Πώς μπορούν να αποτυπωθούν γλαφυρά 30 χρόνια στο χαρτί; Με αφηγήσεις, μαρτυρίες, που συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο με τον τίτλο, «Εμπειρίες που δεν διδάσκονται». Με εργαλείο τις λέξεις που γνωρίζουν να χειρίζονται άριστα, 26 έμπειροι σεναριογράφοι και επαγγελματίες του χώρου καταθέτουν την πείρα που απέκτησαν δημιουργώντας εικόνες που αποτυπώθηκαν στο κινηματογραφικό πανί ή στα pixels μιας μικρής τηλεοπτικής οθόνης. Το βιβλίο των «Εμπειριών» παρουσιάστηκε προ ημερών στον Ιανό, μαζί με την έκδοση δύο σεναρίων, του 1ου βραβείου για ταινία Μεγάλου Μήκους «Το νησί των ονείρων» των Κάρολου Ζωναρά και Ανδρέα Στάικου και του 1ου βραβείου για ταινία Μικρού Μήκους «Αντέχεις το σκοτάδι;» της Ελένης Μπολονάση.

Β/ Ποια είναι η Ένωση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποτελεί το μοναδικό Σωματείο Σεναριογράφων στην Ελλάδα και μετά από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας, αριθμεί ήδη 230 μέλη. Σκοπόs της παραμένει η προβολή και προώθηση της τέχνης και τεχνικής του σεναρίου και του έργου των μελών της.
 
Στο Δ.Σ. της Ένωσης μετέχουν οι:
Αλέξανδρος Κακαβάς, Πρόεδρος
Άννα Χατζησοφιά, Αντιπρόεδρος
Θάνος Τσάμπρας, Γενικός Γραμματέας
Κώστας Καπώνης, Ταμίας
Κώστας Παπαπέτρος, μέλος
Μάριος Τσάγκαρης, αναπληρωματικό μέλος

Γ/ Δράσεις

Ταχύρρυθμα ή αναλυτικά, στα βασικά σημεία ή στις λεπτομέρειες, για μια γνωριμία με την τέχνη της συγγραφής ή προς εμβάθυνση της γνώσης, η ΕΣΕ φροντίζει να διδάσκει την τέχνη του σεναρίου με προγραμματισμένα σεμινάρια και εργαστήρια. Στο τέλος του Μαΐου είναι προγραμματισμένα δύο πολύ σημαντικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο στοχεύει στη «Μύηση στην Τέχνη του Σεναρίου», όπως δηλώνει ο τίτλος του, και πραγματοποιείται στις 26 και 27 Μαΐου στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50. Σε αυτό τον σύντομο χρόνο, καθότι ταχύρρυθμο, οι εισηγητές του Βασίλης Σπηλιόπουλος, Άννα Χατζησοφιά, Αλεξάνδρα Μπελεγράτη, Αλέξανδρος Κακαβάς, Ηλίας Φλωράκης και Θάνος Τσάμπρας, θα προσπαθήσουν να δώσουν μια συνοπτική εικόνα του τι σημαίνει γράφω ένα σενάριο. (https://senariografoi.gr/gr/news/stories/i1056/)

Το δεύτερο σεμινάριο-εργαστήριο που ξεκινά στις 30 Μαΐου, συνδιοργανώνεται από την ΕΣΕ και το IST STUDIES ΚΔΒΜ2 αφορά στην «Τέχνη και Τεχνική του Σεναρίου». Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή φορά, που απευθύνεται σε εκείνους «που οραματίζονται με σύμμαχό τους τη μεγάλη δύναμη της εικόνας, να δώσουν σάρκα και οστά σε μια ιστορία τους ειπωμένη με εικόνες στον κινηματογράφο ή/ και στην τηλεόραση».

Καταξιωμένοι σεναριογράφοι όπως οι Πάνος Κοκκίδης, Ρένα Ρίγγα, Βασίλης Σπηλιόπουλος, Ηλίας Φλωράκης, Άννα Χατζησοφιά και Αλέξανδρος Κακαβάς, θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες θεωρητικά και πρακτικά στη μεθοδολογία, τις τεχνικές αλλά και την προώθηση ενός σεναρίου, ενώ οι Στάθης Βαλούκος, Κώστας Καπώνης, Μανούσος Μανουσάκης, Αλεξάνδρα Μπελεγράτη, Νατάσα Μποζίνη, Μιρέλλα Παπαοικονόμου και Θάνος Τσάμπρας θα βρίσκονται στο τιμόνι των master classes. Θα τους διδάξουν πως αντλείται έμπνευση από μια φευγαλέα εικόνα, μια κουβέντα, μία κίνηση, μέχρι τη δομή και ανάπτυξη των χαρακτήρων, την εξέλιξη της πλοκής, την κορύφωση, την επιλογή του τέλους της ιστορίας, αλλά και το πώς πρέπει να προωθηθεί ώστε να την δει ο δημιουργός της να υλοποιείται. (https://senariografoi.gr/gr/news/stories/i1056/ )

Παράλληλα, για την ΕΣΕ «τρέχουν» ήδη δύο διαγωνισμοί με στόχο την παρότρυνση του κόσμου στη συγγραφή ενός σεναρίου ως διέξοδο από τα προβλήματα και τις έννοιες του, ως δημιουργία με στόχο την έκφραση του ταλέντου του, αλλά και ως βήμα παρουσίασης και ανάδειξης ενός αξιόλογου πονήματος: ο «5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Σεναρίου για ταινία Μικρού και Μεγάλου Μήκους» πρωτότυπου έργου ή και διασκευασμένου ελληνικού λογοτεχνικού έργου (https://senariografoi.gr/gr/news/stories/i1032/ ) και ο «2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Θεατρικού Έργου», σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. (https://senariografoi.gr/gr/news/stories/i1035/)

Τέλος, η ΕΣΕ εκδίδει βιβλία με θεματικές που δεν έχουν επίκεντρο μόνο το σενάριο, αλλά και άλλα λογοτεχνικά είδη, αναλύει και αξιολογεί σενάρια και θεατρικά έργα, οργανώνει ημερίδες για την τέχνη και την τεχνική του σεναρίου και προσφέρει τη φθηνότερη υπηρεσία κατοχύρωσης της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης