Τα αρχεία τεσσάρων εξεχόντων συνθετών της σύγχρονης μουσικής ιστορίας της Ελλάδας, αποκτήθηκαν από τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» που στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα αρχεία των Μανώλη Καλομοίρη, Αντίοχου Ευαγγελάτου, Δημήτρη Δραγατάκη και Ιάκωβου Χαλιάσα, μετά τη γενναιόδωρη δωρεά τους από τους κληρονόμους των συνθετών, έρχονται να προστεθούν και να καταλάβουν εξέχουσα θέση ανάμεσα στα 45 αρχεία Ελλήνων συνθετών που ήδη από το 1996 συστηματικά συγκεντρώνει, επεξεργάζεται, διαχειρίζεται και διαθέτει ψηφιακά η Μουσική Βιβλιοθήκη στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύτερο κοινό σε όλο τον κόσμο.

Στην πολιτιστικά άνυδρη αυτή περίοδο που διανύουμε, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» και η Βιβλιοθήκη του, παρά το καθεστώς προσωρινής παύσης των δραστηριοτήτων του λόγω της υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί, δεν αδρανεί και συνεχίζει να ανοίγει νέους δρόμους για την ανάδειξη της νεοελληνικής μουσικής δημιουργίας. Μετά την πρόσφατη απόκτηση του εμβληματικού αρχείου του Νίκου Σκαλκώτα και την άμεση ένταξη του υλικού του σε ευρέως προσβάσιμα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με τα αρχεία του Μίκη Θεοδωράκη και των άλλων συνθετών που αποτελούν το “Αρχείο Ελληνικής Μουσικής”, η Μουσική Βιβλιοθήκη έχει την τιμή να δεχτεί τη δωρεά των αρχείων τεσσάρων μεγάλων προσωπικοτήτων που συνέβαλαν αισθητά στη διαμόρφωση της ελληνικής μουσικής ζωής τον 20ό αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι δωρεές των αρχείων έγιναν δεκτές από τη Βιβλιοθήκη με αίσθημα τιμής, ευθύνης και με την υπόσχεση να διατηρηθούν ζωντανοί οι δεσμοί με το οικογενειακό περιβάλλον του κάθε συνθέτη, αλλά και με την φιλοδοξία να διευρυνθούν οι δυνατότητες για την αξιοποίηση και την προβολή τους μέσω σύγχρονων ψηφιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη».

Οι οικογένειες των συνθετών με τη σειρά τους συνόδευσαν τις δωρεές τους με συγκινητικά λόγια:

«Ως εγγονή του εθνικού μουσουργού Μανώλη Καλομοίρη, είχα για πολλά χρόνια την τεράστια ευθύνη για τη σωστή φύλαξη, συντήρηση και προβολή του έργου του παππού μου. Με τη βοήθεια και του Συλλόγου που φέρει το όνομά του και πολλών αξιόλογων φίλων του έργου του συνθέτη, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να φέρουμε εις πέρας αυτό το σημαντικό καθήκον. Τώρα ήρθε η ώρα να πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Με ιδιαίτερη συγκίνηση παραχωρώ και εμπιστεύομαι το Αρχείο του Μανώλη Καλομοίρη στη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”, γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι με το άξιο προσωπικό που διαθέτει θα φροντίσει το Αρχείο με το καλύτερο τρόπο, μεριμνώντας μεταξύ άλλων για τη ψηφιοποίησή του και την ευρύτερη προβολή του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα αυτή προσπάθεια της Μουσικής Βιβλιοθήκης που θα φέρει ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής λόγιας μουσικής πιο κοντά σε εκτελεστές, ερευνητές και μουσικό κοινό» σημειώνει η Χαρά Καλομοίρη, διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου, εγγονή του συνθέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δάφνη Ευαγγελάτου (μεσόφωνος, κόρη του συνθέτη) και η Κατερίνα Ευαγγελάτου (σκηνοθέτις, καλλιτεχνική διευθύντρια Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, εγγονή του συνθέτη) αναφέρουν: «Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη χαρά και την ικανοποίησή μας, που το Αρχείο του Αντιόχου Ευαγγελάτου βρίσκει στη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” τον κατάλληλο χώρο για την αξιοποίησή του. Μέσω της ψηφιοποίησης, με γνώση και φροντίδα, θα υπάρξει πρόσβαση για τη μελέτη και την έρευνα των έργων του και της πολύπλευρης προσωπικότητάς του. Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής και τη Διεύθυνση της Μουσικής Βιβλιοθήκης “Λίλιαν Βουδούρη” που με θέρμη και επιμονή αγκάλιασαν την προσφορά του Αρχείου του Αντίοχου Ευαγγελάτου».

Οι Βάλια Κορωνίδη-Δραγατάκη και Λεωνίδας Δραγατάκης, τέκνα του συνθέτη δηλώνουν: «Πιστεύουμε ότι σήμερα, 20 χρόνια από την εκδημία του, ήρθε η ώρα το τεκμηριωμένο Αρχείο του Δημήτρη Δραγατάκη να γίνει ακόμη περισσότερο ανοικτό στο κοινό και για το σκοπό αυτό παραχωρείται στη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”, έναν αξιόπιστο οργανισμό της χώρας μας που με την τεχνογνωσία, τις υποδομές και το κύρος που διαθέτει, μπορεί να εγγυηθεί τη σωστή φύλαξη, διάσωση και διατήρησή του. Επίσης θα καταστήσει διαχρονικά το Αρχείο του συνθέτη προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, τους ερευνητές και όσους επιθυμούν να μελετήσουν το έργο του και την έντεχνη ελληνική μουσική. Η δωρεά αυτή πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στη διάδοση του έργου του Δημήτρη Δραγατάκη στις επόμενες γενιές, κάτι που ήταν και δική του επιθυμία γιατί σαν δάσκαλος υποστήριζε και βοηθούσε πάντα τους νέους μουσικούς και συνθέτες».

«Αισθανόμενοι μεγάλη ευγνωμοσύνη, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής και τη Βιβλιοθήκη του, που θα μεριμνήσει για την ψηφιοποίηση, την ευρετηρίαση και την περαιτέρω ανάδειξη των μουσικών έργων και άλλων σχετικών εγγράφων του πατέρα και συζύγου Ιάκωβου Χαλιάσα, έτσι ώστε να προσφέρει άμεση πρόσβαση σε όσους ενδιαφέρονται να τα γνωρίσουν και να τα μελετήσουν» δηλώνουν οι Νίκος Χαλιάσας (μαέστρος της Ορχήστρας Νέων Camerata Junior, τέκνο του συνθέτη) και Τερψιχόρη Χαλιάσα (πιανίστα, σύζυγος του συνθέτη).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης