«Ο Βαφτιστικός», η πιο λατρεμένη ελληνική οπερέτα γίνεται 100 ετών και ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια εντυπωσιακή νέα παραγωγή από τους Μουσικούς της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και τον Γιώργο Πέτρου, στην αυθεντική της μορφή, όπως παρουσιάστηκε στην ιστορική πρεμιέρα του 1918.
Η πιο δημοφιλής ελληνική οπερέτα έρχεται για έξι παραστάσεις στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (5, 7, 9, 11 και 13/1/2019) λίγο μετά την αρχή του νέου έτους. Το έργο που αγαπήθηκε από γενιές και γενιές Ελλήνων για την υπέροχη μουσική του και το εξαιρετικό του σενάριο, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου. Μαζί του, ένα επιτελείο εξαίρετων λυρικών τραγουδιστών και ηθοποιών που περιλαμβάνει τον Αργύρη Πανταζάρα σε ρόλο έκπληξη, την Ελένη Σταμίδου, την Άννα Κουτσαφτίκη καθώς και τους Γιάννη Χριστόπουλο, Δημήτρη Ναλμπάντη και Μάριο Σαραντίδη. Τον θίασο συμπληρώνει ένα δροσερό φωνητικό σύνολο με αληθινούς περφόρμερ που χορεύουν, τραγουδούν και παίζουν(μουσική διδασκαλία: Αθανασία Κυριακίδου).
Ο Γιώργος Πέτρου και η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Γεωργίνα Γερμανού τοποθετούν τον «Βαφτιστικό» σε έναν κόσμο με στοιχεία art deco και σε ένα διαχρονικό σκηνικό με αέρα εποχής που θα μας ταξιδέψει στην ανέμελη Αθήνα του 1918.
«Μια Ελλάδα πλούσια, χαρούμενη, ερωτεύσιμη… μια Αθήνα πανέμορφη, ολοζώντανη με ήχους και αρώματα από τις ωραιότερες μουσικές του κόσμου: βιεννέζικα βαλς, πόλκες, μαζούρκες και τανγκό που στροβιλίζονται σε ήχο ελληνικό. Είναι η χώρα του “Βαφτιστικού” και η πατρίδα που αγαπάμε. Είναι η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη που “μυρίζει” Αθήνα, όπως ήθελε ο δημιουργός της ακριβώς πριν από 100 χρόνια» σημειώνει ο Γιώργος Πέτρου για το έργο και προσθέτει:
«Σήμερα, που η Ελλάδα φαίνεται να ξαναγεννιέται, οι Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχηστρας των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζουν σε νέα παραγωγή την πολυαγαπημένη οπερέτα στην αυθεντική της μορφή, όπως παρουσιάστηκε στην ιστορική πρεμιέρα του 1918. Η υπέροχη ενορχήστρωση του συνθέτη χαρίζει στο έργο μοναδικά χρώματα που συνδέουν το αριστούργημα του Σακελλαρίδη με τους ήχους του Γιόχαν Στράους και του Φραντς Λέχαρ και κάνουν την μουσική να διασκεδάζει, να χαμογελά και να παιχνιδίζει μέσα από απρόσμενες εκπλήξεις. Όλα αυτά, χωρίς νοσταλγία. Γιατί η αγάπη μας για την Ελλάδα κοιτάζει μπροστά. Γιατί η πόλη μας είναι η ομορφότερη πόλη του κόσμου. Γιατί η μουσική μας, μας ανήκει και οφείλουμε να την φροντίζουμε. Και γιατί το γέλιο είναι αντίδοτο σε όλες τις δυσκολίες. Ας έρθει η νέα χρονιά με αισιοδοξία και ομορφιά. Το γλέντι λοιπόν αρχίζει…».

Οι Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο δραστήριους φορείς του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Η Ορχήστρα, γνωστή εκτός Ελλάδας με τη διεθνή της ονομασία Armonia Atenea -που υποδηλώνει και την αθηναϊκή της προέλευση-, έχει αναπτύξει αξιοθαύμαστη δραστηριότητα, στην οποία ο διεθνής Τύπος αναφέρεται συχνά ως «το ελληνικό θαύμα» (Neue Zürcher Zeitung) ή ως «το αντίδοτο εναντίον της Κρίσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης