Με μικρό αριθμό κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και σχέδια για επανεκκίνηση των κινηματογραφικών γυρισμάτων, η Ισλανδία προσπαθεί να μειώσει τους περιορισμούς στις διεθνείς αφίξεις, συμπεριλαμβανομένων των συνεργείων ταινιών από το εξωτερικό από τις 15 Ιουνίου.

Με το κλείσιμο των συνόρων του χώρου Σένγκεν, η Ισλανδία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επέβαλε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων σε διεθνείς (μη Ευρωπαίους) ταξιδιώτες. Αλλά από τις 15 Ιουνίου, η Ισλανδία θα δίνει στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξη, προκειμένου να αποφευχθεί περίοδος καραντίνας 14 ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό θα ισχύει για διεθνή συνεργεία παραγωγής, σκηνοθέτες και ηθοποιούς και θα τους επιτρέψει να έρχονται και να αναχωρούν από την Ισλανδία», δήλωσε η Laufey Guðjónsdóttir, επικεφαλής του Ισλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου, σύμφωνα με το Variety.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για γυρίσματα ταινιών, η Ισλανδία φιλοξενεί την παραγωγή της επόμενης ταινίας του franchise «Fantastic Beasts», μεταξύ άλλων, αν και υπάρχει ενδεχόμενο καθυστέρησης, σύμφωνα με πηγή της βιομηχανίας.

«Η στρατηγική της Ισλανδίας για τεστ σε μεγάλη κλίμακα, ανίχνευση και απομόνωση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική μέχρι τώρα. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την εμπειρία για τη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για όσους θέλουν να αλλάξουν παραστάσεις μετά από μια δύσκολη άνοιξη για όλους μας» είπε η υπουργός Τουρισμού, Βιομηχανίας και Καινοτομίας, Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Guðlaugur Þór Þórðarson τόνισε ότι «μόνο τρία κρούσματα διαγνώστηκαν τον Μάιο και ότι η χώρα είναι έτοιμη να ανοίξει προσεκτικά τις πόρτες της στον κόσμο».

«Είμαστε αισιόδοξοι ως χώρα ότι μπορούμε με επιτυχία να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στην κανονικότητα» πρόσθεσε.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Everest» Baltasar Kormákur έχει ήδη εδώ και εβδομάδες αρχίσει ξανά τα γυρίσματα της σειράς «Katla» για το Netflix σε στούντιο 4.200 τ.μ. κοντά στο Ρέικιαβικ.

Σε εξέλιξη είναι τα γυρίσματα της σειράς «Black Port» που διαδραματίζεται σε ένα μικρό ψαροχώρι της Ισλανδίας τη δεκαετία του 1980 σε σκηνοθεσία των Gísli Örn Garðarsson και Björn Hlynur Haraldsson.

«Επειδή οι πρωταγωνιστές της σειράς είναι σύζυγοι και υποδύονται ζευγάρι οι σκηνές γυρίζονται χωρίς την απαιτούμενη απόσταση των δύο μέτρων» ανέφερε η Guðjónsdóttir.

Όπως εξήγησε, στη χώρα πρόσφατα έγινε άρση των μέτρων αποκλεισμού, αλλά είναι σε ισχύ η απαγόρευση συγκεντρώσεων με περισσότερα από 50 άτομα και η υποχρεωτική απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων στα κινηματογραφικά πλατό και στους κινηματογράφους, που άνοιξαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αποτίμηση της κατάστασης θα γίνεται κάθε τρεις εβδομάδες.

Ο Kormakur, ο οποίος ήταν ο πρώτος που επέστρεψε στα γυρίσματα εν μέσω του αποκλεισμού στην Ισλανδία είπε ότι ο ίδιος και το Netflix υιοθέτησαν ένα σύστημα υγιεινής που πιθανότατα θα εμπνεύσει άλλα κινηματογραφικά συνεργεία σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τα τεστ όλων στο καστ και στο συνεργείο, τον έλεγχο της θερμοκρασίας τους κάθε πρωί και τη διατήρηση απόστασης δύο μέτρων, ο Kormakur δημιούργησε ένα σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης για τους τέσσερις κύριους χώρους του στούντιο, προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των μελών του συνεργείου σε κάθε περιοχή σε 20.

Ο σκηνοθέτης είπε ότι μπόρεσε επίσης να πραγματοποιήσει γυρίσματα της σειράς «Katla» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή το στούντιο του βρίσκεται σε μια απομονωμένη τοποθεσία, αν και η χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια που θα επιτρέψει στο καστ και το συνεργείο να ταξιδέψουν εκτός της χώρας θα είναι ένα βασικό βήμα να μπει η παραγωγή σε τροχιά ξανά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης