Τη Δευτέρα 31 Μαΐου στις 20.00 στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) επιλεγμένα συγκροτήματα του Schoolwave θα ερμηνεύσουν απρόβλεπτες διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών σε μία συναυλία που αποτελεί μία από τις πιο προκλητικές προτάσεις του θεματικού προγραμματισμού εκδηλώσεων Πρόσωπα του Ήρωα και φέρει τον τίτλο Το Schoolwave παίζει με την παράδοση. Η συναυλία πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά προγραμματισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νεαροί μουσικοί και τραγουδιστές συμμετέχουν στον εορτασμό της επετείου για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 ερμηνεύοντας την παραδοσιακή μουσική και τα δημοτικά τραγούδια εκ νέου, με τον δικό τους τρόπο και ύφος, με τις δικές τους ευαισθησίες. Η αφορμή που δίνει το θέμα «Παίζοντας με την παράδοση» τους οδηγεί στο να αναπτύξουν ουσιαστική και γόνιμη σχέση με τη δημώδη μουσική, την οποία αρκετά από τα νεανικά γκρουπ μπορεί να αγνοούσαν ή να μην εκτιμούσαν.

Η πρόσκληση του ΚΠΙΣΝ βασίστηκε σε μία διαπίστωση των Schooligans, της οργανωτικής ομάδας του φεστιβάλSchoolwave: στα τελευταία Schoolwave παρατηρήθηκε μια αυθόρμητη στροφή κάποιων μαθητικών/φοιτητικών συγκροτημάτων προς την παραδοσιακή μουσική. Οι Schooligans μιλούν για παιδιά που ανακαλύπτουν την ομορφιά των δημοτικών τραγουδιών και τα ερμηνεύουν με τον δικό τους «πειραγμένο» τρόπο. Χωρίς σοβαροφάνεια αλλά με τη δημιουργική ορμή της νιότης τους, τον πλούτο των αναφορών τους και την ελευθερία με την οποία διαχειρίζονται και αξιοποιούν τις επιρροές τους, οι μπάντες αναμένεται ότι θα εντυπωσιάσουν το κοινό με διασκευές δημοτικών και κλέφτικων τραγουδιών!

Τα συγκροτήματα που θα εμφανιστούν είναι οι: Red Gloves (μαθητικό συγκρότημα από την Καλαμάτα), The Confusion (φοιτητικό συγκρότημα από την Αθήνα), Musica Ficta (συγκρότημα αποφοίτων από την Αθήνα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δυνατότητα παρακολούθησης της συναυλίαςΤο Schoolwave παίζει με την παράδοση, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, θα δοθεί σε περιορισμένο αριθμό θεατών με την προαγορά εισιτηρίου, ενώ οι υπόλοιποι θεατές θα έχουν την επιλογή να παρακολουθήσουν τη συναυλία διαδικτυακά,στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ (www.snfcc.org), στη σελίδες του στο Facebook και το Instagram @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.

Λίγα λόγια για το Schoolwave

Από το 2005, όταν οργανώθηκε για πρώτη φορά, το Schoolwave αποτελεί σημείο συνάντησης των μαθητικών και φοιτητικών μουσικών συγκροτημάτων απ’ όλη την Ελλάδα. Κάθε χρόνο δηλώνουν συμμετοχή περίπου 200 συγκροτήματα για να επιλεγούν τελικά είκοσι πέντε, από μια επιτροπή καταξιωμένων μουσικών, συνθετών, τραγουδοποιών και ραδιοφωνικών παραγωγών. Για τρεις ημέρες στο τέλος της σχολικής χρονιάς οι μπάντες αυτές συγκεντρώνονται για να παίξουν τη μουσική τους μπροστά σε χιλιάδες συνομηλίκους τους, γιορτάζοντας την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών. Περιορισμοί ως προς τα είδη της μουσικής δεν υπάρχουν. Οι νεαροί μουσικοί παίζουν ό,τι τους αρέσει και τους εκφράζει: από ροκ, μέταλ και πανκ έως τζαζ και χιπ χοπ, αλλά και ρεμπέτικα και παραδοσιακά.Το Schoolwave φιλοξενήθηκε στο ΚΠΙΣΝ τον Ιούλιο του 2017 και του 2019.  

Το line up της συναυλίας Το Schoolwave παίζει με την παράδοση είναι το εξής:

Red Gloves

Οι Red Gloves είναι ένα έντεχνο/παραδοσιακό συγκρότημα 16χρονων παιδιών από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Δημιουργήθηκαν το 2020 με στόχο την συμμετοχή τους στο Schoolwave. Η φιλοδοξία τους ήταν εξαρχής να συνδυάσουν την παραδοσιακή μουσική με τις επιρροές τους από τους Beatles, τους Rolling Stones και τους Queen.

The Confusion

Οι The Confusion είναι μια alternative funk rock μπάντα που ξεκίνησε από μια παρέα τεσσάρων φίλων στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου. Συμμετείχαν στο Schoolwave 2019 και λίγους μήνες μετά κυκλοφόρησαν το πρώτο τους LP. Η συμμετοχή τους στη συναυλία στο ΚΠΙΣΝ λειτούργησε σαν μια μεγάλη πρόκληση. Ποτέ δεν φανταζόντουσαν λίγους μήνες πριν ότι θα έφτανε η στιγμή που θα έπαιζαν την «Κλέφτικη Ζωή» σε ρυθμούς funk.  

Musica Ficta

Οι Musica Ficta δημιουργήθηκαν το 2005 από τον 14χρονο τότε Απόλλωνα Ρέτσο με στόχο τη συμμετοχή στο πρώτο Schoolwave. Ξεκίνησαν παίζοντας alternative rock με επιρροές από Jeff Buckley και Radiohead. Στα live τους χρησιμοποιούσαν συχνά παραδοσιακά όργανα όπως το κλαρίνο, αλλά η κορύφωση των πειραματισμών τους θα είναι η συναυλία Το Schoolwave παίζει με την παράδοση στο ΚΠΙΣΝ. Θα ερμηνεύσουν παραδοσιακά τραγούδια με αναφορές στο 1821, όπως το «Έχε γεια καημένε κόσμε» και «Τα παιδιά της Σαμαρίνας». Στόχος για το μέλλον είναι μια συνεργασία με την Billie Eilish.

Εισιτήρια €5.Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Ticket Services
ή τηλεφωνικά στο 210 7234567.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης