Έπειτα από πέντε μέρες προβολών, συζητήσεων και εκδηλώσεων, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 η εφετινή διοργάνωση του 5ου Hellas Filmbox Berlin στο Babylon του Βερολίνου, με την απονομή των βραβείων και την προβολή της ταινίας της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις Ντομάτες».

Η εφετινή κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Έφη Παπαζαχαρίου, δημοσιογράφο και παραγωγό, Μάρτιν Χάμπελ, παραγωγό και τον Βίλαντ Σπεκ, πρώην διευθυντή του Πανοράματος της Berlinale, κριτικό, σκηνοθέτη και curator.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τελετή λήξης ανέβηκαν στη σκηνή τα παρόντα μέλη της επιτροπής Βίλαντ Σπεκ και Μάρτιν Χάμπελ, μιλώντας με θερμά λόγια για την ατμόσφαιρα του φεστιβάλ και τις γεμάτες κόσμο προβολές και τις συμμετέχουσες ταινίες στο πρόγραμμα Emerging Greeks Competition.

To βραβείο του διαγωνιστικού προγράμματος Emerging Greeks Award κέρδισε η ταινία «Meltem» του Βασίλη Δογάνη (Γαλλία, Ελλάδα), με θέμα την σύγχρονη εικόνα της μετανάστευσης στην Ευρώπη μέσα από τα μάτια τριών εφήβων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, πρόκειται για «ένα βαθιά ευαίσθητο φιλμ που πετυχαίνει να συνδυάσει δύο οικογενειακές ιστορίες με το μεταναστευτικό πρόβλημα στο νησί της Μυτιλήνης, αποδεικνύοντας ότι, τελικά, ο κόσμος μας είναι ένας. Το στοιχείο των δύο Γάλλων φίλων της ηρωίδας, αραβικής και αφρικανικής προέλευσης, που οι Αρχές δεν μπορούν να αγγίξουν λόγω του ότι διαθέτουν ταυτότητα, καταδεικνύει το παράδοξο αυτού του έντονου, τεράστιου παγκόσμιου προβλήματος και απεικονίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτό το συναισθηματικά δυνατό φιλμ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βασίλης Δογάνης ήταν παρών για να παραλάβει από τα χέρια του Βίλαντ Σπεκ το βραβείο και είπε λίγα λόγια για το ταξίδι της ταινίας από τη γέννηση της ιδέας μέχρι την πραγμάτωσή της.

Στην κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού βερολινέζικου κινηματογράφου Babylon, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ παρουσίασαν τον απολογισμό των πέντε ημερών, με τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, τον πρώην Διευθυντή του Πανοράματος της Berlinale Βίλαντ Σπεκ και τον παραγωγό Μάρτιν Χάμπελ να αναφέρονται στις γεμάτες αίθουσες των προβολών, αλλά και στις παράλληλες εκδηλώσεις. Στην Επιτροπή συμμετείχε ακόμη η δημοσιογράφος και παραγωγός Έφη Παπαζαχαρίου. Σε ό,τι αφορά την βράβευση του «Meltem», το σκεπτικό της Επιτροπής κάνει λόγο για «ένα βαθιά ευαίσθητο φιλμ που πετυχαίνει να συνδυάσει δύο οικογενειακές ιστορίες με το μεταναστευτικό πρόβλημα στο νησί της Μυτιλήνης, αποδεικνύοντας ότι τελικά ο κόσμος μας είναι ένας».

Ο σκηνοθέτης παρέλαβε το βραβείο του από τον Βίλαντ Σπεκ και, μιλώντας για την ταινία του, αναφέρθηκε στα δικά του βιώματα, καθώς μεγάλωσε στο Παρίσι, εξηγώντας πόσο τον απασχολεί το θέμα των μεταναστών δεύτερης γενιάς.

Ως ταινία λήξης του Φεστιβάλ επελέγη το «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε της Ντομάτες», της Μαριάννας Οικονόμου.

Από την πλευρά των διοργανωτών, η διευθύντρια του Φεστιβάλ Σοφία Σταυριανίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εφετινή διοργάνωση, κυρίως δε για την μεγάλη προσέλευση του κοινού: «Για ένα εθνικό φεστιβάλ του εξωτερικού δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία από να γεμίζουν οι Γερμανούς.
Εφέτος καταφέραμε να ξεπεράσουμε κάθε προσδοκία και να έχουμε sold out αίθουσες», τονίζει η κ. Σταυριανίδου και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το Σάββατο, τέταρτη μέρα του Φεστιβάλ, χρειάστηκε να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα του κινηματογράφου προκειμένου να χωρέσουν οι θεατές. Η δραστήρια επικεφαλής του Hellas Filmbox και εκ των εμπνευστών του, παραδέχεται ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις γεμάτες αίθουσες και εξηγεί ότι αυτό επετεύχθη «με ένα πρόγραμμα που έχει στίγμα και προσανατολισμό, με σκληρή δουλειά στην οργάνωση και την προώθηση». «Ο δρόμος», λέει χαρακτηριστικά, «είναι μακρύς, αλλά, ταπεινά, πρέπει να είναι αυτός που χαράχτηκε εφέτος».

Photo Credit: joe_doe_photography

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης