Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2018, προσκαλεί άπαντες να ταξιδέψουν στο αντισυμβατικό, υπόγειας δύναμης σινεμά του σκηνοθέτη που κατέκτησε τον κόσμο.

Στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι), θα προβληθούν τρεις από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου: την πρώτη μεγάλου μήκους του, Κινέττα (2005), τις Άλπεις (2011) που απέσπασαν το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας, και το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Ο αστακός (2005), που κέρδισε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο 68ο Φεστιβάλ Καννών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόγραμμα προβολών:

Κυριακή 25/2 – 18.30: Ο αστακός, 21.00: Κινέττα

Δευτέρα 26/2 – 18.30: Άλπεις, 21.00: Ο αστακός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρίτη 27/2 – 18.30: Κινέττα, 21.00: Άλπεις

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τους κατόχους CineΚάρταF).

Kinetta

Κινέττα. Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος. Σενάριο: Γιώργος Κακανάκης. Με τους: Ευαγγελία Ράντου, Άρης Σερβετάλη, Κώστας Ξυκομηνό. Έγχρωμη, 95′.

Κινέττα. Ένα ξεψυχισμένο θέρετρο όπου τον χειμώνα ζουν μετανάστες εργάτες. Ένας μυστικός αστυνομικός παθιασμένος με τ’ αυτοκίνητα, τα κασετόφωνα και τις Ρωσίδες, ερευνά μια σειρά από δολοφονίες που έγιναν πρόσφατα στην περιοχή. Επιστρατεύει τη βοήθεια ενός υπαλλήλου φωτογραφείου, ενός μοναχικού τύπου που κάνει και βιντεοσκοπήσεις, και μια νεαρή καθαρίστρια ξενοδοχείου, η οποία θα υποδύεται τα θύματα. Το παράξενο αυτό τρίο αναπαριστά τον ένα φόνο μετά τον άλλο, κάτω από τη σχολαστική – αν και αμφιβόλου επιστημονικής σκοπιμότητας – σκηνοθεσία του αστυνομικού. Ο υπάλληλος του φωτογραφείου ερωτεύεται την καμαριέρα, ενώ ο αστυνομικός είναι τρελός για το νέο μοντέλο της BMW. Και η καθαρίστρια δίνεται ολοκληρωτικά στον ρόλο της, προσπαθώντας να γίνει το τέλειο θύμα. Δεν ξέρουμε τίποτ’ άλλο γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Ούτε τα ονόματά τους. Θα εξαφανιστούν με το πρώτο κύμα των παραθεριστών.



Alpeis

Άλπεις. Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος. Σενάριο: Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου. Με τους: Σταύρο Ψυλλάκη, Άρη Σερβετάλη, Τζόνι Βεκρή. Έγχρωμη, 96′.

Μια νοσοκόμα, ένας τραυματιοφορέας, μια αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και ο προπονητής της έχουν δημιουργήσει μια ομάδα. Αντικαθιστούν νεκρούς ανθρώπους. Προσλαμβάνονται από τους φίλους και τους συγγενείς των νεκρών. Η ομάδα ονομάζεται «Άλπεις» και ο αρχηγός της, ο τραυματιοφορέας, ονομάζεται Mont Blanc. Τα μέλη της ομάδας είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν σύμφωνα με κάποιους κανόνες που έχει ορίσει ο αρχηγός. Η νοσοκόμα όμως δεν υπακούει αυτούς τους κανόνες.



Astakos

Ο αστακός / The Lobster. Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος. Σενάριο: Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου. Με τους: Colin Farrell, Rachel Weisz, Jessica Barden. Έγ-χρωμη, 118′.

Μια μη συμβατική ερωτική ιστορία που πραγματοποιείται σε ένα κοντινό μέλλον όπου οι άνθρωποι που μένουν μόνοι, είτε επειδή χωρίζουν είτε επειδή πεθαίνει ο σύντροφός τους, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι – σε διάστημα 45 ημερών – να βρουν κάποιον με τον οποίο ταιριάζουν και να γίνουν ζευγάρι. Αν δεν τα καταφέρουν μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους. Ένας άντρας, μεταφέρεται στο Ξενοδοχείο, και απελπισμένος κάποια στιγμή δραπετεύει στο Δάσος όπου ζουν οι Μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται μια γυναίκα, πράγμα το οποίο είναι ενάντια στους κανόνες των Μοναχικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης