Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Η Ρένα Μόρφη είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις φρέσκιες και ταλαντούχες παρουσίες των τελευταίων ετών στο μουσικό ελληνικό στερέωμα. Τα τραγούδια της γίνονται ολοένα και πιο αγαπητά στον κόσμο με την ίδια να αποδεικνύεται άλλο ένα αληθινό ταλέντο της ελληνικής μουσικής. Ξεσηκώνει το κοινό σε συναυλίες, χορεύει, γελά και απολαμβάνω πραγματικά την καλλιτεχνική της διαδρομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H ταλαντούχα καλλιτέχνις διανύει μια εξαιρετικά δημιουργική περίοδο. Κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Αλέξη Καρδαρά ως το κορίτσι από την επαρχία που κυνηγά την καριέρα στις «μεγάλες πίστες» και παράλληλα εμφανίζεται στο Πειραιώς 131 όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζει τα τραγούδια του καινούργιου της δίσκου με τίτλο «Σάμπα Τσικίτα».

«Κάνω μια δουλειά που μου χαρίζει την απόλυτη ευτυχία.Το να μπορώ να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους μέσω της μουσικής είναι για μένα κάτι που δύσκολα εξηγείται αλλά δε μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα» αναφέρει στο zougla.gr η Ρένα Μόρφη και αποκαλύπτει τα μελλοντικά της σχέδια καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική της διαδρομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πείτε μας λίγα λόγια για την ταινία «Φαντασία» στην οποία πρωταγωνιστείτε. Ποια η εμπειρία σας από αυτό το εγχείρημα;

Η Συμμετοχή μου στην ταινία «Φαντασία» ήταν κάτι εντελώς απροσδόκητο για μένα. Υποδύομαι τη Φωτεινή, μια νεαρή τραγουδίστρια τη δεκαετία του ’90 που πηγαίνει στην Αθήνα για να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα. Στην Αθήνα μπλέκει σε ένα πολύ ιδιαίτερο τρίγωνο που αλλάζει καθορίστηκα τη ζωή της για πάντα.

Είμαι πολύ περήφανη που συμμετείχα σε μια τέτοια δουλειά. Δεν ήταν ποτέ στα σχέδια μου να ασχοληθώ με τον κινηματογράφο, θα μπορούσε να είναι όμως μακρινό άπιαστο όνειρο και χαίρομαι πολύ που απέκτησα και αυτήν την εμπειρία.

Ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Φωτεινής  της ηρωίδας που υποδύεστε;

Η Φωτεινή είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου. Χάνει τη μητέρα της από πολύ μικρή και κουβαλάει τραύματα σε όλη της τη ζωή που προσπαθεί να ξεπλύνει μέσα από το τραγούδι. Σε αντίθεση με αυτό που θα φανταζόταν κανείς για μια λαϊκή τραγουδίστρια, είναι αρκετά εσωτερικός άνθρωπος και αγαπάει με όλη της τη δύναμη, σε σημείο αυτοκαταστροφής. Γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και τελικά πετυχαίνει αυτό που θα λέγαμε «να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα» αλλά η ζωή της παίρνει άλλη τροπή και το κόστος της επιτυχίας είναι μεγάλο.

Έχετε κοινά στοιχεία με τον ρόλο σας;

Το πρώτο κοινό στοιχείο είναι το επάγγελμα! χαχα! Η Φωτεινή ωστόσο είναι μια γυναίκα που εσωτερικεύει πολύ τα συναισθήματα της, σε αντίθεση με μένα που είμαι πολύ πιο εξωστρεφής. Πιστεύω πως πάντα πρέπει να επικοινωνείς τα συναισθήματα είτε θετικά είτε αρνητικά, αρρωσταίνεις όταν καταπιέζεις τον εαυτό σου, το πιστεύω αυτό. Το βασικό κοινό που έχω με τη Φωτεινή είναι πως ό,τι και να συμβαίνει στην προσωπική μου ζωή, όταν ανεβαίνω στη σκηνή, τα ξεχνάω όλα, λειτουργεί σαν λύτρωση.

Είναι διαφορετικές οι απαιτήσεις στο επάγγελμα του ηθοποιού σε σχέση με το τραγούδι;

Είναι δύο τελείως διαφορετικοί τομείς. Είμαι τρομερά πειθαρχημένη στη δουλειά μου όμως η υποκριτική και το γύρισμα απαιτεί μια εντελώς διαφορετικού είδους πειθαρχία.Έχει άλλες απαιτήσεις, είναι άλλη η καλλιτεχνική προσέγγιση και δε σου κρύβω ότι μου πήρε λίγο χρόνο να προσαρμοστώ σε αυτές τις συνθήκες.

Θα  επιχειρούσατε και πάλι να κάνετε σινεμά ή και θέατρο;

Μου έχουν γίνει αρκετές προτάσεις στο παρελθόν  που είχαν σχέση με υποκριτική αλλά δεν ένιωθα ότι ήταν κάτι που με αντιπροσωπεύει γι’ αυτό και δεν ένιωθα ικανή να το υποστηρίξω. Η συγκεκριμένη πρόταση όμως ήταν κάτι που με ενδιέφερε πολύ αφού υποδύομαι μια τραγουδίστρια και μου δόθηκε η ευκαιρία να αποδώσω τον ψυχισμό ενός τραγουδιστή εντός και εκτός σκηνής. Επίσης όλοι οι συντελεστές της ταινίας είναι τρομερά καταξιωμένοι στον χώρο τους και ήξερα ότι στο πλευρό τους θα μάθαινα πολλά πράγματα όπως και συνέβη. Ερωτεύτηκα τον κόσμο του κινηματογράφου και τη διαδικασία των γυρισμάτων οπότε μπορώ να πω ότι θα το ξαναέκανα με μεγάλη χαρά.

 Πείτε μας λίγα λόγια για τον επερχόμενο δίσκο σας

Ο δεύτερος προσωπικός μου δίσκος με τίτλο «Σάμπα Τσικίτα» είναι το επόμενο παιδάκι μου.Ουσιαστικά πρόκειται για το επόμενο βήμα πάνω στο στίγμα που έχω ήδη δώσει με τον πρώτο δίσκο. Ηχογραφήθηκε ζωντανά κι αυτό δίνει μια ομοιογενή αίσθηση, όπως ακριβώς συνέβαινε παλιά, γι’ αυτό και τα τραγούδια εκπέμπουν μια πολύ μοναδική ενέργεια.Τον δίσκο υπογράφουν ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Δημήτρης Μπαλογιάννης. Σε αρκετά τραγούδια υπογράφω προσωπικά τους στίχους και υπάρχει μια ιδιαίτερη συνεργασία με ένα δημοφιλές συγκρότημα του εξωτερικού.

Ξεκίνησαν οι εμφανίσεις σας στο Πειραιώς 131. Πώς υποδέχτηκε ο κόσμος τα νέα σας τραγούδια;

Ευτυχώς έχω την ευλογία να απευθύνομαι σε ένα κοινό που ενδιαφέρεται για νέα ακούσματα, που δίνει σημασία στη μουσική και όχι τόσο σε μια απλή βραδινή έξοδο που θέλει να ακούσει αυτά που ξέρει και να μην πάρει χαμπάρι καν τι έγινε. Πρόκειται για ανθρώπους με τους οποίους μοιράζομαι κοινά συναισθήματα και αισθητική γι’ αυτό και η ανταπόκριση σε ό,τι καινούριο παρουσιάζω είναι σχεδόν πάντα θερμή και ενθουσιώδης.

Από τα τραγούδια του νέου σας δίσκου υπάρχει κάποιο που σας συγκινεί ιδιαίτερα;

Όλα τα τραγούδια κουβαλάνε το δικό τους ξεχωριστό χαρακτηριστικό οπότε το καθένα το αγαπάω για διαφορετικούς λόγους. Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιο από τα παιδιά σου, όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Ο κόσμος διαλέγει κάποιο ή κάποια και τα ταξιδεύει μακρυά, όπως έγινε και με το «Όταν σου χορεύω».

Τo  τραγούδι σας «Σε Έλεγα Αγάπη μου» μιλάει  για τη γεύση που σου αφήνει ο λάθος έρωτας. Τελικά είναι γλυκιά ή πικρή αυτή η γεύση;

Δεν πιστεύω στον λάθος έρωτα. Αν είναι λάθος τότε δεν ήταν έρωτας.Ήταν κάποιος εγωισμός, κάποιο άκαρπο «κόλλημα». Το «Σε Έλεγα Αγάπη μου» είναι ένα ιδιαίτερο ζεϊμπέκικο σε στίχους και μουσική του Φοίβου Δεληβοριά που μιλάει γι’ αυτήν την άχαρη συνειδητοποίηση μέσα από την οποία βγαίνεις πιο δυνατός και ώριμος.Το αγαπώ πολύ αυτό το τραγούδι και σε συνδυασμό με την πρωτότυπη ενορχήστρωση του Ορέστη Φαληρέα, πιστεύω ότι πρόκειται για κάτι πολύ μοναδικό.

Tι ονειρεύεστε  για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Να μπορώ να κάνω πράγματα που με εκφράζουν και είναι αποκλειστικά δικιές μου επιλογές.Όταν αρχίζεις να κάνεις πράγματα απλά και μόνο επειδή «πουλάνε» και ακολουθείς σίγουρες συνταγές, πιστεύω πως έχεις χάσει το παιχνίδι.

Στην καθημερινότητα σας τι σας δίνει χαρά και από πού αντλείτε για να είστε καλά;

Κάνω μια δουλειά που μου χαρίζει την απόλυτη ευτυχία.Το να μπορώ να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους μέσω της μουσικής είναι για μένα κάτι που δύσκολα εξηγείται αλλά δε μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα. Οπότε στον ελεύθερο μου χρόνο συνήθως βάζω τους επόμενους μου στόχους.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Αυτήν την περίοδο εμφανίζομαι στο Πειραιώς 131 ενώ παράλληλα ετοιμάζω κάποια βίντεο που θα πλαισιώσουν τον καινούριο μου δίσκο. Παρότι κάνω πολλά όνειρα προτιμώ να βάζω κοντινούς στόχους και να πηγαίνω βήμα βήμα. Έτσι νιώθω ότι πατάω πιο σταθερά στα πόδια μου και απολαμβάνω πραγματικά τη διαδρομή.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης