Με πέντε ταινίες ξεκινά απόψε η κινηματογραφική εβδομάδα. Πρόκειται για το επικό ιστορικό δράμα του Ρίντλεϊ Σκοτ «Η Τελευταία Μονομαχία» και την πολυαναμενόμενη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Dune» του Ντενί Βιλνέβ ενώ ξεχωρίζει το μεξικάνικο δράμα «Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα».Ωστόσο ας δούμε και τις πέντε ταινίες που η κάθε μία ξεχωριστά αποτελεί μια καλή κινηματογραφική πρόταση για αυτήν την εβδομάδα.

«Dune»: Ένα κινηματογραφικό επίτευγμα του Ντενί Βιλνέβ με τον Τιμοτέ Σαλαμέ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταινία «Dune» του Βιλνέβ είναι μία απαράμιλλης ομορφιάς ταινία, ένα κινηματογραφικό επίτευγμα που παραμένει πιστό στο πνεύμα του βιβλίου του Φρανκ Χέρμπερτ.

Το 1965, η ιδιοφυΐα του Φρανκ Χέρμπερτ κατέθεσε το πρώτο βιβλίο ενός καθηλωτικού κόσμου επιστημονικής φαντασίας και έκτοτε οι απανταχού αναγνώστες παραμένουν μαγεμένοι από τα πολλαπλά μηνύματα και τις πρωτόγνωρες εικόνες του έπους που μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Δεν είναι η πρώτη φορά που το μεγαλειώδες έργο μεταφέρεται στον κινηματογράφο, είναι ίσως η πρώτη φορά που η μεταφορά του προφητικού αυτού βιβλίου διαθλά  -μέσα από το πρίσμα της επιστημονικής φαντασίας- τόσο εύστοχα τους προβληματισμούς του σύγχρονου κόσμου.

Ο οραματιστής δημιουργός Ντενί Βιλνέβ (Arrival, Blade Runner 2049) όχι μόνο εκπληρώνει το όνειρο του να ζωντανέψει τον κόσμο του Χέρμπερτ, αλλά καταφέρνει να επιστρατεύσει την αφρόκρεμα της σύγχρονης κινηματογραφικής βιομηχανίας. Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν αρνήθηκε να συμμετάσχει σ΄ αυτήν την ταινία, κανένας ηθοποιός και κανένας συνεργάτης πίσω από την κάμερα δεν δίστασε να εμπλακεί σ΄ αυτό το μεγαλειώδες πρότζεκτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αφοπλιστική αυτή παραγωγή πρωταγωνιστεί ο ιδανικός για τον ρόλο του Πολ Ατρείδη Τιμοτέ Σαλαμέ, που παίζει δίπλα στους επάξιους Όσκαρ Άιζακ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Χαβιέ Μπαρδέμ, Τζος Μπρόλιν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Σάρλoτ Ράμπλινγκ, Ντέιβ Μπαουτίστα, Ζεντάγια, Τζέισον Μομόα, Στίβεν Χέντερσον, Τσανγκ Τσεν, Ντέιβιντ Νταστμάλκιαν και Σάρον Ντάνκαν-Μπρούστερ.

Σύνοψη

Ο Πολ Ατρείδης (ΤιμοτέΣαλαμέ), ο χαρισματικός διάδοχος του Οίκου των Ατρειδών, καλείται να υπηρετήσει το ασύλληπτο πεπρωμένο του και να ταξιδέψει στον πιο επικίνδυνο πλανήτη του διαστήματος για να διασφαλίσει το μέλλον της οικογένειας και του λαού του. Με τις μεγάλες δυνάμεις να παρασύρονται σε μια ανελέητη σύγκρουση για το «μπαχαρικό των μπαχαρικών» του πλανήτη Αρράκις, της πολυτιμότερης ουσίας στην Αυτοκρατορία, μόνο όσοι δαμάσουν τον φόβο τους θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ

Πρωταγωνιστούν: Τιμοτέ Σαλαμέ, Όσκαρ Άιζακ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Χαβιέ Μπαρδέμ, Τζος Μπρόλιν, Στέλαν  Σκάρσγκαρντ, Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Ντέιβ Μπαουτίστα, Ζεντάγια, Τζέισον Μομόα, Στίβεν Χέντερσον, Τσανγκ Τσεν, Ντέιβιντ Νταστμάλκιαν, Σάρον Ντάνκαν-Μπρούστερ.

Διάρκεια: 2 ώρες και 35 λεπτά

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Η Τελευταία Μονομαχία»: Η νέα επική ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ με τους Μπεν Άφλεκ και Ματ Ντέιμον

Μια ιστορία προδοσίας και εκδίκησης, με τη σκηνοθετική υπογραφή του οραματιστή δημιουργού και υποψήφιου 4 φορές για Όσκαρ, Ρίντλεϊ Σκοτ.

Το ιστορικό αυτό έπος είναι ένα κινηματογραφικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον δράμα που διαδραματίζεται στα μέσα του Εκατονταετούς Πολέμου και πραγματεύεται την καθεστηκυία εξουσία των ανδρών, τις αδυναμίες της δικαιοσύνης και τη δύναμη και το σθένος μιας γυναίκας που είναι πρόθυμη να υπερασπιστεί ολομόναχη την αλήθεια. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία ξετυλίγει μακροχρόνιες εικασίες για την τελευταία επίσημη μονομαχία στη Γαλλία ανάμεσα στον Jean de Carrouges (Matt Damon) και τον Jacques Le Gris (Adam Driver), δύο φίλων που κατέληξαν να γίνουν άσπονδοι εχθροί.

Ο Carrouges είναι ένας αξιοσέβαστος ιππότης, διάσημος για τη γενναιότητά του και τις εξαιρετικές του ικανότητες στο πεδίο της μάχης. Ο Le Gris είναι ένας Νορμανδός ακόλουθος, του οποίου η ευφυΐα και η ευφράδεια τον καθιστούν έναν από τους πλέον αξιοθαύμαστους ευγενείς στα δικαστήρια. Όταν η σύζυγος του Carrouges, η Marguerite (Jodie Comer), δέχεται βίαιη επίθεση από τον Le Gris, μια κατηγορία την οποία εκείνος αρνείται, εκείνη δεν δέχεται να παραμείνει σιωπηλή και κατηγορεί ευθέως τον κακοποιητή της, μια πράξη απαράμιλλου θάρρους που θέτει τη ζωή της σε κίνδυνο. Η επακόλουθη μονομαχία μέχρι θανάτου θέτει τη μοίρα και των τριών στα χέρια του Θεού.

Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ

Πρωταγωνιστούν: Τζόντι Κόμερ, Άνταμ Ντράιβερ, Ματ Ντέιμον, Μπεν Άφλεκ.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Κολέκτιβ»

Mία ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων αναλαμβάνει να αποκαλύψει τη διαφθορά που βασιλεύει στο σύστημα υγείας και σε άλλους κρατικούς θεσμούς της Ρουμανίας, έπειτα από μια υγειονομική απάτη που οδηγεί στην απώλεια της ζωής αθώων πολιτών. Το καλύτερο ερευνητικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς. Υποψήφιο για δύο Όσκαρ.

Collective

Ντοκιμαντέρ, ρουμανικής παραγωγής του 2019, σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Ναναού.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα» από τη Φερνάντα Βαλαντές

Μια μητέρα διασχίζει το Μεξικό αναζητώντας τον χαμένο γιο της, ο οποίος εξαφανίστηκε στην απόπειρά του να περάσει τα σύνοτα προς τις ΗΠΑ

Μια σύγχρονη οδύσσεια στα σύνορα Μεξικού κι Αμερικής στον ρυθμό ενός ψυχολογικού θρίλερ απόλυτα πολιτικού κι επίκαιρου που βρίσκει στόχο κατευθείαν στην καρδιά. Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Sundance. 

«Identifying Features»

Δραματική περιπέτεια, μεξικανικής και ισπανικής παραγωγής του 2020, σε σκηνοθεσία Φερνάντα Βαλαντές, με τους Μερσέντες Χερνάντεζ, Ντέιβιντ Ιγιέσκας, Χουάν Χεσούς Βαρέλα, Άννα Λάουρα Ροντρίγκεζ κα.

Δείτε το τρέιλερ:

 

«Κοντορίτο»: To πιο αγαπημένο κόμικ της Λατινικής Αμερικής έρχεται για πρώτη φορά στο σινεμά

Το πιο αγαπημένο κόμικ της Λατινικής Αμερικής, ο Κοντορίτο, έρχεται για πρώτη φορά στο σινεμά με μία διασκεδαστική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων. Τη σκηνοθεσία συνυπογράφει ο Άλεξ Ορέλε που έχει συνεργαστεί με την Pixar σε μοναδικές ταινίες, όπως «Οι Απίθανοι».

Σύνοψη

Σε ένα ταπεινό και γραφικό χωριό στις ρίζες των Άνδεων, ένα δημοφιλές πουλί, ο Κοντορίτο περνάει καλά. Παίζει στην ποδοσφαιρική ομάδα, όλοι (σχεδόν) τον αγαπούν και βγαίνει με την πιο όμορφη κοπέλα του χωριού, τη Γιαγίτα. Δυστυχώς τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή, όταν, εξαιτίας μίας αθώας φάρσας που στήνει ο Κοντορίτο, η ΝτόνιαΤρεμεμπούντα, η μαμά της Γιαγίτα, πέφτει θύμα απαγωγής από εξωγήινους. Η Γιαγίτα αποφασίζει να τον χωρίσει, και ο αντίπαλος του Κοντορίτο, ο ΠέπεΚορτιζόνα, βρίσκει το κατάλληλο έδαφος για να την αποπλανήσει. Προκειμένου να ξανακερδίσει την καρδιά της Γιαγίτα, ο Κοντορίτο και ο ανιψιός του Κονέ, φεύγουν στο διάστημα για να σώσουν τη μέλλουσα πεθερά και τον ίδιο τον πλανήτη.

Λίγα λόγια για τον Κοντορίτο:

Τον Αύγουστο του 1949, ο Ρενέ Ρίος Μποτιλέρ, γνωστός με το ψευδώνυμο Πέπο, συστήνει τον Κοντορίτο, έναν ανθρωπόμορφο κόνδορα με αίσθηση του χιούμορ. Ο Κοντορίτο ήταν ένας έξυπνος και σκανταλιάρης φαρσέρ. Ξεπέρασε τα σύνορα της γενέτειρας του, της Χιλής, και έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς και θρυλικούς ήρωες κόμικς της Λατινικής Αμερικής. Χάρη στο σατανικό του χιούμορ, ο Κοντορίτο άφησε το σημάδι του στην ποπ κουλτούρα, όχι μόνο στη Χιλή αλλά και σε όλες τις ισπανόφωνες χώρες.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Ποιος είναι ποιος

Κοντορίτο

Ένας δαιμόνιος, σαρδόνιος φαρσέρ, ένας ανεύθυνος έφηβος σε σώμα ενήλικα. Κάποια στιγμή ωριμάζει και αρχίζει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του.

Γιαγίτα

Μία πανέμορφη, έξυπνη και δουλευταρού κοπέλα. Και μάλιστα με αίσθηση του χιούμορ.

Ντόνια Τρεμεμπούντα

Επικριτική και όχι ιδιαίτερα εμφανίσιμη, η μέλλουσα πεθερά του Κοντορίτο δεν σκοπεύει να του κάνει εύκολη τη ζωή.

Εξωγήινος Αυτοκράτορας Μολόσκο

Ο κακός της υπόθεσης με μακιαβελικό μυαλό. Δεν χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού από τους υπηκόους του και θα κάνει τα πάντα για να διοικεί υπό το καθεστώς φόβου.

Πέπε Κορτιζόνα

Ο αντίπαλος του Κοντορίτο, ένας κλασικός Λατίνος γυναικάς. Καραδοκεί να αποπλανήσει την Γιαγίτα, μόλις ο Κοντορίτο κάνει κάποιο ατόπημα.

Condorito

Σκηνοθεσία: Άλεξ Ορέλε, Εντουάρτο Σουλντ

Στα ελληνικά ακούγονται: Κωνσταντίνος Κακκανάς, Πάνος Αποστολόπουλος, Νίκος Παπαδόπουλος, Κατερίνα Γκίργκις, Χαρά Ζησιμάτου

Διάρκεια: 1 ώρα και 28 λεπτά

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης