«Φεστιβάλ κινηματογράφου σημαίνει ζύμωση, γιορτή, κοινός τόπος, συνάντηση, ιδέες, συναισθήματα, σημαίνει αφορμή και όχημα να δούμε,να ακούσουμε και να αφουγκραστούμε ο ένας τον άλλο» διάβαζε σε εμφανώς βελτιωμένα ελληνικά η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό.

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει εφέτος τις προβολές 253 συνολικά ταινιών ( 164 μεγάλου και 89 μικρού μήκους) στο πλαίσιο όλων των τμημάτων – αφιερωμάτων κ.α).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Φεστιβάλ ξεκινά το βράδυ της Πέμπτης 1η Νοεμβρίου στο «Ολύμπιον», με την προβολή της ταινίας «Κλέφτες καταστημάτων»/ Manbiki Kazozu / Shoplifters του Χιροκάζου Κόρε-Έντα (Hirokazu Kore-Eda), Ιαπωνία, 2018, διάρκειας 121 λεπτών και λήγει στον ίδιο χώρο το βράδυ της Κυριακής 11 Νοεμβρίου με την προβολή της ταινίας «Κορίτσι»/ Girl του Λούκας Ντοντ (Lukas Dhont), Βέλγιο, Ολλανδία, 2018, διάρκειας 105’.

Τις 11 «ενδιάμεσες μέρες» του φεστιβάλ οι 253 προγραμματισμένες ταινίες θα προβληθούν στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας», στις αίθουσες του Λιμανιού –«Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη», «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές»- καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στον Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών.

Κοινή θεματική που διαπερνά τις 15 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος είναι αυτή που φέρει η «Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία / Caritas Romana», ένα λησμονημένο κι ωστόσο συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης, το οποίο προβλήθηκε ανά τους αιώνες σε πολλαπλές και αντικρουόμενες ερμηνείες.
– Την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος απαρτίζουν οι:Σάντρα ντεν Χάμερ (Sandra den Hamer), διευθύντρια του EYE Filmmuseum (Ολλανδία, ο Ράντου Ζούντε (Radu Jude), σκηνοθέτης (Ρουμανία), η Φατεμέ Μοταμέντ-Αριά (Fatemeh Motamed-Arya), ηθοποιός (Ιράν), ο Αλφόνσο ντε Βιλαλόνγκα (Alfonso de Vilallonga), συνθέτης (Ισπανία) και η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Ελλάδα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου θα προβληθούν συνολικά 20 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες και 10 μικρού μήκους, στο πλαίσιο αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, επτά μικρού μήκους φιλμ νέων Ελλήνων δημιουργών, που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης