Στο Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας πραγματοποιείται σήμερα το «Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τη Μετανάστευση: Τιμώντας τους Μετανάστες».

Η διοργάνωση είναι καρπός αγαστής συνεργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ στην Κύπρο με το κυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Στόχος είναι η προβολή του μεταναστευτικού ζητήματος, μέσα από την κυβερνητική επικοινωνιακή διαχείριση και τον φακό των φωτορεπόρτερ ΜΜΕ και κινηματογραφιστών, ώστε πληροφορίες, στοιχεία και εικόνες να φθάνουν και να αγγίζουν το ευρύ κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ταινίες που θα προβληθούν, παρουσιάζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην καθημερινότητά τους.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2016, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε δέσμη μέτρων κατά τη διάρκεια της πρώτης σύνοδος κορυφής για μεγάλα κινήματα προσφύγων και μεταναστών για την ενίσχυση της προστασίας των προσφύγων και των μεταναστών. Αυτές οι δεσμεύσεις είναι γνωστές ως Διακήρυξη της Νέας Υόρκης. Η Διακήρυξη της Νέας Υόρκης προετοίμασε το έδαφος για την έγκριση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, το οποίο επικυρώθηκε στο Μαρακές.

Για το Φεστιβάλ βρίσκεται στην Κύπρο η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ελληνικού Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Φωτεινή Παντιώρα, η οποία συναντήθηκε με την αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπος της Κύπρου, Κλέλια Βασιλείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Παντιώρα, σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνει ότι το έργο της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων αφορά τον νευραλγικό τομέα του επικοινωνιακού συντονισμού δράσεων για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα, αλλά και εκτάκτων φυσικών και τεχνολογικών συμβάντων, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αρμοδιότητα της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων είναι μέσα από «μια ανοικτή επικοινωνιακή πολιτική», «να αναδείξει με βάση τα δεδομένα, τις πραγματικές διαστάσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα και να κάνει γνωστό, σε Ελλάδα και εξωτερικό, το έργο της ελληνικής πολιτείας, των φορέων και των απλών ανθρώπων που συνδράμουν στην αντιμετώπιση του δύσκολου και σύνθετου αυτού ζητήματος», εξηγεί η κ. Παντιώρα.

Επισημαίνει ότι έγιναν «πολύ μεγάλες και σημαντικές βελτιώσεις στις 26 δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα» και εξηγεί ότι η Ειδική Γραμματεία ενημερώνει καθημερινά με επικαιροποιημένα πληροφοριακά στοιχεία τους εκπροσώπους των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ, για τα μεγέθη των προσφυγικών-μεταναστευτικών εισροών στα 5 ελληνικά νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος) με βάση τα δελτία που εκδίδει το αρμόδιο όργανο της ελληνικής πολιτείας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης