Ταινίες – αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά, που ο κάθε σινεφίλ θα πρέπει να δει στη διάρκεια της ζωής του τουλάχιστον μία φορά, θα προβάλλει το επόμενο διάστημα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο κοινό της πόλης.

Η «Dolce Vita» του Φεντερίκο Φελίνι, που καθόρισε το ιταλικό -και όχι μόνο, σινεμά μιας ολόκληρης εποχής, η «Περιφρόνηση» του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, μια ωδή στην κινηματογραφική πράξη και στη διαδικασία της δημιουργίας, το «Europa» του Λαρς Φον Τρίερ, μια καθηλωτική αλληγορία για την ηθική κατάπτωση της μεταπολεμικής Ευρώπης, είναι οι τρεις ταινίες που θα προβληθούν αυτόν και τον επόμενο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «ταξίδι» στην ιστορία του κινηματογράφου θα συνεχιστεί τον Φεβρουάριο, με το ψυχαναλυτικό και εικαστικό κομψοτέχνημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Vertigo», το οποίο φιγουράρει στην κορυφή σε αμέτρητες λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, ενώ ακολουθεί «Ο ίσκιος του πολεμιστή» του Ακίρα Κουροσάουα, που συνδυάζει το πολεμικό έπος με την ανθρώπινη τραγωδία. Τον Μάρτιο θα προβληθεί η ταινία που άλλαξε μια για πάντα την 7η τέχνη σε όλα τα επίπεδα, ο «Πολίτης Κέιν» του Όρσον Γουέλς, ενώ η πρώτη φάση προβολών θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο με την επιτομή του αμερικανικού σινεμά των 70s «Ο Ταξιτζής», όπου συναντιούνται η μαεστρία του Μάρτιν Σκορσέζε και το ερμηνευτικό μεγαλείο του Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Πρόκειται για την ενότητα προβολών «Fundamentals of Cinema» (Βασικές Αρχές του Κινηματογράφου), με την οποία το φεστιβάλ επιδιώκει να συστήσει στο νεανικό κοινό ορισμένες από τις σπουδαιότερες δημιουργίες στην ιστορία του κινηματογράφου. «Προφανώς και δεν αποκλείονται όσοι τις έχουν δει ήδη, καθώς θεωρούμε ότι μία ταινία για να την εκτιμήσεις, πρέπει να τη δεις πολλές φορές και όσο τις βλέπεις, αντιλαμβάνεσαι τις λεπτομέρειές τους», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κριτικός κινηματογράφου και προγραμματιστής του ΦΚΘ Πάνος Αχτσιόγλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα δώσουμε λοιπόν τη δυνατότητα στο κοινό να δει, είτε επανεκτιμώντας στη μεγάλη οθόνη, είτε για πρώτη φορά στο σινεμά, επτά από τις πιο εμβληματικές, πιο γνωστές, πιο πολυδιαφημισμένες ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά, οι οποίες βέβαια ταυτοχρόνως σηματοδοτούν και μία από τις χαρακτηριστικότερες καλλιτεχνικές και ιστορικές περιόδους του παγκόσμιου κινηματογράφου», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει, έγινε μία προσπάθεια επιλογής ταινιών οι οποίες αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα και από κάθε χρονική περίοδο, αλλά και από κάθε περιοχή. «Επιλέξαμε ταινίες από την Αμερική, είτε είναι από το σύστημα των studio του Ηollywood, είτε ανεξάρτητες παραγωγές, έχουμε επίσης ταινίες ιταλικές, ασιατικές, σκανδιναβικές και ο στόχος μας είναι αυτή η σειρά προβολών να συνεχιστεί και από τη νέα κινηματογραφική σεζόν», αναφέρει ο κ. Αχτσιόγλου.

Στο πλαίσιο της νέας δράσης του Φεστιβάλ, ομιλητές από τον χώρο της κριτικής, θεωρίας και ιστορίας του κινηματογράφου θα προλογίσουν τις επτά ταινίες, ενώ μετά το τέλος της κάθε προβολής θα πραγματοποιείται ανάλυση της ταινίας με τη συμμετοχή του κοινού. «Θα μπορέσουμε έτσι να δώσουμε τη δυνατότητα στο κοινό να συζητήσει μαζί με επαγγελματίες του κινηματογράφου, να θέσει τις παρατηρήσεις του, τις αμφιβολίες του, έτσι ώστε να αποκτήσει μία πιο χαλαρή κινηματογραφική παιδεία για να μπορεί να βλέπει από δω και στο εξής τις ταινίες και με διαφορετικό μάτι», τονίζει ο Πάνος Αχτσιόγλου.

Τον κύκλο προβολών της ενότητας «Fundamentals of Cinema» άνοιξε το masterclass «Μικρά Αγγλία: ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό είδος», που παρέδωσε ο Πάρης Μουρατίδης, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ & μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης.

Η επόμενη προβολή θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ στο σύνολό τους οι ταινίες θα έχουν προβληθεί μέχρι το Πάσχα. Οι προβολές θα γίνονται στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι. Η γενική είσοδος είναι στα 5 ευρώ, ενώ υπάρχει ειδικό πακέτο προβολών και για τις επτά ταινίες στα 24,5 ευρώ.

  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης