά εκτός των συνόρων της Ελλάδας.

Η ταινία που γέμισε τις καρδιές των θεατών με το φως του Νίκου Καζαντζάκη προβάλλεται τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της UNESCO στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκδήλωση αυτή έχει εκτός από τιμητικό και συμβολικό χαρακτήρα αφού ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας εργάστηκε για ένα διάστημα στην UNESCO στο Παρίσι ως λογοτεχνικός σύμβουλος με αντικείμενο την προώθηση μεταφράσεων παγκόσμιων κλασικών λογοτεχνικών έργων προς γεφύρωση των πολιτισμών ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.
.
Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή έχει κερδίσει τις εντυπώσεις Ελλήνων και ξένων θεατών αλλά και κριτικών. Την έχουν δει περισσότεροι από 300.000 στην Ελλάδα και αρκετές χιλιάδες ανθρώπων στο εξωτερικό όπου ταξίδεψε κερδίζοντας και σημαντικά βραβεία.

Στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Χιούστον της Αμερικής απέσπασε τέσσερα βραβεία, συγκεκριμένα το βραβείο καλύτερης ταινίας, το βραβείο μουσικής ( Μίνως Μάτσας), το βραβείο φωτογραφίας ( Άρις Σταύρου) καθώς και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού, κριτικών κινηματογράφου του Χιούστον, στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης διακρίθηκε και με δύο υποψηφιότητες, αυτές της Μαρίνας Καλογήρου για τον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη καθώς και του Θοδωρή Αθερίδη για τον Β ανδρικό ρόλο για τον ρόλο του Ζορμπά.

«Όποιος παρακολουθήσει την ταινία με καθαρή ματιά, θα του μιλήσει για φως και αγάπη. Ο Γιάννης Σμαραγδής ανακάλυψε την είσοδο του Λαβύρινθου στη καρδιά του Νίκου Καζαντζάκη και φώτισε την ιστορία αγάπης που στήριζε το «σαρανταπληγιασμένο σώμα του» στον δύσβατο ανήφορο της ζωής του» δηλώνει η Νίκη Σταύρου, ιδιοκτήτρια των πνευματικών δικαιωμάτων όλων των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και Διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη στην Ελλάδα.

Κι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς!

Πολλές οι χώρες που ζητούν την προβολή της ταινίας» Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή όταν – και όποτε – ολοκληρώσει την …εσωτερική της πορεία και τα δεκάδες βραβεία του σκηνοθέτη.

Πριν από λίγες μέρες ο Γιάννης Σμαραγδής βραβεύτηκε από το Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού «Ιωνία» που έχει ως έδρα τη Χίο.
.
Το « ΙΩΝΙΑ» αφιερώνεται κάθε χρόνο σε ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης που καταυγάζουν με το «άρωμα» και τη στάση ζωής τους και την κοινωνικο-πολιτιστική τους κατάθεση. Εφέτος τίμησαν τον Γιάννη Σμαραγδή γιατί όπως τόνισαν οι δημιουργοί του «γνωρίζει όσο λίγοι πως η βαθιά και πολύπλευρη κρίση, τούτη η φάγουσα που ακυρώνει ζωή και Ύπαρξη εδράζεται σε σταθερές και διαχρονικές παθογένειες με το έλλειμμα Παιδείας κυριότερη αιτία και αιτιατό της παρακμής».

Προβλήθηκαν οι ταινίες του «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» και « Ελ Γκρέκο» με συγκινητική συμμετοχή του κοινού.

Κι ενώ ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής ετοιμάζει πυρετωδώς την επόμενη ταινία του τον «Καποδίστρια», βρίσκει χρόνο – και πώς να κάνει αλλιώς αφού τα αιτήματα για την προβολή του «Καζαντζάκη» δεν σταματούν – να ασχοληθεί με όλα.

Η καθαρότητα ξεπερνά όλα τα εμπόδια! Και τα πρακτικά αλλά και τα «τεχνητά» που από υπόγειες δυνάμεις – αμφίβολης αξιοπιστίας – δημιουργούνται στους καιρούς, καταπίπτουν…

.

.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης