Η ασπρόμαυρη ταινία του Αλέξη Δαμιανού «Μέχρι το πλοίο», πρώτη ταινία του σκηνοθέτη της «Ευδοκίας», προβάλλεται την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Ιουλίου, στην αυλή του Εικαστικού Επιμελητηρίου, Βαλτετσίου 42, στα Εξάρχεια. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Γυρισμένη το 1966, σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέξη Δαμιανού και φωτογραφία των Γιώργου Πανουσόπουλου, Γιάννη Βελόπουλου και Χρήστου Μάγκου, η ταινία είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο ξένης ταινίας στο Φεστιβάλ της Ιέρ και εξασφαλίσει διανομή στο Παρίσι. Οι Γάλλοι κριτικοί ενθουσιάστηκαν με το σπάνιο κινηματογραφικό διαμάντι από την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία της ταινίας αναφέρεται στην κάθοδο ενός βοσκού (τον υποδύεται ο Αλέξης Δαμιανός) από το βουνό στην πόλη και το λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου θα μπαρκάρει για την Αυστραλία ως μετανάστης. Το βιωματικό ταξίδι τής καθόδου του από το βουνό στη θάλασσα τελειώνει προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά. Αρχικά θα δουλέψει κοντά σε έναν γνωστό του σιδερά (Χρήστος Τσάγκας), αλλά η ερωτική έλξη του προς την αγνή κοπέλα του φίλου του τον κάνει να τραπεί σε φυγή.

Στη συνέχεια συναντά ένα αγριοκόριτσο που συμβολίζει όλη τη σαγήνη της άγριας φύσης, και η μοίρα του οποίου είναι να καταλήξει σε οίκο ανοχής. Τέλος, στο λιμάνι του Πειραιά, θα φιλοξενηθεί στο φτωχόσπιτο ενός ζευγαριού που χωρίζει, θα γνωρίσει την ταπεινωμένη και αποκαμωμένη από τη φτώχεια και εγκατάλειψη γυναίκα (Γιώτα Οικονομίδου) και μαζί της θα πάρει το πλοίο του εκπατρισμού.

Η ταινία είναι βασισμένη στο «Δαχτυλίδι» του Σπήλιου Πασαγιάννη, τη «Νανότα» του Γρηγόρη Ξενόπουλου και ένα δημοτικό τραγούδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης