Την Κρίστα, πίσω από την τραγουδίστρια της ροκ Nico, αναζητά η Σουζάνα Νικιαρέλι στην ταινία «Nico, 1988». Ταινία, για τα τελευταία θυελλώδη χρόνια αυτής που μας χάρισε το άλμπουμ «Chelsea Girls».

Το 1966, ο Άντι Γουόρχολ κάθισε με το 28χρονο σούπερ μόντελ Κρίστα Πέφγκεν και την κινηματογράφησε για πάνω από μια ώρα, ενώ ζωηρόχρωμα φώτα και ψυχεδελικά μοτίβα διέτρεχαν το πρόσωπό της. Ο Άντι ήταν στη δεύτερη μπομπίνα και η Κρίστα – γνωστή ως Nico – έσπασε, κι άρχισε να κλαίει. Η ταινία που προέκυψε, το «Nico/Nico Crying» χρησιμοποιήθηκε, κατά το ήμισυ, στο «Chelsea Girls». Η Nico, η σούπερ σταρ του Γουόρχολ και μέλος των Velvet Underground, δεν μιλά, κάθεται, όμορφη, κοιτώντας μια εδώ μια εκεί, καθώς ο Άντι κάνει το πορτραίτο της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτές πρέπει να ήταν οι πιο όμορφες μέρες της ζωής σου;» ρωτά τη 48χρονη Nico ένας παρουσιαστής σε ραδιοφωνική εκπομπή στο Μάντσεστερ (την υποδύεται η Τρίνε Ντίρχολμ στην ταινία της Νικιαρέλι). «Εντάξει, παίρναμε πολύ LSD» απαντά. «Αυτό κάναμε».

Το 1988 – η χρονιά που αναφέρεται στον τίτλο της ταινίας – είναι η χρονιά θανάτου της Nico. Η ταινία παρακολουθεί τα τελευταία δύο χρόνια της πρώην σταρ, καθώς μέσα σε ένα μίνι βαν γυρνά την Ευρώπη – από την Αγγλία στην Ιταλία, την Τσεχοσλοβακία, την Πολωνία, τη Γερμανία – δίνοντας μικρές, ασήμαντες συναυλίες.

Η Νικιαρέλι σκιαγραφεί τα τελευταία χρόνια της Nico μέσα στο φόντο της ανατροφής της στο μεταπολεμικό Βερολίνο. Η Ντίρχολμ, παίζοντας τη Nico, κυκλοφορεί με ένα μαγνητόφωνο: ηχογραφεί τον καυστήρα στο λουτρό την ώρα που πατάει ένεση ηρωίνης, ηχογραφεί τους ήχους της θάλασσας το βράδυ, ηχογραφεί τα μπιπ των μηχανημάτων παρακολούθησης της κατάστασης του γιου της μετά την αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πάντα αναζητούσα αυτόν τον ήχο» λέει η Ντίρχολμ/Nico σε κάποιον που της παίρνει συνέντευξη. «Τον ήχο του Βερολίνου να βομβαρδίζεται, τον πόλεμο να τελειώνει, την πόλη να φλέγεται. Το ήχο της ήττας».

Και η σκηνοθέτης και η ηθοποιός κινούνται πίσω από τις στρώσεις μέικ απ για τις φωτογραφήσεις για φανταχτερά εξώφυλλα περιοδικών μόδας (Vogue και άλλα) και φτάνουν στο φουσκωμένο πρόσωπο μιας γυναίκας που έχει πιτσιλιστεί με το αίμα του με αυτοκτονικές τάσεις γιου της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης