Σπυριδωνία Κρανιώτη

Ο καταξιωμένος μουσικός Χρήστος Παπαδόπουλος με καριέρα που ξεκινά από «Τα παιδιά από την Πάτρα» (“Δε χρωστάω”, “Πίκρανες τον φαντάρο”, “Λαϊκό τσατσά” κ.ά.), συνεχίζει τη σύνθεση μεγάλων επιτυχιών (“Κόκκινο ποτάμι”, “Φίλα με”, “Εγώ γιορτάζω πάντα όταν πονάω”, “Αρχιπέλαγος”, “Είχα κάποτε μια αγάπη” κ.ά.) κερδίζοντας πάντα με το σημαντικό μουσικό του έργο μια θέση στην καρδιά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αγαπητός καλλιτέχνης, ο οποίος με τις μουσικές και τα τα τραγούδια του έχει αφήσει το καλλιτεχνικό του στίγμα στον ελληνικό μουσικό χώρο, μίλησε στο zougla.gr με αφορμή την επερχόμενη συναυλία του με το μουσικό συγκρότημα «Σαμποτάζ», το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στη μουσική σκηνή Σφίγγα.

«Είμαι αρκετά ενθουσιώδης. Και πολλές φορές με τον ενθουσιασμό μου την πατάω, γιατί μπορεί να κάνω λάθος στις επιλογές μου. Παράλληλα όμως είμαι και πολύ εργατικός. Μπορώ να δουλεύω συνεχόμενα, για πολλές μέρες για να πετύχω αυτό που θέλω. Επίσης είμαι και πολύ αυθόρμητος και παρορμητικός και λέω τα πράγματα ωμά όπως τα σκέφτομαι, χωρίς να τα επεξεργαστώ, κάτι που πολλές φορές δεν βγαίνει σε καλό» εξομολογείται ο Χρήστος Παπαδόπουλος και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι έχω δώσει τραγούδια σε όλους τους μεγάλους ερμηνευτές σε αυτή τη χώρα που ζω. Θα ήθελα να συνεργαστώ και με ξένους τραγουδιστές εκτός Ελλάδας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι θα ακούσουμε στην επερχόμενη συναυλία σας στη μουσική σκηνή Σφίγγα;

Στη Σφίγγα θα ακούσουμε διασκευές σε δικά μου τραγούδια παιγμένα με πιο ροκ διάθεση, επίσης διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια που παίζουν οι Sabotaz, καθώς και πολύ ωραία λαϊκά τραγούδια που μας αρέσουν από κοινού, με ροκ διάθεση κι αυτά.

Ποια η εμπειρία σας από τη συνεργασία σας με τους Σαμποτάζ;

Και μόνο που είναι πιο νέα παιδιά από μένα έχω να πάρω πολλά σε ό,τι αφορά τη μουσική του σήμερα. Γιατί πάντα εμείς οι πιο παλιοί να πω, οφείλουμε να παρακολουθούμε και να επηρεαζόμαστε από τις πιο σύγχρονες τάσεις της μουσικής. Επίσης είχα καιρό να κάνω τόσες πρόβες και να βρεθώ τόσο κοντά με παιδιά που μου θύμισαν τις παλιές εποχές με το συγκρότημα «Τα Παιδιά από την Πάτρα», όπου κάναμε πολλές πρόβες πάντα πριν από τις εμφανίσεις μας.

Έχετε μια σημαντική μακρόχρονη πορεία ως δημιουργός, υπογράφοντας μουσικές και τραγούδια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από τη μεγάλη πορεία σας στη μουσική και τη σύνθεση, ποια τραγούδια σας ξεχωρίζετε και γιατί;

Ναι, έχω γράψει τη μουσική για 23 σειρές στην τηλεόραση και για 7 ταινίες μεγάλου μήκους. Και με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τους σκηνοθέτες που συνεργάστηκα, τον Βασίλη Νεμέα, τον Στράτο Μαρκίδη, τον Μανούσο Μανουσάκη, τον Σταύρο Ποταμάρη. Επειδή τα τραγούδια είναι παιδιά μας, θα αδικήσω πολλά τραγούδια αν ξεχωρίσω κάποιο από αυτά. Τα τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκους και φέρουν την υπογραφή μου μουσικά, ξεπερνούν τα 500. Αλλά θα ξεχωρίσω στιγμές. Στιγμές όπως το 2005, που έκανα την πρώτη μεγάλη επιτυχία σε soundtrack με τον Πασχάλη Τερζή και τη Μαρίνα Μανωλάκου στο «Αρχιπέλαγος».
Στιγμές όπως το 2008, όπου ο Δημήτρης Μητροπάνος μου τραγούδησε το «Εγώ γιορτάζω πάντα όταν πονάω», το 2013 όπου ο Σταμάτης Κραουνάκης μου τραγούδησε το «Φίλα με», το 2019 όταν βρέθηκα με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη για να πει το «Κόκκινο Ποτάμι» και τόσες άλλες πολλές στιγμές με ερμηνευτές και δημιουργούς που συνεργάστηκα. Πιστεύω ότι στην πορεία μου έχω ακόμα πολλές τέτοιες στιγμές να ζήσω.

Πότε αντιληφθήκατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το τραγούδι και ποια ήταν τα μουσικά ακούσματα τα οποία σας έκαναν να αγαπήσετε το ελληνικό τραγούδι;

Όταν πρωτοάκουσα τα τραγούδια μου στο ραδιόφωνο, κατάλαβα ότι η συγκίνηση που αισθάνομαι δεν ξεπληρώνεται με όλα τα λεφτά του κόσμου… Μέχρι τότε δεν ήμουν σίγουρος αν θα γίνω συνθέτης ή θα γίνω μηχανολόγος του Πολυτεχνείου που τελείωσα. Εκείνη την εποχή λοιπόν ακούγοντας τα τραγούδια μου, αισθάνθηκα τέτοια χαρά και πήρα τέτοια ενέργεια, που αποφάσισα να ασχοληθώ μόνο με τη μουσική. Η μεγάλοι δάσκαλοι για μένα είναι όλοι οι συνθέτες του ρεμπέτικου, του λαϊκού και του έντεχνου τραγουδιού και δόξα τω Θεώ η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς τέτοιους μεγάλους συνθέτες.

Με ποιο τρόπο γράφετε τα τραγούδια σας και τι αποτελεί πηγή έμπνευσης;

Τα τραγούδια μου τα γράφω συνήθως όταν είμαι εκτός Αθηνών, σε κάποιο ταξίδι ή στα Γρεβενά στην πόλη που κατάγομαι, ή στη Βόρεια Εύβοια που έχω ένα εξοχικό. Αλλά και όταν πιέζομαι χρονικά να παραδώσω κάτι, αναγκαστικά θα γράψω και στην Αθήνα. Η έμπνευση λοιπόν είναι το ίδιο το ταξίδι, οι μυρωδιές και πολλά πράγματα έχω γράψει και στο εξωτερικό που συνηθίζω να πηγαίνω μια φορά τον χρόνο. Επίσης μεγάλη πηγή έμπνευσης για μένα είναι η γυναίκα μου, η Εύα.

Πώς δημιουργήθηκαν τα παιδιά από την Πάτρα και τι κρατάτε από αυτή τη συνεργασία και γενικότερα από τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας;

Τα παιδιά από την Πάτρα ήταν φοιτητές που έπαιζαν στην Πάτρα το 1980 μέχρι το 1983. Έτσι δημιουργήθηκε το συγκρότημα και προέκυψε ο πρώτος δίσκος που έκανε μεγάλη επιτυχία. Κρατάω ότι αυτά ήταν τα ανέμελα φοιτητικά μας χρόνια, ότι περάσαμε πολύ όμορφα, πιο ξέγνοιαστα και ήμασταν και πολύ τυχεροί γιατί κάναμε την κατάλληλη δισκογραφική δουλειά στην κατάλληλη εποχή. Ανεβαίνοντας μετά στην Αθήνα συνεχίσαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία, μέχρι το 1987 που σταματήσαμε να κάνουμε δίσκους. Παρόλα αυτά, πολλές φορές ξανασυνεργαστήκαμε και πάντα όταν βρισκόμαστε μας συνδέει η φιλία.

Ποιες συνεργασίες σας έχουν μείνει ανεξίτηλες στην ψυχή σας και ήταν καθοριστικές για την καλλιτεχνική σας διαδρομή σας;

Καθοριστικό ήταν για μένα το ότι συμμετείχα  στη Φιλαρμονική του Δήμου Γρεβενών και έπαιξα τρομπέτα. Επίσης, το πρώτο συγκρότημα που έκανα στα Γρεβενά και παίζαμε ποπ μουσική θα μείνει πάντα στην καρδιά μου. Φυσικά, η συνεργασία μου με «Τα Παιδιά από την Πάτρα» και οι στιγμές που ζήσαμε χαράχτηκαν μέσα μου και αργότερα, κάνοντας την  εκπομπή «Χάριν Ευφωνίας» στο κανάλι Seven, όλα αυτά που αποκόμισα από την επαφή μου με τόσους σπουδαίους συνθέτες και μουσικούς που μίλησα και συνεργάστηκα.

Με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε μελλοντικά;

Νομίζω ότι έχω δώσει τραγούδια σε όλους τους μεγάλους ερμηνευτές σε αυτή τη χώρα που ζω. Θα ήθελα να συνεργαστώ και με ξένους τραγουδιστές εκτός Ελλάδας.

Τι έχετε αποκομίσει μουσικά από τα ταξίδια που πραγματοποιήσατε σε χώρες της Ανατολής;

Όλοι αυτοί οι ήχοι που πέρασαν από το μυαλό μου σε αυτά τα ταξίδια, μου αποτυπώθηκαν και νομίζω ότι βγήκαν μετά στις συνθέσεις μου. Επίσης σε αυτές τις χώρες φρόντιζα πάντα να μπορώ να βρίσκομαι και να αυτοσχεδιάζω με ντόπιους μουσικούς, από τους οποίους. πήρα πολλά όσον αφορά τα όργανα, το άκουσμα, το κούρδισμα, αλλά και τους μουσικούς δρόμους. Πέρα από κει, όλα αυτά τα φιλτράρισα και τα έβγαλα με ένα δικό μου τρόπο στη μουσική.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας με λίγες λέξεις;

Είμαι αρκετά ενθουσιώδης. Και πολλές φορές με τον ενθουσιασμό μου την πατάω, γιατί μπορεί να κάνω λάθος στις επιλογές μου! Παράλληλα όμως είμαι και πολύ εργατικός. Μπορώ να δουλεύω συνεχόμενα, για πολλές μέρες για να πετύχω αυτό που θέλω. Επίσης είμαι και πολύ αυθόρμητος και παρορμητικός και λέω τα πράγματα ωμά όπως τα σκέφτομαι, χωρίς να τα επεξεργαστώ. Κάτι που πολλές φορές δεν βγαίνει σε καλό.

Στην καθημερινότητά σας τι σας δίνει χαρά και από πού αντλείτε για να είστε καλά;

Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω, αυτό μου δίνει ενέργεια. Μου αρέσει να είμαι κοντά στη θάλασσα. Επίσης ασχολούμαι με τη Βοτανολογία. Φροντίζω 20 μέρες το χρόνο να είμαι γεωργός, να είμαι σε επαφή με τη γη. Διαβάζω πάρα πολύ, ιδίως τα βράδια, πριν κοιμηθώ και μεγάλη πηγή ενέργειας μου δίνουν η γυναίκα μου και τα παιδιά μου.

Τι άλλο περιλαμβάνουν τα άμεσα επαγγελματικά σχέδιά σας και τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας πορεία;

Σίγουρα θα κάνουμε κι άλλες εμφανίσεις με τους Σαμποτάζ. Θα βγούμε μαζί και σε συναυλίες. Παράλληλα, συνεργάζομαι και με άλλους καλλιτέχνες. Γράφω πάρα πολύ ήδη στο στούντιο και ετοιμάζω κάποια πράγματα, που ενδεχομένως να είναι μεγάλη έκπληξη μελλοντικά. Αυτό που ονειρεύομαι για μένα καλλιτεχνικά είναι να κάνω πράγματα που θα μείνουν διαχρονικά.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης