Τη ζωή και την ιστορία της Λέλας Καραγιάννη και της Ηρώς Κωνσταντοπούλου, των γυναικών που κατά τη διάρκεια της γερμανικής Kατοχής συμμετείχαν ενεργά στην Αντίσταση, παρουσιάζει η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, στο COSMOTE HISTORY HD (Δευτέρα 24/12, 21.00).

Στο επεισόδιο «ξετυλίγεται» η ζωή της Λέλας Καραγιάννη, η οποία δημιούργησε την αντιστασιακή οργάνωση «Μπουμπουλίνα», από το όνομα της ηρωίδας προγιαγιάς της. Η Καραγιάννη, η οποία ήταν μητέρα επτά παιδιών, επιδόθηκε σε φυγαδεύσεις, κυρίως Βρετανών συμμάχων, κατασκοπεία, ακόμα και σαμποτάζ σε γερμανικές αποθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα «ρίχνει φως» στη γνωριμία της Καραγιάννη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου με την Ηρώ Κωνσταντοπούλου. Η 17χρονη Ηρώ, η οποία καταγόταν από εύπορη οικογένεια, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα, συμμετείχε ενεργά στην Αντίσταση ενάντια στους Γερμανούς.

Οι δύο γυναίκες ανέπτυξαν στενή σχέση, ενώ εκτελέστηκαν στο απόσπασμα με διαφορά τριών ημερών και περίπου έναν μήνα πριν από την απελευθέρωση.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Περικλής Καπετανόπουλος, ιστορικός-δημοσιογράφος, Τίτος Αθανασιάδης- δημοσιογράφος, Γιάννης Γιαννάκενας- μέλος ΔΣ συνδέσμου Λέλας Καραγιάννη, Μενέλαος Χαραλαμπίδης- Δρ. Ιστορίας, Ελίνα Μαστέλλου Γιαννάκενα- επιμελήτρια βιβλίου Λέλας Καραγιάννη, Νίκος Γιαννόπουλος- ιστορικός, Κώστας Γαβριλάκης- Γ.Γ ΠΕΑΕΑ Καισαριανής και η ηθοποιός Μαίρη Βιδάλη που ενσάρκωσε και τις δύο ηρωίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

Δείτε περισσότερα εδώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης