SIREN: Pontus Lidberg & Danish Dance Theatre στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Εμπνευσμένη από τον μύθο των Σειρήνων στο Ομηρικό έπος της Οδύσσειας, η παράσταση χορού με τίτλο SIREN, του Σουηδού Pontus Lidberg, χορευτή, χορογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή του Danish Dance Theatre, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος από το Danish Dance Theatre σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το SIREN δανείζεται τον τίτλο του από τις μυθικές υπάρξεις που παρέσερναν τους θαλασσινούς με το μαγευτικό τραγούδι τους, ωθώντας τους να πέσουν στη θάλασσα. Μόνο ο Οδυσσέας κατάφερε να αντισταθεί στο τραγούδι τους, αφού έκλεισε τα αυτιά των συντρόφων του με κερί και ο ίδιος δέθηκε στο κατάρτι. Το έργο πραγματεύεται την άσβεστη νοσταλγία του Οδυσσέα, καθώς και το τραγούδι των Σειρήνων ως πηγή δημιουργικής έμπνευσης. Δεν πρόκειται για αφήγηση του συγκεκριμένου μύθου, ή κάποιας άλλης ιστορίας, αλλά για μια χορογραφία που εμπνέεται από τα θέματα του νόστου, της δημιουργικότητας και, απρόσμενα, της μοναξιάς.

Ο σκηνικός σχεδιασμός της παράστασης ενσωματώνει προβολές και animation του Jason Carpenter που βρίσκονται σε διάλογο με τη χορογραφία. Εικόνες νερού υποβάλλουν έναν κόσμο που τον καθορίζει η θάλασσα, όπου οι ναυτικοί κινδυνεύουν να χάσουν τον προσανατολισμό ή και τη ζωή τους ακόμα, εκεί όπου ζουν οι Σειρήνες. Η χορογραφία του SIREN ξετυλίγεται υπό τους ήχους της Σονάτας για πιάνο αρ. 18 του Franz Schubert, καθώς και πρωτότυπης μουσικής που συνέθεσε ο Stefan Levin και συνδυάζει ακουστικά όργανα με αστικούς και συνθετικούς ήχους.

Το SIREN απέσπασε το βραβείο Villanueva ως μία από τις καλύτερες παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στην Κούβα το 2018. Τα βραβεία Villanueva απονέμει η UNEAC (Εθνική Ένωση Συγγραφέων και Καλλιτεχνών της Κούβας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συντελεστές:

Καλλιτεχνική Διεύθυνση/Χορογραφία: Pontus Lidberg
Μουσική: Stefan Levin, Franz Schubert
Σχεδιασμός φωτισμού: Raphael Solholm
Δραματουργία: Adrian Guo Silver
Σχεδιασμός κοστουμιών: Karen Young
Animations: Jason Carpenter

Χορευτές:

Pontus Lidberg: Καλλιτεχνικός Διευθυντής/Χορογράφος/Χορευτής
Danish Dance Theatre: Sarawanee Tanatanit, Nathanael Marie,
Lucas Threefoot, Stefanos Bizas, Joe George, Csongor Szabó
Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ – Αίθ. “Σταύρος Νιάρχος”
Ευριπίδου και Λ.Συγγρού Τηλέφωνο: 2130885700

28 Ιουλίου 2019
21:00

Εισιτήρια

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή

«Τραβιάτα» του Τζουζέππε Βέρντι στο Ηρώδειο

Η δεύτερη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο πλαίσιο του εφετινού Φεστιβάλ Αθηνών είναι η Τραβιάτα, σε σκηνοθεσία του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου, ρηξικέλευθου χορογράφου, αλλά και σκηνοθέτη με σημαντική εμπειρία σε μεγάλα θεάματα.

Βασισμένη στην Κυρία με τις καμέλιες του Αλέξανδρου Δουμά υιού, η δημοφιλέστατη όπερα με τις ακαταμάχητης γοητείας μελωδίες του Βέρντι θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Ηρώδειο. Όπως και στη Νόρμα, θα πρωταγωνιστήσει μια διάσημη τραγουδίστρια, η Λιζέτ Οροπέσα (Lisette Oropesa).

Η ταχύτατα ανερχόμενη Κουβανο-αμερικανίδα υψίφωνος εντυπωσίασε πρόσφατα το κοινό ερμηνεύοντας σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν) και στην Όπερα του Παρισιού, ενώ έχει εμφανιστεί σε πλειάδα ρόλων στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης και, λίγο πριν τη συνεργασία της με την ΕΛΣ, θα κάνει το ντεμπούτο της στη Σκάλα του Μιλάνου.

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός

Σκηνοθεσία- Χορογραφία – Σκηνικά Κωνσταντίνος Ρήγος

Δείτε περισσότερα εδώ

Η Κομεντί Φρανσέζ στην Επίδαυρο με «Ηλέκτρα» και «Ορέστη» του Ευριπίδη

Την «Ηλέκτρα» και τον «Ορέστη» του Ευριπίδη παρουσιάζει στην Επίδαυρο, στις 26 και 27 Ιουλίου, ο αρχαιότερος εν ενεργεία θίασος στον κόσμο, η Κομεντί Φρανσαίζ, σε σκηνοθεσία του Ίβο βαν Χόβε.

Είναι η δεύτερη συνεργασία του σκηνοθέτη με την Κομεντί Φρανσαίζ, μετά την επιτυχία των «Καταραμένων» του Λουκίνο Βισκόντι, που έκαναν πρεμιέρα στην Αυλή των Τιμών του Παλατιού των Παπών, ανοίγοντας το Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2016. Ο Ίβο βαν Χόβε συναντά τώρα τον θίασο της Κομεντί Φρανσαίζ με μια τοιχογραφία η οποία συνδέεται με την οικογένεια των Ατρειδών. Η συνεργασία της Κομεντί Φρανσαίζ με έναν από τους σημαντικότερους θεατρικούς σκηνοθέτες σε διεθνές επίπεδο, με κέντρο της την αρχαία ελληνική τραγωδία, προσέφερε την ευκαιρία στον Éric Ruf, γενικό διευθυντή της, και στον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, να ενώσουν τις δυνάμεις δύο μεγάλων θεατρικών οργανισμών.

Αναγνωρισμένος για την ικανότητά του να ξεδιπλώνει τα κείμενα επί σκηνής, ο Ίβο βαν Χόβε, σκηνοθέτης του Toneelgroep Amsterdam, συνενώνει τις τραγωδίες του Ευριπίδη σε μία παράσταση, τονίζοντας δύο στοιχεία: την επικαιρότητα και τη σχέση τους με το παρόν και την κοινωνική τους διάσταση.

Δείτε περισσότερα εδώ

«Φαίδρα» στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παρουσιάζει την κλασική τραγωδία του Ρακίνα «Φαίδρα», αριστούργημα του γαλλικού 17ου αιώνα, που αντλεί τις πηγές της από τον Πλούταρχο και τον Βιργίλιο και εμπνέεται το θέμα της από τα έργα Ιππόλυτος του Ευριπίδη και Φαίδρα του Σενέκα, σε σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου, στο  Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019.

Η Φαίδρα του Ρακίνα βασίζεται στον  γνωστό μύθο του Ιππόλυτου και της Φαίδρας, που έχει συγκινήσει λογοτέχνες και τραγικούς ποιητές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τον Ευριπίδη και τον Σενέκα ως τη Σάρα Κέιν. Σε αντίθεση με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, η τραγωδία του Ρακίνα (1677) εστιάζει στο βίωμα της ερωτικής απόρριψης, που εκφράζεται στο πρόσωπο της ερωτοχτυπημένης Φαίδρας, μητριάς του Ιππόλυτου. Στην αρχή του έργου, ο Ιππόλυτος, εκμεταλλευόμενος την απουσία του πατέρα του, Θησέα, σχεδιάζει να το σκάσει με την Αρικία, κόρη αντίπαλου οίκου. Κι ενώ η Φαίδρα εκμυστηρεύεται στην τροφό της, Οινώνη, τον έρωτά της για τον Ιππόλυτο, λίγο αργότερα η είδηση του θανάτου του Θησέα την ωθεί να κάνει εξομολόγηση και στον ίδιο τον Ιππόλυτο, που όμως την αποκρούει με ψυχρότητα. Τα πάντα ανατρέπονται όταν η είδηση του θανάτου του Θησέα αποδεικνύεται ψευδής και ο βασιλιάς επιστρέφει στην πόλη.

Δείτε περισσότερα εδώ

«Ζητείται Σεφ της Κωμωδίας» με τον Μάρκο Σεφερλή στο θέατρο Δελφινάριο

Γιατί όταν αποφασίζεις να κάνεις κωμωδία πρέπει να είσαι σίγουρος ότι έχει βρεθεί ο Σεφ της! Και ναι! Ο Σεφ βρέθηκε! Και δεν είναι ένας απλός Σεφ! Είναι ο Master Σεφ! Για την ακρίβεια, είναι ο MAster του γέλιου Σεφερλής Μάρκος!

Ο οποίος και εφέτος το καλοκαίρι υπόσχεται στο πλατύ κοινό του γέλιο μέχρι δακρύων. Καυστική σάτιρα, αλλά και μαθήματα κωμωδίας από το Μετρ του είδους στο πλήρως ανακαινισμένο (οπτικοακουστικά και όχι μόνο) θέατρο Δελφινάριο.

Ένας 30μελής θίασος, κάτω από την σκηνοθετική μπαγκέτα του ΣΕΦ της κωμωδίας Μάρκου Σεφερλή, αναμειγνύει τόσο καλά τα υλικά, έτσι ώστε η συνταγή να «δέσει» και να σημειώσει μια ακόμα επιτυχία, αλλά και να χαρίσει άφθονο γέλιο στους λάτρεις του καλού και έξυπνου χιούμορ!   

Σκηνοθεσία: Μάρκος Σεφερλής

Πρωταγωνιστούν:

ΜΑΡΚΟΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

ΕΛΕΝΑ ΤΣΑΒΑΛΙΑ

ΑΡΕΤΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ

ΖΩΖΑ ΜΕΤΑΞΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΡΙΟΜΑΛΛΟΣ

ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΒΑΖΑΙΟΣ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΕΡΓΗ

Συμμετέχει 16μελές μπαλέτο

Δείτε περισσότερα εδώ

«Το δικό μας σινεμά» στο Θέατρο Άλσος

«Το δικό μας σινεμά», το θεατρικό μιούζικαλ με την υπογραφή του συγγραφικού δίδυμου των μεγάλων επιτυχιών Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα και τις ευφάνταστες χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού, έρχεται στο ανακαινισμένο ιστορικό Θέατρο Άλσος.

Εξαιρετικές ερμηνείες, υπέροχα τραγούδια, χορός και 1.000 κοστούμια, μέσα σε ένα ευφάνταστο σκηνικό, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον ήχο και φώτα τελευταίας τεχνολογίας, δίνουν το στίγμα της παράστασης.

«Το δικό μας σινεμά», είναι η ιστορία κάποιων καλλιτεχνών που ξεκινάνε περίπου το 1955 όταν πια αρχίζει η μεγάλη άνοδος του κινηματογράφου, ζουν την μεγάλη δόξα της δεκαετίας του ’60 και ακολουθούν την πτώση του σινεμά στη δεκαετία του ’70.

O Πέτρος (Σπύρος Παπαδόπουλος) είναι πρωταγωνιστής του θεάτρου και κάνει τις πρώτες του ταινίες στη δεκαετία του ’50. Είναι παντρεμένος με τη Μιράντα (Κατερίνα Λέχου) η οποία είναι σταρ του θεάτρου και περιφρονεί το σινεμά αλλά κάνει και κάποιες ταινίες για να βγάζει χρήματα. Η Μιράντα έχει μια κόρη από τον προηγούμενο γάμο της, τη Δανάη (Ευγενία Σαμαρά).

Η Μαίρη (Δέσποινα Βανδή) είναι μια πετυχημένη τραγουδίστρια που στη δεκαετία του ’50 κάνει ρόλους σε ταινίες του άντρα της, Γιώργου (Κώστας Κόκλας) που είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτης.

Όταν ο Πέτρος και η Μαίρη συνεργάζονται για πρώτη φορά σε μια ταινία του Γιώργου αρχίζει μια ιστορία με έρωτες, ανταγωνισμούς, φιλοδοξίες και διαψεύσεις.

Η ιστορία αυτή κρατάει μέχρι το ΄77 τη χρονιά που πεθαίνει ο Φιλοποίμενας Φίνος και στην ουσία λήγει η ιστορία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Γύρω από αυτά τα τέσσερα πρόσωπα περιστρέφεται ένας ολόκληρος κόσμος από καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στα στούντιο της Φίνος Φιλμ.

Δείτε περισσότερα εδώ

«Η μικρή μας πόλη» στο θέατρο Λαμπέτη

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας, με οδηγό την ιστορική μετάφραση του Μίνωα Βολανάκη, την θεατρική αφήγηση του Χρήστου Φερεντίνου, τη σύμπραξη  ενός έμπειρου θιάσου αλλά και με την συμμετοχή αποφοίτων και μαθητών της δραματικής σχολής «Ίασμος» δημιουργεί ένα σύμπαν επιθυμίας και μνήμης που αναδημιουργεί  μικρές αλλά αξιοσημείωτες καθημερινές στιγμές και αναδεικνύει την ευαίσθητη ματιά του συγγραφέα και την αγάπη του για τον άνθρωπο που μοχθεί, ερωτεύεται, ανησυχεί και συνεισφέρει με το ήθος του, τις δικές του δυνάμεις και τις αξίες του, στη δημιουργία ενός καλύτερου και βιώσιμου κόσμου.
«Η Μικρή μας Πόλη» είναι ένας ύμνος στη ζωή, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην πολύτιμη αξία της κάθε στιγμής που ζούμε, όσο μικρή και ασήμαντη και αν φαίνεται.

Ο έρωτας, η φιλία, η ενηλικίωση, οι σχέσεις των γονιών με τα παιδιά τους, τα ατομικά και συλλογικά όνειρα της κοινωνίας, η απλή καθημερινή ζωή μιας πόλης, αλλά και όλος ο κύκλος της ζωής των ανθρώπων είναι τα θέματα πού διαπραγματεύεται με γλαφυρό, τρυφερό αλλά και αστείο τρόπο ο τιμημένος με το βραβείο Πούλιτζερ συγγραφέας Θόρντον Γουάιλντερ σε ένα από τα πιο διάσημα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Δείτε περισσότερα εδώ

«Οι γαμπροί της Ευτυχίας» των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη στη Νέα Μάκρη

Οι πρώτοι μεταπολεμικοί συγγραφείς της ελληνικής κωμωδίας ήταν όλοι «παιδιά του πολέμου». Αγαπούσαν με πάθος τη ζωή. Το θέατρο ήρθε και ακούμπησε αργότερα σαν μεγάλη παρηγοριά. Το έργο τους μας ακολουθεί μέχρι σήμερα σε πείσμα της εποχής μας που ντρέπεται για το παρελθόν της γιατί πολύ απλά, δεν το γνωρίζει. Η ελληνική φαρσοκωμωδία δοξάστηκε και θα μας αποκαλύπτει πάντα ένα κομμάτι του εαυτού μας που παραφυλάει κρυφογελώντας για να τρομάξει την περιβόητη στις μέρες μας «σοβαρότητα».

Συντελεστές:

Κείμενο: Νίκος Τσιφόρος – Πολύβιος Βασιλειάδης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Μουσική & Τραγούδια: Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου
Χορογραφίες: Σοφία Καλπενίδου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου
Οργάνωση Παραγωγής Ντόρα Βαλσαμάκη
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Γιάννης Μπέζος, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Γιάννης Στόλλας, Γιάννα Παπαγεωργίου, Ντένια Στασινοπούλου, Παναγιώτης Κατσώλης, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Θανάσης Ισιδώρου.
Αθλητικό & Πολιτιστικό πάρκο Νέας Μάκρης
Λεωφόρος Μαραθώνος 196 Τηλέφωνο: 2294069800

28 Ιουλίου 2019
21:30

Εισιτήρια
20€ κανονικό και 15€ μειωμένο (φοιτητικό, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ και παιδικό από 6 έως 12 ετών)

Ο Χρήστος Θηβαίος στο Λουτράκι

Ο Χρήστος Θηβαίος, μια από τις ωραιότερες φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής, με ένα ευρύ φάσμα ερμηνευτικών δυνατοτήτων και σπάνια ευαισθησία,  μετά την περσινή επιτυχημένη συνεργασία του με την Ορχήστρα Δωματίου του Φεστιβάλ Λουτρακίου, η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, συμπράττει εφέτος με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου υπό τη διεύθυνση του Πελοπίδα Μαυρόπουλου, σε μια μοναδική παράσταση με κομμάτια από την προσωπική του δισκογραφία, αλλά και αγαπημένα τραγούδια από όλο το φάσμα της ελληνικής σκηνής, την Κυριακή 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Loutraki Festival 2019.

Μαζί τους στη σκηνή ο Χρήστος Νινιός, που διαγράφει τη δική του αξιόλογη πορεία στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού και στο πιάνο ο Μάξιμος Δράκος.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου, με μισό αιώνα και πλέον συνεχή παρουσία και μουσική δράση, αποτελεί ένα πολιτιστικό θερμοκήπιο, με διακρινόμενη πολυσήμαντη καλλιτεχνική παρουσία εκτός των ορίων του Δήμου Λουτρακίου.  

Δείτε περισσότερα εδώ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης