Έχουν περάσει 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Μια επανάσταση που άλλαξε τον ρου της ιστορίας και σημάδεψε τις πιο σημαντικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο. Μετά από το 1917 τα πράγματα στην παγκόσμια ιστορία δεν ήταν πια τα ίδια. Τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά και καλλιτεχνικά.

Νέες καλλιτεχνικές τάσεις εμφανίζονταν με νεανική ορμή, διακηρύσσοντας τις αισθητικές τους αρχές με μαχητικά μανιφέστα, σφοδρές πολεμικές και συχνά αλληλοαντικρουόμενες απόψεις. Όμως ο κοινός παρονομαστής βρίσκεται στην έμπρακτη διεκδίκηση της απελευθέρωσης της καλλιτεχνικής μορφής από τη συμβατική αναπαράσταση της πραγματικότητας. Της επιβολής μέσα από την τέχνη μιας διαφορετικής πραγματικότητας, της καθιέρωσης ενός διαφορετικού ρόλου της τέχνης στην κοινωνία. Και αυτή η τέχνη ακόμα και σήμερα μας εκπλήσσει με τις δημιουργίες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους ιστορικούς κινηματογράφους τέχνης Αλκυονίς και Studio έχουν προβληθεί σχεδόν το σύνολο των Σοβιετικών ταινιών που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και έχουν διοργανωθεί πολλά φεστιβάλ και αφιερώματα.

Οι έλληνες σινεφίλ γνώρισαν αγάπησαν τον Σοβιετικό Κινηματογράφο μέσα από αυτές τις προβολές.

Η NEW STAR από το 1997 διοργανώνει ανελλιπώς προβολές και εκδηλώσεις για αυτήν την μεγάλη ιστορική επέτειο.Πήρε λοιπόν την πρωτοβουλία συνεχίζοντας και τιμώντας αυτήν την επέτειο των 100 ετών να διοργανώσει 347 Ημέρες Προβολών και Εκδηλώσεων στους κινηματογράφους Αλκυονίς και Studio.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αφιέρωμα ξεκινάει 17/1/17.

Αναλυτικά προγραμματίζονται:

Προβολή των 100 σημαντικότερων Σοβιετικών Ταινιών για την Οκτωβριανή Επανάσταση. Οι 50 από αυτές θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι προβολές που θα ξεκινήσουν στις 17 Γενάρη,θα ολοκληρωθούν στις 31 Γενάρη, θα είναι καθημερινές και θα πραγματοποιηθούν στα ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema και STUDIO new star art cinema.

17 εβδομαδιαία αφιερώματα, retrospectives στους σημαντικότερους σοβιετικούς σκηνοθέτες, με προβολές των σημαντικότερων ταινιών τους: Σέργκεϊ Αϊζενσταϊν, Αδελφοί Βασιλίεφ, Τζίγκα Βέρτοφ, Σέργκει Γιούτκεβιτς, Νικολάι Έκκ, Γιούλι Καράσικ, Γκριγκόρι Κόζιντσεφ, Λέβ Κούλεσοφ, Αλεξάντρ Μεντβέκιν, Μποόρις Μπαρνέτ, Αλεξαντρ Ντοβζένκο, Μάρκ Ντονσκόϊ, Βσέβολοντ Πουντόφκιν Γιούλε Ράισμαν, Μίχαηλ Ρομ, Εσφίρ Σούμπ, Λέονιντ Τράουμπεργκ.

Προβολή των 12 καλύτερων βουβών ταινιών του Σοβιετικού κινηματογράφου, με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Πανόραμα επιλεγμένων ταινιών από όλο τον κόσμο για την Οκτωβριανή Επανάσταση και τον Β. Ι. Λένιν.

Ειδικές προβολές Animation, Παιδικών ταινιών και ταινιών για εφήβους και νέους, ειδικές προβολές και αφιερώματα για την διαπαιδαγώγηση του παιδιού στην ΕΣΣΔ.

Σεμινάρια, ημερίδες, διαλέξεις, παρυυσιάσεις και προλόγηση των ταινιών από κριτικούς του κινηματογράφου, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, καθηγητές, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, από Ελλάδα, Ρωσία και άλλες χώρες του κόσμου.

Συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν από Φεβρουάριο μέχρι Νοέμβριο, αφιερωμένες στους Νίμτρι Σοστακόβιτς και Σεργκέι Προκόβιεφ.

Διοργάνωση 10 ταξιδιών στη Ρωσία από Φεβρουάριο μέχρι Νοέμβριο διάρκειας 10 ημερών το κάθε ένα. (Το αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες με λεπτομέρειες των ταξιδιών θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 5 Γενάρη).

Βιβλιοπαρουσιάσεις κάθε Τετάρτη στον κινηματογράφο «Αλκυονίς».

Ίδρυση δύο κινηματογραφικών Λεσχών στην Αθήνα: Την «Κινηματογραφική Λέσχη Αθήνας- Σέργκει Αϊζενσταϊν», με έδρα τον κινηματογράφο «Αλκυονίς new star art cinema» και με κύρια ενασχόληση τις ταινίες μεγάλου μήκους, τη σκηνοθεσία και ηθοποιία και την «Κινηματογραφική Λέσχη Αθήνας – Τζίγκα Βέρτωφ με έδρα το STUDIO new star art cinema και με κύρια ενασχόληση το ντοκιμαντέρ , τις ταινίες μικρού μήκους και το animation.

Εκθέσεις με κινηματογραφικά πόστερ, φωτογραφίες, ντοκουμέντα, βιβλία, γραμματόσημα, παράσημα, μετάλλια, κονκάρδες και άλλα με θέμα τον Οκτώβρη,

Συλλεκτικές Εκδόσεις λευκωμάτων, βιβλίων, CD, DVD.

Ειδικά αφιερώματα στους ποιητές της εποχής, προβολές, απαγγελίες, αναλόγια, ειδικά αφιερώματα στον ποιητή της επανάστασης Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι με προβολές ταινιών που έγιναν για αυτόν ή που πρωταγωνίστησε ο ίδιος, απαγγελίες, αναλόγια, θεατρικά δρώμενα.

Πανελλήνιοι διαγωνισμοί ταινιών μικρού μήκους, ποίησης, τραγουδιού, σκίτσου και εικαστικών.

Θεατρικές παραστάσεις εμπνευσμένες από την Οκτωβριανή Επανάσταση στο Αλκυονίς new star art cinema.

Η New Star, απευθύνει κάλεσμα σε κινηματογραφικές λέσχες, συλλόγους, σωματεία, δήμους και φορείς σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου το αφιέρωμα να επεκταθεί σε ολόκληρη την χώρα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης