«Το αηδόνι του αυτοκράτορα» της Λένας Πλάτωνος στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018, 08:28
«Το αηδόνι του αυτοκράτορα» της Λένας Πλάτωνος στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
Το μουσικό παραμύθι «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» της σπουδαίας Λένας Πλάτωνος, της οποίας τα τραγούδια για τη «Λιλιπούπολη» έχουν μεγαλώσει γενιές παιδιών, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή (από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου) ως η κεντρική παραγωγή όπερας για παιδιά και νέους από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για ένα έργο σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας, σε μία εντυπωσιακή παραγωγή για 30 παραστάσεις, όπου η όπερα συναντά το animation, δημιουργώντας έναν καινούριο, μαγικό και συναρπαστικό κόσμο. Η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.

Βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του διάσημου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, «"Το αηδόνι του αυτοκράτορα" δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, λόγω τεχνικών δυσκολιών και της οπερατικής δομής του» αναφέρει η δημιουργός του.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της όπερας για παιδιά και νέους του Θοδωρή Αμπαζή «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς», που παρουσιάστηκε από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ τη σεζόν 2017/18, η όπερα της Λένας Πλάτωνος, μίας συνθέτριας που έχει αφήσει ένα βαθύ στίγμα στο μουσικό φαντασιακό μας τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες.

Η Λένα Πλάτωνος έγραψε «Το αηδόνι του αυτοκράτορα», ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, ικανοποιώντας μία επιθυμία του κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη. Η προηγούμενη ενασχόλησή της με τη «Λιλιπούπολη» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μελοποίηση του συγκεκριμένου έργου, με τα συνθεσάιζερ να είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα, το λιμπρέτο που έγραψε ο ποιητής-βιολόγος Γιώργος Βολουδάκης ξεκινούσε με τη φωνή ενός παιδιού που ρωτούσε εάν το μικρό συνθεσάιζερ μπορούσε να συναγωνιστεί το αηδόνι.

Το έργο ηχογραφήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών, όπως ο Άρης Χριστοφέλλης, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Σπύρος Σακκάς, ο Φραγκίσκος Βουτσίνος, ο Γιάννης Σαμσιάρης και ο Χρήστος Στασινόπουλος, ενώ η Λένα Πλάτωνος χαρακτήρισε τη μουσική του έργου «νεοϊμπρεσιονιστική».
Το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μία παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, φυσικού και τεχνητού ήχου, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Λένας Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή, καθιστούν «το αηδόνι του αυτοκράτορα» μία ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.

Στην παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ τη σκηνοθεσία υπογράφει η ταλαντούχα Κατερίνα Πετσατώδη, σκηνοθέτρια με σημαντική εμπειρία στον χώρο της όπερας και του μουσικού θεάτρου. Η ίδια σκηνοθετεί ένα μουσικό παραμύθι, που συνδυάζει ιδανικά δύο φαινομενικά ασύνδετες αλλά τελικά τόσο αρμονικά δεμένες μεταξύ τους τέχνες, την όπερα και το animation, με έμπνευση, φαντασία και ευρηματικότητα.

Το animation της παράστασης έχει αναλάβει να σχεδιάσει η ανερχόμενη animator Ειρήνη Βιανέλλη, η οποία έχει επιμεληθεί το animation στις συνεργασίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Φεστιβάλ Animasyros, ενώ η τελευταία δημιουργία της, η stop motion ταινία μικρού μήκους «Icebergs», βασισμένη στο βιβλίο του Ευθύμη Φιλίππου «Σκηνές», σαρώνει τα βραβεία όπου κι αν προβάλλεται.
Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές του animation που συνδυάζουν την υψηλή τεχνολογία με τη χειροποίητη αισθητική, η Ειρήνη Βιαννέλη ζωντανεύει καρέ καρέ «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» με έντονες αναφορές στην κινεζική τέχνη. Για την ίδια, το τελικό αποτέλεσμα, ένα πολύχρωμο σύμπαν από δάση, παλάτια, κήπους και εργοστάσια, αφηγείται τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τη δημιουργία.

Στην παράσταση συμμετέχει ένα καστ αναγνωρισμένων λυρικών πρωταγωνιστών: Νίκος Κοτενίδης, Δημήτρης Ναλμπάντης, Γιώργος Ρούπας, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Γιάννης Φίλιας και Νίκη Χαζιράκη.
 
Στην αφήγηση η ηθοποιός Μαρία Σκουλά.

Οι τιμές των εισιτηρίων σε καθημερινές παραστάσεις για σχολεία είναι 10 ευρώ. Απογευματινές και παραστάσεις Σαββατοκύριακου 12 και 15 ευρώ, φοιτητικό 8 ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018, 08:28