Συμφωνικές ορχήστρες, διάσημα μουσικά σύνολα, πιανιστικές διοργανώσεις, ελληνική μουσική και «ανήσυχοι ήχοι», αλλά και εκδηλώσεις λόγου και λιγοστές φιλοξενούμενες εκδηλώσεις και συνέδρια περιλαμβάνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της ερχόμενης καλλιτεχνικής περιόδου (Ιανουαρίου – Ιουνίου) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης που ανακοινώθηκε σήμερα.

Στο πρόγραμμα του εξαμήνου που άρχισε ήδη να υλοποιείται, αρχής γενομένης από την πρωτοχρονιάτικη συναυλία την 1η και 2 Ιανουαρίου, συμπεριλαμβάνονται ιδιαίτερες εκδηλώσεις, όπως αυτή του φεστιβάλ «ανήσυχων ήχων», σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Θύμιου Ατζακά, στις 16 και 17 Φεβρουαρίου, με το Trio Iama (Αντώνης, Γιάννης και Μαρία Ανισέγκου) που θα παρουσιάσει την ημιτελή φούγκα του Μπαχ, ενώ συγχρόνως ο Pierre Kouzmenko θα εκτελεί επί σκηνής φόρμες της πολεμικής τέχνης του τάι τσι, καθώς και τη συναυλία τεσσάρων κορυφαίων βιρτουόζων (Σίμος Παπάνας, Tcha Limberger, Petar Ralchev, Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης) σε συναυλίες που ερευνούν τις γόνιμες σχέσεις της τσιγγάνικης και βαλκανικής παράδοσης με τη λόγια μουσική σημαντικών συνθετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρόγραμμα που επεξεργάστηκε και παρέδωσε ο παραιτηθείς προ διμήνου καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου, Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης (είχε τοποθετηθεί στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής από το καλοκαίρι του 2010) συμπεριλαμβάνονται επίσης: η φιλοξενία σημαντικών μουσικών παραστάσεων, όπως τη γνωριμία με ένα καινούργιο λαϊκό σχήμα – την Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης – που δημιουργήθηκε για την προβολή του έργου του σπουδαίου λαϊκού μας συνθέτη με τις φωνές της Δήμητρας Γαλάνη και της Νατάσσας Μποφίλιου (Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Ιανουαρίου) τις “Ιστορίες και τραγούδια” με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά (23/2), τις διήμερερς εκδηλώσεις (λόγου και μουσικής) για την “Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος”, στις 26 και 27 Ιανουαρίου, τις καθιερωμένες εμφανίσεις – συναυλίες της ΚΟΘ αλλά και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου στις αίθουσες του Μεγάρου, σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου με τη “ΜOYSA” (στις 16 και 17 Μαρτίου) με τίτλο “The Video Games Music”, όπερα σε ζωντανή μετάδοση (The MET live in HD), χορό (Το Φεστιβάλ Motum, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Τατιάνας Παπαδοπούλου, θα παρουσιάσει ομάδες που θα σκιαγραφήσουν τη σημερινή εικόνα του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα στις 13 και 14 Απριλίου) κ.α.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2000 στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, 19 χρόνια μετά, διαθέτει τρείς μεγάλες αίθουσες (με την ίδρυση και λειτουργία και του δευτέρου κτιρίου) περισσότερες 2.200 θέσεις θεατών (1.400 το Μ1 και 800 οι δυο αίθουσες του Μ2).

Πρόσφατα, στις αρχές του χρόνου, ανανεώθηκε η θητεία του 10μελούς Δ.Σ του Μεγάρου, με τις αλλαγές δυο μόνο μελών του). Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του νεοσύστατου Μεγάρου Μουσικής της Θεσσαλονίκης ανέλαβε, το Μάϊο του 2000, ο αρχιμουσικός Νίκος Αθηναίος – θέση από την οποία παραιτήθηκε εννέα χρόνια αργότερα. Στη θέση του τοποθετήθηκε το καλοκαίρι του 2010 ο 23χρονος τότε Θεσσαλονικιός διεθνούς φήμης πιανίστας και συνθέτης, Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης. Τον περασμένο Νοέμβριο, μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της νέας υπουργού Πολιτισμού κ.Μυρσίνης Ζορμπά να προχωρήσει σε δημόσια προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο κ. Λαζαρίδης υπέβαλε την παραίτηση από τη θέση που κατείχε επί εννέα χρόνια. Σύμφωνα με το νόμο, παραμένει στη θέση του επί τρίμηνο (λήγει στα μέσα Φεβρουαρίου) μέχρις ότου επιλεγεί ο αντικαταστάτης του, ενώ αναμένεται η προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή στον ΟΜΜΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης