Bells & Spells από την Victoria Thiérrée Chaplin

H Victoria, κόρη του Τσάρλι Τσάπλιν, δημιούργησε ένα έργο που ακροβατεί διαρκώς μεταξύ πραγματικότητας, ονείρου, φαντασίας και έντονης εικαστικότητας. Aλλόκοτο, παράδοξο, σουρεαλιστικό, εικαστικό, φαντασιακό, είναι λέξεις που χαρακτηρίζουν όσα εισπράττει το κοινό βλέποντας αυτή την ιδιαίτερη παράσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Aurelia, κόρη της Victoria και εγγονή του Τσάρλι Τσάπλιν, υποδύεται μια γυναίκα με τάσεις κλεπτομανίας. Μια γυναίκα που υποκύπτει στην ομορφιά, στη μαγεία και τις ιστορίες που της προσφέρουν αντικείμενα που έχει… δανειστεί. Τα αντικείμενα την χειραγωγούν, την κατευθύνουν, αφού ανήκουν σε έναν ξεχωριστό κόσμο, έχουν βούληση. Μουσικά κουτιά παραλογίζονται, τοίχοι ανοίγουν για να εξορμήσουν δύο χορευτές, ένα φόρεμα ζωντανεύει. Η Aurelia μαζί με τoν Jaime Martinez οδηγούν το κοινό σε έναν νέο τόπο, φανταστικό, φτιαγμένο από τα υλικά της μαγείας που χαρακτηρίζουν την οικογένεια Chaplin, με πλήθος οπτικών πληροφοριών και αντικειμένων να γεμίζουν τη σκηνή. Στόχος τους είναι να προκαλέσουν μια έκρηξη συναισθημάτων που εκκινούν από τα ηθελημένα γλυκανάλατα και φτάνουν ως τα πιο σπαρακτικά.

Στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευριπίδου και Λ.Συγγρού Τηλέφωνο: 2130885700

26 Ιουνίου 2019

19:30

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Ελευθερία Αρβανιτάκη – Γιάννης Κότσιρας στο Θέατρο Βράχων

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιάννης Κότσιρας δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς είναι από τους πολύ αγαπημένους καλλιτέχνες του ελληνικού κοινού.

Εφέτος, ξανασυναντήθηκαν επί σκηνής μετά από μία εικοσαετία και παρουσίασαν ένα πρόγραμμα γεμάτο από τις μεγάλες τους επιτυχίες, αλλά και από τραγούδια που αγαπούν και μας έκαναν να τα αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο από τις ερμηνείες τους.

Απ’ το “Δυνατά” και της “Καληνύχτας τα φιλιά” ως το “Κάθε φορά” και το “Εφάπαξ”, από το “Μένω εκτός” ως την “Αλεξάνδρεια” και με αναφορές σε κλασσικά λαϊκά τραγούδια όπως τα “Θέλω κοντά σου να μείνω”, “Πρώτη φορά”, “Μη μου ξαναφύγεις πια μάγκα μου” και τα “Μαύρα μάτια σου” ως το “Κόκκινο φουστάνι” και τη “Χάντρα θαλασσιά”, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιάννης Κότσιρας έμπλεξαν τραγούδια και διαθέσεις και παρέσυραν μαζί τους το κοινό που κάθε βραδιά γινόταν μαζί τους μια μεγάλη χορωδία.

Η έναρξη της καλοκαιρινής περιοδείας τους θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 26 Ιουνίου όπου θα τους απολαύσουμε σε μία μοναδική συναυλία, στο Θέατρο Βράχων.

Δείτε περισσότερα εδώ

Ο Γιώργος Μαργαρίτης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Mικρό αγόρι, μέσα στο καφενείο του πατέρα του στα Τρίκαλα, o Γιώργος Μαργαρίτης είδε τον Βασίλη Τσιτσάνη. Πίεσε τον πατέρα του να τον συστήσει στον σπουδαίο συνθέτη. Και εκεί, μπροστά στον μύθο, ο Γιώργος Μαργαρίτης τραγούδησε επιζητώντας την έγκρισή του να ασχοληθεί με αυτό που αγαπούσε ήδη παράφορα: το τραγούδι.

Ο κορυφαίος ερμηνευτής του λαϊκού τραγουδιού που τόλμησε να δοκιμαστεί και σε διαφορετικές μουσικές φόρμες και αγαπήθηκε από διαφορετικά είδη κοινού, έρχεται στο Summer Nostos Festival πλαισιωμένος από πολυμελή ορχήστρα για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με επιλογές από τις πιο σημαντικές στιγμές της μουσικής διαδρομής του, καθώς και ένα αφιέρωμα στο ελληνικό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.

Δείτε περισσότερα εδώ

Omar Rajeh – Maqamat «#minaret» στην Πειραιώς 260

Ο διεθνής χορός συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών. Όπως κάθε χρόνο, τα ονόματα που προκαλούν συζητήσεις στην παγκόσμια χορογραφική σκηνή έρχονται στην Πειραιώς 260 και ξεσηκώνουν το κοινό.

Ο επόμενος  χορογράφος που θα εμφανιστεί στον Χώρο Η είναι ο Ομάρ Ρατζέχ από τον Λίβανο.

Μπορεί να πεθάνει μια ολόκληρη πόλη, μαζί με την ιστορία, τις αξίες και τον πολιτισμό της; Θα μπορούσε ποτέ να αναβιώσει μια πόλη; Επί μία χιλιετία, ο μιναρές του Μεγάλου Τζαμιού στο Χαλέπι υψωνόταν περήφανος πάνω από τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Σήμερα, στη θέση του μνημείου έχουν απομείνει ερείπια.

Η παράσταση #minaret του Λιβανέζου Ομάρ Ρατζέχ (Omar Rajeh), από τις πιο δυναμικές παρουσίες του σύγχρονου χορού στη Μέση Ανατολή, αποτελεί πράξη αντίστασης ενάντια στην καταστροφή μιας από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, συνδυάζοντας τον σύγχρονο χορό με τις εικαστικές τέχνες και τη μουσική παράδοση του Χαλεπιού. Το #minaret μας μεταφέρει στην καρδιά της διαλυμένης πόλης, ανασκάπτοντας την πολιτισμική και καλλιτεχνική κληρονομιά της και φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με την έννοια της καταστροφής σήμερα, καθώς καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από εικόνες ισοπέδωσης ολόκληρων πόλεων, που απειλούν να μας βυθίσουν στην απάθεια.

Δείτε περισσότερα εδώ

«Φεστιβάλ Κωμωδίας» τον Ιούνιο από τις θεατρικές ομάδες του Vault

Στη σκηνή ανεβαίνουν οι σπουδαστές των θεατρικών εργαστηρίων του Δημήτρη Καρατζιά αυτό τον Ιούνιο στον Πολυχώρο Vαult, για να χαρίσουν το γέλιο μέσα από τρία Νεοελληνικά έργα, τεσσάρων σπουδαίων ελλήνων δημιουργών.

Έξι θεατρικές ομάδες που δημιουργήθηκαν μέσα από τα θεατρικά εργαστήρια θα παρουσιάσουν έξι παραστάσεις από τις 1 έως τις 23 Ιουνίου. Δύο διαφορετικές εκδοχές για το έργο του Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου “Ποια Ελένη;” , τρεις εκδοχές για τη “Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων” του ΑΡΚΑ (σε διασκευή Δημήτρη Αγορά), και την κωμική εκδοχή της “Ψιλικατζούς” της Κωνσταντίνας Δελημήτρου (σε διασκευή Δημήτρη Καρατζιά).

Λίγα λόγια για τα έργα:

Ποια Ελένη;», του Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, σε μια παράσταση – παρωδία, που καυτηριάζει μοναδικά την ομορφιά και τον έρωτα, διακωμωδώντας το μύθο της ωραίας Ελένης και τον Τρωικό Πόλεμο. Το «Ποια Ελένη;» παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2004 στην Σκηνή Κοτοπούλη Ρεξ, σε παραγωγή Εθνικού Θεάτρου κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές ενώ λόγω της τεράστιας επιτυχίας που σημείωσε επαναλήφθηκε και την επόμενη θεατρική σεζόν.

Δείτε περισσότερα εδώ

«Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη στο Από Μηχανής Θέατρο

Το Από Μηχανής Θέατρο εγκαινιάζει για πρώτη φορά τον θεσμό «Summer Stock Theatre» για το καλοκαίρι του 2019 με κεντρική θεματική τον Αριστοφάνη.

Ένα έργο που με όπλο το χιούμορ μιλά ανοιχτά για την θέση των γυναικών, το δικαίωμα τους στην ισότητα και την διεκδίκηση της προσωπικής τους ταυτότητας σε καιρούς ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

Οι γυναίκες τελώντας την μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, αποφασίζουν να τιμωρήσουν τον Ευριπίδη επειδή τις δυσφημίζει στα έργα του. Ο ίδιος ταραγμένος, προσπαθεί να αποτρέψει τον κίνδυνο αποστέλλοντας στην γιορτή τον Μνησίλοχο ντυμένο γυναικεία για να τον υπερασπιστεί. Αρχικά προσχηματικά επιτίθεται και εκείνος στον Ευριπίδη ωστόσο έπειτα προσπαθεί να τον υποστηρίξει λέγοντας πως είναι και οι ίδιες οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για πολλά περισσότερα από όσα τους προσάπτει ο τραγικός ποιητής. Αγανακτισμένες οι γυναίκες του Χορού, μαθαίνουν από τον Κλεισθένη πως κάποιος άνδρας με γυναικεία περιβολή κυκλοφορεί ανάμεσά τους. Ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και κατηγορείται για παραβίαση τελετουργικών κανόνων ενώ παράλληλα ο Ευριπίδης στην προσπάθεια να σώσει τον υπερασπιστή του, εμφανίζεται στην γιορτή των Θεσμοφορίων και ζητά από τις γυναίκες να απελευθερώσουν τον Μνησίλοχο με την προϋπόθεση πως θα σταματήσει να τις κακολογεί.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Πάνος Λουκαΐδης
Βοήθος Σκηνοθέτη: Ειρήνη Πετράκη
Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Σκηνικά-Κοστούμια: Όλγα Σαλιώρα
Χορογραφίες: Χρυσηίδα Λιατζιβίρη
Μουσική: Άγγελος Καλογιάννης

Παίζουν:

Ευανθία Κιάκο, Γιώργος Δουργούτης, Σοφία Κεσίδου, Αγγελική Κιντώνη, Θωμάς Χαβιανίδης, Κωνσταντίνος Ψυχογιός, Μυρτώ Μπέρνχαρτ, Ειρήνη Τζαβάρα, Σοφία Κεσίδου.

Από Μηχανής Θέατρο

Τετάρτη    21:00
Παρασκευή    21:00
Κυριακή    21:00

«Η μικρή μας πόλη» στο θέατρο Λαμπέτη

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας, με οδηγό την ιστορική μετάφραση του Μίνωα Βολανάκη, τη θεατρική αφήγηση του Χρήστου Φερεντίνου, τη σύμπραξη  ενός έμπειρου θιάσου αλλά και με την συμμετοχή αποφοίτων και μαθητών της δραματικής σχολής «Ίασμος» δημιουργεί ένα σύμπαν επιθυμίας και μνήμης που αναδημιουργεί  μικρές αλλά αξιοσημείωτες καθημερινές στιγμές και αναδεικνύει την ευαίσθητη ματιά του συγγραφέα και την αγάπη του για τον άνθρωπο που μοχθεί, ερωτεύεται, ανησυχεί και συνεισφέρει με το ήθος του, τις δικές του δυνάμεις και τις αξίες του, στη δημιουργία ενός καλύτερου και βιώσιμου κόσμου.

«Η Μικρή μας Πόλη» είναι ένας ύμνος στη ζωή, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην πολύτιμη αξία της κάθε στιγμής που ζούμε, όσο μικρή και ασήμαντη και αν φαίνεται.

Ο έρωτας, η φιλία, η ενηλικίωση, οι σχέσεις των γονιών με τα παιδιά τους, τα ατομικά και συλλογικά όνειρα της κοινωνίας, η απλή καθημερινή ζωή μιας πόλης, αλλά και όλος ο κύκλος της ζωής των ανθρώπων είναι τα θέματα πού διαπραγματεύεται με γλαφυρό, τρυφερό αλλά και αστείο τρόπο ο τιμημένος με το βραβείο Πούλιτζερ συγγραφέας Θόρντον Γουαϊλντερ σε ένα από τα πιο διάσημα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

«Το δικό μας σινεμά» στο Θέατρο Άλσος

«Το δικό μας σινεμά», το θεατρικό μιούζικαλ με την υπογραφή του συγγραφικού δίδυμου των μεγάλων επιτυχιών Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα και τις ευφάνταστες χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού, έρχεται στο ανακαινισμένο ιστορικό Θέατρο Άλσος.

Εξαιρετικές ερμηνείες, υπέροχα τραγούδια, χορός και 1.000 κοστούμια, μέσα σε ένα ευφάνταστο σκηνικό, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον ήχο και φώτα τελευταίας τεχνολογίας, δίνουν το στίγμα της παράστασης.

«Το δικό μας σινεμά», είναι η ιστορία κάποιων καλλιτεχνών που ξεκινάνε περίπου το 1955 όταν πια αρχίζει η μεγάλη άνοδος του κινηματογράφου, ζουν την μεγάλη δόξα της δεκαετίας του ’60 και ακολουθούν την πτώση του σινεμά στη δεκαετία του ’70.

O Πέτρος (Σπύρος Παπαδόπουλος) είναι πρωταγωνιστής του θεάτρου και κάνει τις πρώτες του ταινίες στη δεκαετία του ’50. Είναι παντρεμένος με τη Μιράντα (Κατερίνα Λέχου) η οποία είναι σταρ του θεάτρου και περιφρονεί το σινεμά αλλά κάνει και κάποιες ταινίες για να βγάζει χρήματα. Η Μιράντα έχει μια κόρη από τον προηγούμενο γάμο της, τη Δανάη (Ευγενία Σαμαρά).

Η Μαίρη (Δέσποινα Βανδή) είναι μια πετυχημένη τραγουδίστρια που στη δεκαετία του ’50 κάνει ρόλους σε ταινίες του άντρα της, Γιώργου (Κώστας Κόκλας) που είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτης.

Όταν ο Πέτρος και η Μαίρη συνεργάζονται για πρώτη φορά σε μια ταινία του Γιώργου αρχίζει μια ιστορία με έρωτες, ανταγωνισμούς, φιλοδοξίες και διαψεύσεις.

Η ιστορία αυτή κρατάει μέχρι το ΄77 τη χρονιά που πεθαίνει ο Φιλοποίμενας Φίνος και στην ουσία λήγει η ιστορία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Γύρω από αυτά τα τέσσερα πρόσωπα περιστρέφεται ένας ολόκληρος κόσμος από καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στα στούντιο της Φίνος Φιλμ.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης