Ο κόσμος των γυναικών στις ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου είναι σύνθετος, υπέροχος, περίπλοκος. Ακόμα πιο περίπλοκες οι σχέσεις τους. Ακριβώς το ίδιο Ισχύει και για τις τρεις πρωταγωνίστριές του στη νέα του ταινία «The Favourite» που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ Βενετίας και μάγεψε τους πάντες.
Η τρίτη αγγλόφωνη ταινία του σκηνοθέτη έχει ως πρωταγωνίστριες τρεις ηθοποιούς-βαρύ πυροβολικό του κινηματογράφου, την Έμα Στόουν, τη Ρέιτσελ Βάις και την Ολίβια Κόλμαν. Και μια ιστορία, αυτή της βασίλισσας Άννας της Αγγλίας, της στενής της συμβούλου και ερωμένης της Σάρα και της εξαδέλφης και υπηρέτριας Άμπιγκεϊλ. Με φόντο το παλάτι και τη βασιλική πολυτέλεια οι τρομακτικές αυτές προσωπικότητες εκδικούνται, θριαμβεύουν και πράττουν με τον μοναδικό τρόπο που ο Λάνθιμος αναδεικνύει τα ζητήματα της οικογένειας της σεξουαλικότητας και της εξουσίας.
Το σενάριο των Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι Μακναμάρα είναι μια φάρσα με όλη τη σοβαρότητα της κωμωδίας και του χιούμορ που φέρνει την ταινία σε άλλο επίπεδο.
Έλληνες και ξένοι κριτικοί δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην εικαστική όψη της ταινίας και αναφέρονται στο Μπάρι Λίντον του Κιούμπρικ. Ο Γκάρντιαν δίνει τέσσερα αστέρια στην ταινία του Λάνθιμου που ενθουσίασε στην προβολή της και όλοι μιλούν για μια «πειραγμένη» ταινία εποχής – μία πανέξυπνη, καυστική και σε στιγμές σουρεαλιστική κωμωδία.

Σοβαρός ανταγωνιστής στον ορίζοντα της Μόστρας για τον Λάνθιμο είναι ο βραβευμένος με Όσκαρ Ούγγρος Λάζλο Νέμες που διαγωνίζεται με το «Sunset», τη δεύτερη ταινία του, τοποθετημένη στη Βουδαπέστη πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε που θεωρούνταν καλλιτεχνικό κέντρο της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης