«Το αφιόνι», σε μουσική – ερμηνεία του Νίκου Μεργιαλή και στίχους της Μαρίας Παναγιωτίδου, είναι το τέταρτο single που κυκλοφορεί από τη μουσική ενότητα «Είν’ τα τραγούδια μου πουλιά». Έχουν προηγηθεί τα τραγούδια: «Όλα είν’ όμορφα», με τη φιλική συμμετοχή του Νίκου Ζιώγαλα, «Μοναξιά», ένα ντουέτο με τον Ευγένιο Δερμιτάσογλου και «Οι ψυχές» σε ποίηση του Κωνσταντίνου Συρμού.

Ακούστε το τραγούδι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Στίχοι:

Ρίζα δεν έχεις έρωτα, μα πες μου πώς ανθίζεις;
Και πες μου για το αφιόνι σου
που κουβαλούν οι κλώνοι σου
κι όλους μας νανουρίζεις.
 
Στον ουρανό δε ζει κορμί, μήτε ψυχή στο χώμα
κι απ’ τα γραμμένα μη ζητάς
γιατί το χρόνο σπαταλάς
και στο χαρτί το χρώμα.
 
Να μη μου στέλνεις μήνυμα, βαμμένο με γραφίδα
μήνυμα αλλάζουν δυο εχθροί
πριν ‘ρθει στο τέλος και χαθεί
στον έναν η ελπίδα.
 
Να μη μου στέλνεις πείσματα
μονάχα χαιρετίσματα.
 
 Παίζουν οι μουσικοί:

Δημήτρης Νάσσιος, κιθάρες
Φώτης Ασίζης, τρομπέτες
Κώστας Χαλάτσης, μπάσο
Άγγελος Τσιριγωτάκης, τύμπανα
 
Mίξη  – Mastering: Απόστολος Μόσιος.
 
Φωτογραφία εξώφυλλου: Begas G. / Timeline Filmmakers
 
Κυκλοφορεί από τον Μετρονόμο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγα λόγια για τον Νίκο Μεργιαλή:
 
 Ο Νίκος Μεργιαλής είναι τραγουδοποιός ή «τραγουδοφτιάχτης» όπως του αρέσει καλύτερα να αυτοαποκαλείται. Γεννήθηκε στον Βόλο όπου και δημιούργησε τους Μουσικούς Ιχνηλάτες. Έχει κυκλοφορήσει τις δισκογραφικές δουλειές: «Είμαι ό,τι δεν είμαι» (2008), όπου στην παρουσίασή του συμμετείχε ο Μίλτος Πασχαλίδης, «Άρχισε να φυσά» (2011) μαζί με τους Μουσικούς Ιχνηλάτες και «Ζωής ημερολόγια» (Μικρός Ήρωας, 2016) όπου συμμετέχουν ο Γιάννης Μήτσης (Ξύλινα Σπαθιά) και ο Βασίλης Καζούλης. Από το άλμπουμ «Ζωής ημερολόγια» ιδιαίτερες κριτικές απέσπασε το τραγούδι «Ο φόβος»,  το οποίο ερμηνεύτηκε παραλλήλως και στη νοηματική από την Νίκη Γκόντα, σε συναυλία.

Σε ζωντανές εμφανίσεις έχει συνεργαστεί με τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Γιάννη Μήτση (Ξύλινα Σπαθιά), τον Ευγένιο Δερμιτάσογλου, τον Βαγγέλη Κοντόπουλο κ.ά., ενώ με τους Μουσικούς Ιχνηλάτες, έχει ανοίξει συναυλίες των: Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Διονύση Τσακνή κ.ά.


 
Λίγα λόγια για τη Μαρία Παναγιωτίδου:

 Η Μαρία Παναγιωτίδου γεννήθηκε στα Δωμάτια Καβάλας και κατοικεί  στις Μυκήνες Αργολίδας. Το 2015 κυκλοφόρησε η  πρώτη της ποιητική συλλογή «Εικονοπλασίες» (Αρχειακή Αργολική Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού).  Ακολούθησαν  οι συλλογές της, «Πάχνης ιαχές», «Διαλόγου μονόλογοι» και «Θρυψαλάνθη» (Μετρονόμος 2021), που τιμήθηκαν απ’ την International  Art  Academy στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης Καβάφης με το τρίτο βραβείο, (2016 και 2017) και το δεύτερο βραβείο (2018), αντίστοιχα.
Ποιήματά της έχουν έχουν βραβευθεί σε πανελλαδικό αλλά διεθνές επίπεδο και πολλοί στίχοι της έχουν μελοποιηθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης