Σε θεσμό για τα Χανιά εξελίσσονται οι Γιορτές Ρόκκας που εδώ και 7 χρόνια με «άρμα» τον πολιτισμό φέρνουν σε επαφή δύο μικρά χωριά της δυτικής Κρήτης με όλο τον κόσμο.

Κάτω από το φεγγάρι του Αυγούστου, η ζωή αλλάζει ρυθμούς με τη βοήθεια της τέχνης, σε ένα αυγουστιάτικο «ταξίδι» εκδηλώσεων που όποιος το ζει τον συντροφεύει για πάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και εφέτος επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι ο λόφος της Ρόκκας και το χωριό Κερά στην Κίσσαμο που μετατρέπονται σε μια μεγάλη σκηνή του πολιτισμού.

Ο ήχος και η κίνηση πρωταγωνιστούν στην εφετινή δράση. Οι θεατές, θα περιπλανηθούν στους δρόμους του χωριού και η διαδρομή τους θα συνοδεύεται από τους ήχους των δύο χωριών, τις ιστορίες των κατοίκων τους, από τη μουσική τους κουλτούρα και την καθημερινότητα τους.

Η διοργάνωση που ξεκίνησε σχεδόν αυθόρμητα ώθησε τους μόνιμους κατοίκους να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με τον τόπο τους, τους νέους να επιστρέψουν τα καλοκαίρια και να ανοίξουν τα σπίτια τους, βοήθησε τον τουρισμό να γεννηθεί και να αναπτυχθεί, καθιστώντας τα χωριά Ρόκκα και Κερά πόλο έλξης επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Παναγιώτης Σημανδηράκης, «κάθε χρόνο, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια συνολική εμπειρία για τους επισκέπτες δύο ημιορεινών χωριών στην ενδοχώρα των Χανίων, ενεργοποιώντας όλες τους τις αισθήσεις μέσω της τέχνης.

Γνωρίζοντας τους ντόπιους, ανακαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο ο πολιτισμός ενεργοποιεί έναν τόπο που διψάει για ζωή και ανάπτυξη, οι θεατές αναπτύσσουν ουσιαστικές σχέσεις με τα χωριά και επανέρχονται σε αυτά ως φίλοι και συμμέτοχοι.

Οι Γιορτές Ρόκκας μας ενώνουν με όλο τον κόσμο. Παράλληλα, είναι οι γιορτές που δεν θα υπήρχαν και δεν θα είχαν νόημα αν σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν βοηθούσε μέχρι και ο τελευταίος από τους 60 κατοίκους Ρόκκας και Κεράς».

Οι Γιορτές Ρόκκας αποτελούν μια συνάντηση της κοινωνίας και του πολιτισμού στην ενδοχώρα των Χανίων της Κρήτης κι ανανεώνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους τον Αύγουστο, για έναν περίπου μήνα.

Προσελκύουν περισσότερους από 8.000 επισκέπτες και αποτελούν ένα ιδιαίτερο γεγονός για το νησί.

Το πρόγραμμα του 2019 καλύπτει ένα εύρος δράσεων για όλες τις ηλικίες, εμπλέκει τοπικούς φορείς προάγοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία με συλλογικότητες άλλων πόλεων ή/και με διεθνή εμβέλεια.

Μουσική, θέατρο, χορός, χρήση νέων τεχνολογιών και εκπαιδευτικά εργαστήρια συνθέτουν τις Γιορτές Ρόκκας, ένα αυγουστιάτικο «ταξίδι» εκδηλώσεων.

Την 1η Αυγούστου, η Τελετή Έναρξης των Γιορτών Ρόκκας 2019 θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα στην πλατεία της Ρόκκας.

Φιλόμουσοι και καλλιτέχνες θα ζωντανέψουν κάθε γωνιά των δύο φιλόξενων χωριών που προετοιμάζονται και ανυπομονούν να υποδεχτούν κόσμο από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στην κορύφωση των Γιορτών, οι νέοι έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δίνοντας το ερέθισμα σε περισσότερους να ασχοληθούν με την κλασική μουσική. Η συμφωνική συναυλία από την Ορχήστρα Νέων Κρήτης -σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη- θα λάβει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας κατά την αυγουστιάτικη πανσέληνο, πάνω από ένα φαράγγι απαράμιλλης ομορφιάς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης