Εν μέσω μιας σοβαρής υγειονομικής κρίσης που επηρέασε αρνητικά το σύνολο του καλλιτεχνικού κόσμου, συστάθηκε μετά από άοκνες προσπάθειες η ΕΔΕΜ, ο νέος οργανισμός διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων που ελέγχεται επιτέλους από τους ίδιους τους δημιουργούς.

Ωστόσο είχαμε δηλώσεις σημαντικών δημιουργών όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος ο οποίος αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην ΕΔΕΜ προβάλλοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός και μόνου οργανισμού διαχείρισης μετά από συζητήσεις με την Αυτοδιαχείριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ogdoo.gr απευθύνθηκε στον μεγάλο συνθέτη, Χρήστο Νικολόπουλο και πρωταγωνιστή της δημιουργίας της ΕΔΕΜ για να καταθέσει την άποψή του και να φωτίσει τις πτυχές της προσπάθειας να συσταθεί ένας μοναδικός ισχυρός οργανισμός διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Mε δεδομένο κ.Νικολόπουλε ότι παρακολουθείτε στενά τις εξελίξεις και είστε από την αρχή στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας συγκρότησης ενός υγιούς οργανισμού διαχείρισης, ποια είναι η δική σας άποψη για τις επιφυλάξεις και τις αιτιάσεις του κ. Σταύρου Ξαρχάκου;

Η επιστολή του Σταύρου Ξαρχάκου πραγματικά με άφησε έκπληκτο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως καλά γνωρίζει ο αγαπητός και σεβαστός μου Σταύρος μετά την απάτη της ΑΕΠΙ αναγκαστήκαμε ευτυχώς να βρεθούμε κάτω από τη στέγη της ΕΥΕΔ, έκτακτης κρατικής υπηρεσίας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Ο νόμος προέβλεπε να δημιουργήσουμε το δικό μας οργανισμό μέσα σε δύο χρόνια.

Είναι γνωστό σε πόσο δεινή θέση οικονομικά βρέθηκαν και βρίσκονται οι συνθέτες και οι στιχουργοί όλο αυτό το διάστημα.

Πολλοί από εμάς εργαστήκαμε πάρα πολλές ώρες και για τη λειτουργία της ΕΥΕΔ και για την μετάβαση στο νέο φορέα. Και φυσικά όλοι αναγνωρίζουν τη θετική συμβολή του Σταύρου Ξαρχάκου στα δύσκολα θέματα που αντιμετωπίσαμε. Όλο αυτό το διάστημα είχαμε κανονικό πόλεμο από αρκετούς έσω και έξω από το χώρο. Από ιδιώτες, νέους μνηστήρες με σκοπό να αρπάξουν την πίτα των δικαιωμάτων μας, όπως επίσης και από κάποιους εκδότες, ευτυχώς όχι ιδιαίτερα σημαντικούς, που όμως επηρέασαν και επώνυμους συναδέλφους μας. Παρόλα αυτά και με τη δική του συμβολή καταφέραμε και πήραμε την άδεια για τον δικό μας οργανισμό την ΕΔΕΜ. Τώρα λοιπόν η δημιουργία της ΕΔΕΜ πραγματοποιήθηκε. Να θυμίσω εδώ, ότι για όλες μας τις ενέργειες είχαμε την ομόφωνη έγκριση δύο γενικών συνελεύσεων.

Επικεφαλής στην ΕΔΕΜ ορίστηκε η κυρία Λούκα Κατσέλη που θεωρείται ο καταλληλότερος και ο πιο φερέγγυος άνθρωπος για αυτή τη θέση και είναι γνωστή για τα προσόντα της. Απόδειξη ότι από τη στιγμή που ανέλαβε λύθηκαν όλα τα σοβαρά προβλήματα μας. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι τη διαχείριση των σοβαρών οικονομικών ζητημάτων δεν μπορούν να την έχουν οι καλλιτέχνες (όπως ο κ.Γλέζος) αλλά οι ειδικοί τεχνοκράτες.

Με αυτά τα δεδομένα όσον αφορά την ΕΔΕΜ ειλικρινά περίμενα την αμέριστη στήριξη του Σταύρου σε αυτή την τελική προσπάθεια, γιατί υπήρξε πάντα παρών στον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων μας. Αυτό το λέω με βαθύ σεβασμό απέναντί του. Γνωρίζω ότι σε κάθε του κίνηση είναι πολύ προσεκτικός και μετρημένος. Δεν ξέρω τώρα τι συνέβη.

Στα δύο σημεία που θα συμφωνήσω μαζί του, είναι πρώτον να συνυπάρξουμε με την αυτοδιαχείριση. Δεν ξέρω αν γνωρίζει ότι η προσπάθεια αυτή έγινε έντονα τουλάχιστον τρεις με τέσσερεις φορές. Κάθε φορά που πηγαίναμε να συμφωνήσουμε την επόμενη μέρα μας έκαναν αγωγές. Σε αυτό το κλίμα όπως ήταν αναμενόμενο δεν μπορούσε να γίνει τίποτα το θετικό.

Το δεύτερο θέμα που επίσης συμφωνώ με τον Σταύρο είναι η ύπαρξη δύο τριών ανθρώπων στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΔΕΜ που υπήρξαν ευνοούμενοι της ΑΕΠΙ. Δυστυχώς όμως είναι εκλεγμένοι από τη γενική συνέλευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πρόβλημα, το οποίο φυσικά και θα λυθεί αυτές τις μέρες. Επίσης θέλω να τον ενημερώσω σε σχέση με την συνύπαρξη των δύο φορέων ότι στις 24 του μηνός είχε οριστεί μία επίσημη συνάντηση με παρούσα την υπουργό πολιτισμού κυρία Μενδώνη, την κύρια Κατσέλη, νομικούς συμβούλους και μέλη δημιουργούς και από τους δύο οργανισμούς και από την αυτοδιαχείριση και από την ΕΔΕΜ με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα βρεθεί η λύση.

Αυτή η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ μετά τη νέα δικαστική ενέργεια της αυτοδιαχείρισης εναντίον μας και εναντίον του Υπουργείου Πολιτισμού με την οποία ζητά την ακύρωση της ΚΥΑ για την μεταφορά της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ. Αυτό έγινε μία ημέρα πριν από το συμφωνημένο ραντεβού! Τους ζητήσαμε να την ανακαλέσουν και ενώ δεσμεύθηκαν ότι θα το κάνουν, ως ελάχιστη προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν το έκαναν.

Αυτή η αρρωστημένη δικομανία οδηγεί σε αποτυχία στις έως τώρα προσπάθειες επαρκούς συνεννόησης.

Με αυτά τα δεδομένα δεν έχει λόγο ο Σταύρος να είναι αρνητικός ως προς τη συμμετοχή του στην ΕΔΕΜ. Αυτά τα λέω πάντα με βαθύ σεβασμό απέναντι του.

Με βάση αυτά τα γεγονότα ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΔΕΜ; Θα υπάρξει απάντηση σε νομικό επίπεδο;

Κοιτάξτε ενώ έχουμε πολλούς λόγους να κινηθούμε κι εμείς δικαστικά απέναντί στην αυτοδιαχείριση, δεν το κάναμε γιατί επιθυμούμε το κοινό καλό.

Θέλουμε να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο, η επιβίωση και η αξιοπρέπεια του κλάδου υπήρξε από την αρχή προτεραιότητά μας.

Ωστόσο αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα προασπιστούμε κι εμείς δικαστικά τα συμφέροντα της ΕΔΕΜ και των μελών της.

Πιστεύετε ότι είναι μονόδρομος η δημιουργία ενός και μόνου οργανισμού διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων; Εν τέλει θεωρείτε ότι είναι εφικτή;

Πίστευα από την πρώτη στιγμή ότι όλοι οι δημιουργοί πρέπει να πορευθούμε ενωμένοι γιατί μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε δυνατοί και να διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε.
Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος κατά την άποψή μου να υπάρχει κατακερματισμός δυνάμεων ιδίως στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας, τα προβλήματά μας είναι κοινά.

Είναι εφικτή η δημιουργία ενός οργανισμού διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων από τους ίδιους τους δημιουργούς αρκεί να επικρατήσει η λογική και όχι οι προσωπικές στρατηγικές.

Εδώ θα ήθελα να ανοίξω μια παρένθεση.

Η αυτοδιαχείρηση ενώ έχει ένα σωρό καταγγελίες από πρώην μέλη της, ενώ ακούγεται ότι ελέγχεται από γνωστή μεγάλη ελεγκτική εταιρία, ενώ προφανώς με βάση όλα αυτά της έχει αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας από τον Ο.Π.Ι και το Υπουργείο Πολιτισμού για δύο μήνες κι ενώ «λειτουργούν» με αίτηση αναστολής αυτής της απόφασης κι ενώ εμείς δεν πράξαμε ποτέ κάτι εναντίον τους, παρ’ ότι όπως είπα έχουμε σοβαρούς λόγους να τους τρέχουμε  στα δικαστήρια για προσπάθεια παρεμπόδισης είσπραξης των δικαιωμάτων μας καθώς και για συνοφαντικές δυσφημίσεις δεν το κάναμε ποτέ δείχνοντας την καλή μας θέληση.

Αλλά όπως λέει ο σοφός μας λαός, ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Αυτοί διαρκώς μας κάνουν δικαστικές προσφυγές πότε στην ΕΥΕΔ, πότε στην ΕΔΕΜ ακόμα και για αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να παρεμποδίσουν τους ίδιους τους συναδέλφους τους να εισπράξουν τα τα δικαιώματά τους μέσα από τον οργανισμό της ΕΔΕΜ, τον οποίο φυσικά έχουν δικαίωμα να επιλέξουν να τους εκπροσωπεί.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά έχουν κι ένα site που το διαχειρίζεται κάποιος με το ψευδώνυμο «Ορφέας», που φυσικά γνωρίζουμε ποιος είναι.

Μας παρουσιάζουν λες και είμαστε Φραγκενστάιν.

Τι να πω λοιπόν. Ξέρω πως υπάρχουν και λογικοί άνθρωποι εκεί μέσα και παρασύρονται από τη φοβερή δικομανία που διακατέχει την αυτοδιαχείριση, όπως μαθαίνουμε με την παρότρυνση του δικηγόρου τους.

Με βάση αυτά που ανέφερα λοιπόν, ο πυρήνας των στελεχών της αυτοδιαχείρησης πιθανώς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία σύγχρονη ομάδα δολιοφθορών και συρράξεων.

Επιεικώς αυτά τα λίγα γι’ αυτούς!

Είστε αισιόδοξος για την επιτυχία του εγχειρήματος της ΕΔΕΜ;

Είμαι πολύ αισιόδοξος. Τα πράγματα δείχνουν να πάνε καλά. Μέχρι τώρα έχουμε τη στήριξη, με υπογραφές (συμβάσεις), πάνω από χίλιων μεγάλων και επώνυμων δημιουργών. Μεταξύ αυτών και πολλών νέων δημιουργών που τα χρόνια αυτά είναι επίκαιροι καλλιτεχνικά.

Επίσης διαρκώς μας εμπιστεύονται και σημαντικοί διεθνείς εκδότες όπως είναι η Universal και άλλοι.

Να σημειώσω εδώ ότι η ΑΕΠΙ λειτουργούσε από το 1930 για να έχει αυτό τον αριθμό των μελών. Εμείς σε 20 ημέρες καταφέραμε να έχουμε αυτή τη σημαντική προσέλευση με δεδομένο ότι τα ενεργά οικονομικά μέλη, δημιουργοί δεν είναι πάνω από δύο χιλιάδες.

Επίσης θα πρέπει να τονίσω πως έχουμε και την έμπρακτη στήριξη πλέον της κυβέρνησης και τη θετική ανταπόκριση πολλών χρηστών. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε αποδεκτοί σαν ο νέος επίσημος οργανισμός. Νομίζω ότι βαδίζουμε πάρα πολύ καλά.

Θα ήθελα να σχολιάσετε αν επιθυμείτε και τις αντίστοιχες δηλωσεις επί του θέματος των κ. Διονύση Σαββόπουλου και κ. Μίκη Θεοδωράκη.

Για τον κύριο Σαββόπουλο φρονώ πώς αρχικά λόγω της αντισυμβατικής ιδιοσυγκρασίας του χαρακτήρα του, ενδεχομένως να επηρεάστηκε από κάποιους. Στην τελευταία του επιστολή όμως και επειδή είναι ελεύθερο πνεύμα, νομίζω ότι βάζει τα πράγματα στη θέση τους και αυτά που επισημαίνει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για τον κύριο Θεοδωράκη θα πω ότι είναι τεράστιο μέγεθος και μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους αντιδράσεις.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους συναδέλφους σας που αγωνιούν για τις εξελίξεις;

Συνάδελφοι όλοι μαζί στο νέο μας οργανισμό ΕΔΕΜ! Θα γράψουμε οι ίδιοι τη χρυσή ιστορία της δημιουργικής μας ύπαρξης.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε πριν κλείσουμε τη συνομιλία μας;

Θα ήθελα κλείνοντας να απευθυνθώ τους αγαπημένους συναδέλφους στους οποίους αναφέρθηκα.

Σεβαστοί μου συνάδελφοι, σας δηλώνω πως σας εκτιμώ πάρα πολύ. Ξέρω την υπέροχη καλλιτεχνική σας διαδρομή, την οποία σέβομαι απόλυτα.

Για να με κατανοήσετε, στο χώρο που κάνω τις ζωντανές εμφανίσεις μου, στο ιστορικό «Περιβόλι του ουρανού» μπαίνοντας μέσα δεξιά κι αριστερά ο χώρος κοσμείται με φωτογραφίες του Βαμβακάρη, του Τσιτσάνη, του Ζαμπέτα, του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Ξαρχάκου, του Σαββόπουλου, του Μούτση, του Κραουνάκη, του Χιώτη, του Καλδάρα, του Κουγιουμτζή, του Δερβενιώτη, του Σπανού, του Λεοντή, των Κατσιμιχαίων, αλλά και των νεώτερων, Καραμουρατίδη, Σαμπάνη και Κ. Παπαδόπουλου.

Κάθε χρόνο προσθέτω τους αξιολογότερους νέους δημιουργούς.

Με πνεύμα συνεννόησης και σύμπνοιας θα καταφέρουμε αυτό που όλοι ονειρευόμαστε.

Να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας και να δώσουμε ελπίδα και αξιοπρέπεια στον κόσμο της μουσικής και της δημιουργίας, τον οποίο όλοι χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς εκπροσωπούμε.

Τώρα αγαπητοί μου συνάδελφοι είναι η κρίσιμη ώρα και σας χρειαζόμαστε παρόντες στην προσπάθεια της ΕΔΕΜ, με τη δύναμη του έργου σας και του πνευματικού σας εκτοπίσματος, για να κάνουμε πράξη το όραμα ενός σύγχρονου ανεξάρτητου οργανισμού διαχείρησης πνευματικών δικαιωμάτων, που τις τύχες του θα ορίζουν οι ίδιοι οι δημιουργοί.

Έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία μας αλλά και στη νέα γενιά των δημιουργών που έρχεται.

Πηγή: ogdoo.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης