Νέες παραγωγές, με σημαντικούς Έλληνες και ξένους σολίστ μέσα από πολλές συνεργασίες, παρουσιάζει τον Νοέμβριο το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η αρχή θα γίνει με τις «Μουσικές αυλές της Μεσογείου» και ο μήνας θα κλείσει με την όπερα «Ντον Τζιοβάννι».

Αναλυτικά, την 1η Νοεμβρίου παρουσιάζονται οι «Μουσικές αυλές της Μεσογείου», μια περιήγηση από τη μουσική δωματίου των μεσαιωνικών και αναγεννησιακών παλατιανών παραδόσεων μέχρι τα κλασικά ανατολικομεσογειακά στυλ, μια διοργάνωση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Θα ακουστούν έργα των Δημητρίου Καντεμίρη, Alfonso el Sabio, Costanzo Festa, Heinrich Isaak, παραδοσιακά κομμάτια από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο καθώς και έργα των μελών των συνόλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμμετέχουν φοιτητές της ειδίκευσης «Παλαιά Μουσική και Τροπικές Μουσικές Παραδόσεις της Μεσογείου» του μεταπτυχιακού προγράμματος «Μουσικές Τέχνες» που προσφέρει το Τμήμα Μουσικής και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Αλέξης Πογρεβνόης (κλαρινέτο), Αλίζια Μαλασιώτη (φλάουτο με ράμφος), Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος (σαξόφωνο), Βασίλης Ζιγκερίδης (κανονάκι), Γιάννης Γραίκος (κρουστά), Γιώργος Αμπερίδης (λύρα), Θωμάς Μελετέας (ούτι), Iωάννα Καλλέργη (φωνή), Λευτέρης Ναβροζίδης (ούτι), Νίκος Κουνατίδης (βιολί), Ορέστης Ζαφειρόπουλος (τσέλο), Ουρανία Ρωσοπούλου (φλάουτο), Πανορμίτης Μπούμπας (βιολί), Παναγιώτης Κολοβός (κλαρίνο), Πρόδρομος Κούκος (βιολί), Χρήστος Καλιοντζίδης (λύρα), Χαριτίνη Κώττη (βιολί).

Τον καλλιτεχνικό συντονισμό έχουν οι Θύμιος Ατζακάς, Δημήτρης Κούντουρας, James Wylie και Σταμάτης Πασόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχεται τον Γιάννη Μπέζο σε δύο μοναδικές βραδιές ποίησης, απαγγελίας και τραγουδιού, με τίτλο «Όταν χαμηλώνουν τ’ άστρα». Τον ηθοποιό θα συνοδεύσουν η Ντένια Στασινοπούλου (απαγγελία, τραγούδι), η Κωνσταντίνα Νταντάμη (απαγγελία, τραγούδι) και ο Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο). Θα ακουστούν τραγούδια σε ποίηση Σεφέρη, Αναγνωστάκη, Καρυωτάκη, Καβάφη, Λαπαθιώτη, Ελευθερίου, Πολυδούρη, Σαραντάρη, Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου, Σινόπουλου, Ίσαρη, Χατζηλαζάρου, Καρούζου, Εγγονόπουλου, Καββαδία, Ουράνη, Λειβαδίτη, Βάρναλη και σε μουσική Θεοδωράκη, Σπανού, Λεοντή, Παπαδημητρίου, Πλάτωνος, Οικονόμου, Μαρκόπουλου, Μικρούτσικου. Όπως σημειώνει ο Γιάννης Μπέζος, «με όχημα τις μουσικές σπουδαίων συνθετών, θα διαπιστώσουμε ότι η ποίηση, όπως έλεγε ο Εγγονόπουλος, είναι λόγια ψιθυριστά στα αυτιά ευγενικών ανθρώπων. Είναι η ακριβή εκδοχή της πατρίδας μας».

Στις 12 Νοεμβρίου, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τιμούν τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα που συνδυάζει τη συμφωνική με την κινηματογραφική μουσική του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Στάθης Σούλης, στο τραγούδι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και στη διδασκαλία της Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης η Μαίρη Κωνσταντινίδου.

Την επόμενη μέρα, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών βραδιά τραγουδιού, με τίτλο «Accademia Teatro alla Scala». Η σοπράνο Νοέμι Μουσκέτι, ο τενόρος Πάολο Αντόνιο Νέβι και ο βαρύτονος Πολ Γκράντ ερμηνεύουν έργα των Cimarosa, Rossini, Donizetti, Verdi, Puccini, Gounod και Bizet. Στο πιάνο τους συνοδεύει ο Αθανάσιος Παπαϊσίου.

Η Ακαδημία τελειοποίησης (Accademia di perfezionamento) για λυρικούς τραγουδιστές αποτελεί μια από τις εκπαιδευτικές προτάσεις αιχμής της Accademia Teatro alla Scala, έγκυρου εκπαιδευτικού θεσμού που στοχεύει στην κατάρτιση όλων των επαγγελματιών, καλλιτεχνών, τεχνικών και διοικητικών, που δραστηριοποιούνται στο ζωντανό θέαμα αξιοποιώντας την διδασκαλία καλλιτεχνών και επαγγελματιών του Teatro alla Scala από κοινού με τους ειδικούς του θεατρικού τομέα.

Στις 14 Νοεμβρίου, το ΜΜΘ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί τη νέα γενιά των μουσικών ταλέντων κλασικής μουσικής. Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση δίνεται η ευκαιρία και το βήμα στους καλύτερους σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 6 έως 30 ετών, να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και με οδηγό τον νεανικό ενθουσιασμό, την επιμονή και την ενέργειά τους να διεκδικήσουν δυναμικά τον χώρο που τους αναλογεί στο μουσικό στερέωμα.

Στις 24 Νοεμβρίου έρχεται στη Θεσσαλονίκη το Κουαρτέτο Εγχόρδων «Skampa», από την Τσεχία, που αποτελείται από τους Helena Jirikovska (βιολί), Adela Stajnochrova (βιολί), Martin Stupka (βιόλα) και Lukas Polak (βιολοντσέλο).

Το πρόγραμμα του Νοεμβρίου στο Μέγαρο κλείνει και ανοίγει το πρόγραμμα του Δεκεμβρίου, με την Όπερα στο Μέγαρο. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται η όπερα «Ντον Τζοβάννι» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, με τίτλο «Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni», στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου «RENOVATION», που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg VA «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» και σε συνεργασία με τους Δήμους Λαγκαδά και Hadjidimovo. Η σκηνοθεσία φέρει την υπογραφή του διακεκριμένου σκηνοθέτη Michal Znaniecki και συμμετέχουν διάσημοι Έλληνες λυρικοί τραγουδιστές και συντελεστές τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Βουλγαρία.

Όλες οι παραγωγές είναι covid free καθώς οι θεατές εισέρχονται στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης και η μάσκα είναι υποχρεωτική.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης