Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του εφετινού, 72ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Ο δημοφιλής Έλληνας σκηνοθέτης, του οποίου οι ταινίες έχουν συμμετάσχει στο φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια, είναι στην Κρουαζέτ και μέχρι τις 25 Μαΐου με τους Ελ Φάνινγκ, Παβέλ Παβλικόφσκι, Ενκί Μπιλάλ, Ρομπέν Καμπιγιό, Μεμουνά Ντιάγε, Αλίτσε Ρορβάκερ και Κέλι Ράικαρντ, θα αποφασίσουν ποιες ταινίες θα διεκδικήσουν τα μεγάλα βραβεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ, ανήρτησε ένα βίντεο στο οποίο ο Λάνθιμος μιλάει για τη συμμετοχή του στην κριτική επιτροπή, τις αναμνήσεις από παλαιότερες συμμετοχές στα τμήματα και τις προσδοκίες από τη διοργάνωση.

Στην κριτική επιτροπή των Καννών 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με γοήτευσε πολύ, είναι σπουδαίο να σου το ζητούν. Κοίταξα το πρόγραμμά μου και είπα το “ναι” αμέσως. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά κινηματογραφικά σημεία συνάντησης. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί τους κινηματογραφιστές και τις διαφορετικές ιστορίες τους με σκοπό να ανακαλύψουν νέες ή παλιές ταινίες. Είμαι ευτυχισμένος που βρίσκομαι εδώ για ακόμα μια φορά». 

Κάποια εντυπωσιακή ανάμνηση

«Είναι πάντα τόσο αγχωτική η αναμονή του αποτελέσματος. Απλώς αισθάνεσαι λίγο ”λαίμαργος” μερικές φορές όταν περιμένεις να απονεμηθεί. Αυτό είναι το συναίσθημα που θυμάμαι αλλά φυσικά όταν μαθαίνεις τα νέα ότι έχεις κερδίσει, είναι μια φανταστική επιβράβευση. Κάνει την εμπειρία ακόμα καλύτερη και προφανώς βοηθάει πολύ την ταινία, οπότε ήμουν πολύ τυχερός όλα αυτά τα χρόνια». 

Η θέση του στην κριτική επιτροπή

«Είμαστε όλοι πολύ διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικοί κινηματογραφιστές και προερχόμαστε από διαφορετικές κουλτούρες. Αυτό από μόνο του φέρνει διαφορετικές απόψεις σε ίδιες καταστάσεις. Κι εγώ έχω έναν συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο βλέπω τον κόσμο και παρακολουθώ τις ταινίες. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να είμαι ”ανοιχτός” και ειλικρινής με το πως αισθάνομαι για τις ταινίες. Γενικά, στις τέχνες χρειάζεται να υπάρχει συγκίνηση, απλά δεν ξέρεις από τι προέρχεται. Θα μπορούσε να είναι το οτιδήποτε».  

Προσδοκίες από το Φεστιβάλ Καννών

«Ανυπομονώ να ζήσω το φεστιβάλ με έναν διαφορετικό τρόπο. Αλλά είναι ωραία να έχεις αυτήν την ικανότητα και επιπλέον δεν έχεις την αναμονή και το άγχος της πρεμιέρας μιας από τις ταινίες σου. Απλά ανυπομονώ να παρακολουθήσω τις ταινίες».

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης: Κάννες 2019: Ο Έλτον Τζον στο κόκκινο χαλί για τον «Rocketman»

Διαβάστε επίσης: Φεστιβάλ Καννών: Η γιορτή του σινεμά ξεκίνησε

Ακόμη δείτε: Κάννες: Τι θα γίνει με τη βράβευση του Ντελόν; -Κατηγορείται για βίαιη συμπεριφορά εις βάρος γυναικών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης